Milda Kuizinaitė. Tvirtos globėjo rankos kratytis neverta

Teisės profesorius T.Davulis niekada nesigyrė dalyvavęs bėgimo varžybose, tačiau puikiai žino vieną taisyklę – starte reikia užimti tinkamą poziciją.

Milda Kuizinaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Milda Kuizinaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2023, 11:11 AM

2018 metais, prasidedant prezidento rinkimų maratonui, profesorius užsiėmė puikią vietą už nugaros G.Nausėdai, kai šis šalia Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro paskelbė sieksiantis šalies vadovo posto.

G.Nausėdos palaikymo komandoje tinkamą poziciją užsiėmęs teisininkas užsitikrino, kad jo karjera bus pasirūpinta.

Pernai G.Nausėda pritarė Vyriausybės pasiūlymui skirti T.Davulį ES Bendrojo teismo teisėju, bet Specialusis vertinimo komitetas Liuksemburge Lietuvos teiktai Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekano kandidatūrai nepritarė.

Teisingumo ministerija tąkart vengė net keliais sakiniais paaiškinti, kuo neįtiko kandidatas, kurį taip tvirtai palaikė prezidentas.

Šalies vadovas tuomet net girdėti nenorėjo apie tai, kad ES Bendrajame teisme antrai kadencijai galėtų likti teisėjas V.Valančius ar ten būtų išsiųstas buvęs generalinis prokuroras E.Pašilis.

Pačią atranką jis vadino „ir mažai skaidria, ir neefektyvia, ir nepateisinamai ilgai užsitęsusia“.

Bet į Europos teismą neprasmukus T.Davuliui prezidentas nenurimo – pasiūlė šį teisininką į Konstitucinio teismo teisėjus, kaip privalumą įvardijęs net nesėkmingą jo bandymą įsilieti į Europos teisėjų bendruomenę. Jo kandidatūrai pritarė 113 parlamentarų.

Ar ginti savo statytinių G.Nausėda nebus išmokęs iš savo pirmtakės D.Grybauskaitės, kuri, gelbėdama savo globojamą generalinį prokurorą D.Valį, jo darbu nepatenkintus Seimo narius ėmė įtarinėti nebūtais dalykais?

Tada D.Grybauskaitės pastangomis prokuroras, kuriuo nepasitikėjo nei pavaldiniai, nei parlamentas, tapo pirmuoju visą kadenciją baigusiu prokuratūros vadovu. Jos globa sėkmingai naudojosi ir vėliau generaliniu prokuroru tapęs E.Pašilis.

Dėl to, kad viešai buvo pavadintas prezidentės statytiniu, pasijuto apšmeižtas ir net į prokuratūrą kreipėsi tik tuometis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorius K.Jucevičius. Užtat jo karjera baigėsi liūdnai – tapo įtariamuoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.