D. Nausėdienė pasveikino T. Ševčenkos literatūros konkurso nugalėtoją: jo istorija simbolizuoja visos Ukrainos didvyriškumą

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienį dalyvavo koncerte Ukrainos centre, skirtame ukrainiečių kūrėjo, dvasios kėlėjo ir tautinio atgimimo dainiaus Taraso Ševčenkos gimimo dienai, rašoam pranešime žiniasklaidai.

Diana Nausėdienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Diana Nausėdienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 8:43 PM

„Žiauraus Rusijos karo prieš Ukrainą metu T. Ševčenka iškyla kaip nepalaužiamos kovos už žmogiškumą, apsisprendimo ir teisės į laisvę simbolis. Prasminga ir simboliška tai, kad Ukrainos centras įsikūręs jo vardo gatvėje. Todėl neabejokime, kad ukrainiečių tautos kova baigsis pergale ir, kaip rašė poetas, „Stos teisybė! Laisvė stosis!“ – sveikinimo kalboje sakė D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia taip pat pasveikino prieš mėnesį Ukrainos centro paskelbto T. Ševčenkos vardo literatūros konkurso laimėtoją. Darbus jam pateikė 60 ukrainiečių, šiuo metu gyvenančių Lietuvoje, Prancūzijoje ir gimtojoje šalyje. Nugalėtoju išrinktas Lvive gyvenančio Bohdano Yakovenko eiliuotas pasakojimas apie asmeninę gyvenimo istoriją.

Pasak D. Nausėdienės, ši istorija simbolizuoja visos Ukrainos ištvermę, drąsą, didvyriškumą ir ryžtą kovoti dėl savo šalies ir jos laisvės. Bohdano Yakovenko tėtis gyveno Lietuvoje, bet prasidėjus karui grįžo ginti Ukrainos ir žuvo mūšio lauke. Sūnus prisiekė eiti tėvo pėdomis ir tęsti kovą, šiuo metu jis mokosi karinėje mokykloje, pažymima pranešime.

„Tai – viena iš daugybės istorijų, kurias žinome mes, kurias žino visas pasaulis ir kurios rodo, kad ukrainiečių tauta yra tikri herojai ir didvyriai. Žmonės, kurie padarys viską, kad brutalus agresorius būtų sustabdytas ir daugiau nebekeltų grėsmės nei Ukrainai, nei visam demokratiniam pasauliui. Bohdanas Yakovenko šiandien negali būti su mumis, todėl prašau perduoti jam prizą kartu su sveikinimais ir linkėjimais nuo visų Lietuvos žmonių. Pasakykite, kad esame ir būsime su Ukraina tiek, kiek reikės, – iki pat pergalės“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Pirmoji ponia priminė, kad 2022 metų gegužę Ukrainos knygų institutas, globojamas Ukrainos pirmosios ponios Olenos Zelenskos, inicijavo projektą „Knygos be sienų“. Jo tikslas – kiekvienam perkeltam vaikui suteikti asmeninę knygelę ukrainiečių kalba; labdaros ir savanorystės pagrindais organizuoti iš Ukrainos atvežtų knygų leidybą arba platinimą Ukrainos vaikams ES ir visame pasaulyje. Vienas iš projekto etapų – pritraukti ukrainiečius į vietos bibliotekas ir suteikti jiems galimybę skaityti knygas ukrainiečių kalba.

Prieš šios iniciatyvos aktyviai prisideda ir Lietuva. Pirmoji ponia padėkojo kunigui Algirdui Toliatui, Ukrainos centro vadovui Algirdui Kumžai, Lietuvos ambasadoriui Ukrainoje Valdemarui Sarapinui ir kitiems entuziastams bei priminė jiems O. Zelenskos žodžius:

„Ar žinote, ko, be kitų dalykų, prašo pabėgėlių motinos? Knygų vaikams. Kad jos pralinksmintų, prablaškytų vaikus ir suteiktų jiems nors truputį džiaugsmo. Kad jos galėtų kalbėti apie ką nors kita, išskyrus karą. Todėl pradėjome šį projektą, kad kiekvienam priverstinai išvykusiam mažyliui padovanotume po knygą ukrainiečių kalba. Vėliau knygelės savininkas ją parsiveš atgal į taikią Ukrainą ir padės į garbingą vietą vaikų kambario lentynoje, kurios daugiau niekada nebedrebins jokie sprogimai. Štai kaip atrodys pergalė!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.