Rinkimų metu į ginčą dėl mamos pagalbos neįgaliai dukrai įsivėlęs V. Semeška teisybės ieško VRK

Rinkimų dieną naujasis Seimo narys, konservatorius Vilius Semeška įsivėlė į konfliktą, kai vienoje iš Lazdijų rajono apylinkių stebėdamas balsavimo procesą iškėlė klausimą, ar galimai su regėjimo negalią turinčia dukra atvykusi jos mama turėjo teisę užeiti į tą pačią balsavimo kabiną padėti užpildyti rinkimų biuletenius.

 V.Semeška.<br> lrytas.lt montažas.
 V.Semeška.<br> lrytas.lt montažas.
 V.Semeška.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 V.Semeška.<br> J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 7, 2023, 3:28 PM, atnaujinta Mar 7, 2023, 3:30 PM

Iš apylinkės pirmininkės išgirdęs, kad jokio pažeidimo čia nėra, politikas nuskuodė pas rajono apygardos pirmininką ir įteikė jam pasirašytą skundą, tačiau galiausiai pats gavo pylos, kad trukdo rinkimų procesui ir jo, kaip stebėtojo, pažymėjimas buvo išregistruotas.

Teisybės V.Semeška dabar ieško Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK), į kurią kaipmat ir kreipėsi.

Tvirtina užfiksavęs pažeidimą

Smulkių pažeidimų savivaldos rinkimuose netrūko, bet pagrindinę balsavimo dieną policijos pareigūnai daug darbo neturėjo. Tiesa, savaip pasižymėjo Seimo nariu neseniai tapęs konservatorius V.Semeška – jo stebėtojo pažymėjimas buvo suspenduotas, skelbia „Lietuvos rytas“.

V.Semeška turėjo stebėti, ar rinkimų procesas Lazdijų rajone vyksta skaidriai. Konfliktas kilo Lazdijų rinkimų apylinkėje, į kurią su motina atėjo neįgali mergina.

Dėl turimos negalios ji paprašė, kad motina jai padėtų pabalsuoti, bet V.Semeškai tai pasirodė kaip Rinkimų kodekso pažeidimas, nes vienoje balsavimo kabinoje du asmenys būti negali.

„Akivaizdžiai matėsi, kad atėjo vyresnė moteris, turbūt mama su dukra. Nebuvo nei jokio vežimėlio, nei lazdelių, susidarė įspūdis, kad neva galbūt regos negalią turinti jaunesnė mergina. Aš supratau, kad, jeigu tai yra regos negalia, yra padidinimo stiklas arba įmautės Brailio raštu. Tam mama nereikalinga.

Susidarė įspūdis, kad galbūt jaunesnė moteris ar dukra nežino už ką (balsuoti), ar nesidomi politika, tai motina galbūt parodė pirštu, ką reikia užbraukti“, – portalui lrytas.lt pasakojo V.Semeška.

Politikui ir keliems kitiems rinkimų stebėtojams nutarus, kad tai – Rinkimų kodekso pažeidimas, jis kreipėsi į apylinkės komisijos pirmininkę. Ši esą niekaip nereagavo ir jokio pažeidimo neįžvelgė.

V.Semeška atkreipė dėmesį, kad šiai apylinkei vadovavo kandidato į rajono merus žmona Lina Margelienė.

„Mes atkreipėme pirmininkės dėmesį, prašėme, kad užkardytų tokį pažeidimą, bet pirmininkė L.Margelienė tai ignoravo, stebėtojams pasakė, kad neva taip galima, jeigu yra neįgalumas ar kažkokie regos sutrikimai. Tiek man, tiek kitiems stebėtojams, kurie pasirašė skundą, neatrodė, kad moteris turėtų neįgalumą“, – aiškino konservatorius.

Naujasis parlamentaras ir keli kiti rinkimų stebėtojai užpildė skundą, kurį V.Semeška iškart nuvežė visos rinkimų apygardos komisijos pirmininkui. Jis akcentavo, kad palikdamas balsavimo apylinkę nesulaukė jokių pastabų ar priekaištų dėl netinkamo elgesio.

Visgi sekmadienio vakarą konservatorius sulaukė žinios apie panaikintas stebėtojo teises.

L.Margelienė: „Aš jokių pažeidimų nemačiau“

Savo ruožtu pati Lazdijų rinkiminės apylinkės komisijos pirmininkė L.Margelienė portalui lrytas.lt plačiau komentuoti situacijos nepanoro.

„Iš mano pusės komentarų nebus. Aš su niekuo nekonfliktavau“, – nukirto ji.

„V.Semeška buvo atvykęs į rinkimų apylinkę kaip stebėtojas. Aš nesu supažindinta su kažkokiais sprendimais, jums reikėtų domėtis savivaldybės rinkimų komisijoje“, – pridūrė L.Margelienė.

Tiesa, moteris neneigė, kad nupasakotas konfliktas iš tiesų įvyko, ir pažymėjo, kad Rinkimų kodekse yra numatyta, jog žmogus dėl negalios, ligos ar kitų priežasčių balsuojant gali paprašyti kitų asmenų pagalbos.

„Aš jokių pažeidimų nemačiau“, – konstatavo L.Margelienė.

Kas teisus?

VRK portalui lrytas.lt patvirtino gavusi V.Semeškos skundą ir ketina nagrinėti jį artimiausiu metu.

„Taip, Vyriausiajai rinkimų komisijai yra žinomas šis atvejis, p. Viliaus Semeškos skundas yra gautas ir bus nagrinėjamas“, – raštu perduotame atsakyme nurodė VRK atstovė Indrė Ramanavičienė.

Be kita ko, ji akcentavo, kad Rinkimų kodekso 143 str. 4 dalis numato, jog „negalią turinčiam rinkėjui privalo būti sudarytos sąlygos balsuojant naudotis pagalbinėmis priemonėmis ir technologijomis“, o jeigu rinkėjas dėl neįgalumo negali pats atlikti šiame straipsnyje nurodytų veiksmų, „jo prašymu rinkimų biuletenius užpildo pasirinktas kitas asmuo“.

„Šis asmuo privalo rinkimų biuletenius užpildyti rinkėjo akivaizdoje ir pagal jo nurodymą, išsaugoti balsavimo paslaptį ir rinkėjo akivaizdoje įmesti biuletenius į balsadėžę“, – dėstė I.Ramanavičienė.

Pasak VRK atstovės, negalią turinčiam rinkėjui Rinkimų kodekse nėra numatyta pareiga atėjus į balsavimo vietą pateikti jo neįgalumą įrodantį dokumentą.

Kaip ir kiti rinkėjai, balsuoti atvykę negalią turintys asmenys turi pateikti tik savo asmens dokumentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.