Laisvės partiją purto galimo nepotizmo skandalas: metė įtarimus, kad į šiltus postus skuba „įtaisyti“ savus

Laisvės partija įsivėlė į skandalą dėl galimo nepotizmo žurnalistui Edmundui Jakilaičiui suabejojus „Lietuvos geležinkelių“ grupės (LTG) korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos skaidrumu. Jo teigimu, „valstybinėse įmonėse senus bebrus keičia jauni.“

Laisvės partija.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Laisvės partija.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Tapinas.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Andrius Tapinas.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Edmundas Jakilaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Edmundas Jakilaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Edmundas Jakilaitis.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Edmundas Jakilaitis.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2023-03-22 11:41, atnaujinta 2023-03-23 17:36

Diskusijos socialiniuose tinkluose užvirė paaiškėjus, kad „Lietuvos geležinkelių grupės“ korporatyvinių reikalų direktore paskirta komunikacijos specialistė Agnė Belickaitė.

Žurnalistas E.Jakilaitis pastebėjo, kad A.Belickaitė – Laisvės partijos pirmininkės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės draugė bei šios ministerijos viceministro, partijos valdybos nario Vinco Jurgučio žmona.

Laisvės partija kontroliuoja ne tik Ekonomikos ir inovacijų, bet ir Susisiekimo ministeriją, kuriai yra pavaldūs „Lietuvos geležinkeliai“.

„Supratimas, kad valdžioje esi paskutinį kartą, ko gero, skatina bandyti pasemti kiek paneši. Todėl už kovą su korupcija atsakingos institucijos galėtų atidžiau stebėti jaunųjų bebrų iš Laisvės partijos žingsnius“, – feisbuke rašė E.Jakilaitis.

Žurnalistas Andrius Tapinas pateikė dar daugiau detalių apie minėtų asmenų sąsajas. Aiškėja, kad A.Belickaitė dar glaudžiau susijusi su Laisvės partija, nes talkino jai per savivaldos rinkimus.

Anot A.Tapino, prieš penkis mėnesius A.Belickaitė konsultavo Laisvės partiją, kaip parengti ir sėkmingai vykdyti tiesiai į pergalę vedantį rinkimų kampanijos planą, o prieš šešis mėnesius kartu su vyru vedė seminarą „Ko reikia sėkmingai savivaldos rinkimų kampanijai“ Laisvės partijos aktyvui.

Be kita ko, A.Tapino šaltinių žiniomis, A.Belickaitė – buvusi A.Armonaitės klasiokė. Dar viena jų buvusi bendraklasė – susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Beje, pasak A.Tapino, „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narė Dalia Andrulionienė yra buvusi A.Belickaitės vadovė „Omber“ bendrovėje.

Dar viena „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narė yra Susisiekimo ministerijos vyriausioji patarėja Agnė Mikalonė, tiesiogiai pavaldi A.Belickaitės buvusiai klasiokei A.Vaiciukevičiūtei.

A.Belickaitė: įveikiau 36 kandidatus

Savo ruožtu pati A.Belickaitė teigia, kad kaltinimai galimai neskaidriu konkursu yra nepagrįsti. Ji nurodė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ naujo korporatyvinių reikalų direktoriaus ieškojo pustrečio mėnesio, o į šią poziciją esą kandidatavo net 36 asmenys.

Organizuoti korporatyvinių reikalų direktoriaus atranką „Lietuvos geležinkeliams“ padėjo agentūra „Alliance for Recruitment“. Ši agentūra, anot A.Belickaitės, su ja ir susisiekė. Vėliau vyko pokalbiai su įmonės vadovu ir žmogiškųjų išteklių darbuotoja.

„Liūdnai skamba kaltinimai partijai kišimusi. Na, o aš pati esu ne tik Vinco žmona ar Aušrinės draugė, bet ir strateginės komunikacijos profesionalė jau gerokai daugiau nei dešimtmetį ir labai tikiuosi, kad mano darbas geležinkeliuose bus naudingas tiek įmonei, tiek Lietuvai.

Suprantu, kodėl į bet kokius ryšius visų pirma norisi žiūrėti per įtarimus ir kaltinimus, bet esame maža šalis, tad prašau suteikti man pasitikėjimo kreditą ir leisti padaryti, ką galiu ir moku geriausio“, – po E.Jakilaičio įrašu komentavo A.Belickaitė.

V.Jurgutis neigia nepotizmo galimybę

Žmoną socialiniuose tinkluose ginti stojo ekonomikos ir inovacijų viceministras V.Jurgutis. Jis tvirtino ketinantis kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas įvertinti, ar nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

„Šiandien viešoje erdvėje perskaičiau, kad anot kai kurių žmonių, Agnė padarė „amoralų“ ir „bebrišką“ sprendimą, atsiliepdama į Lietuvos geležinkelius atstovaujančios headhunterių agentūros pasiūlymą dalyvauti darbo konkurse. Ką aš žinau:

1. Jokio nepotizmo nebuvo ir negalėjo būti. Agnė labai sąmoningai nederino savo apsisprendimo su jokiais politikais (nederino, tiesą sakant, ir su manim, bet buvimas vyru suteikė privilegiją bent jau būti informuotam), nes tai būtų neskoninga, blogai ir dvelktų praeities kvapais.

2. Valstybės valdomų įmonių valdymas yra depolitizuotas ir tuo džiaugiuosi, nes, jei sprendimai jose būtų priimami tik per politines rizikas, tai jie nebūtų vadybiški.

3. Agnė nėra naivi, suprato, kad politinės sąsajos jai bus primintos. Žinodama, ką gali tekti praeiti, pasirinko rizikuoti, priimdama darbo pasiūlymą, nes turi didelių ambicijų keičiant LTG įvaizdį. Todėl dabar situaciją priima stoiškai.

4. Reputacija – neįkainojamas dalykas, dėl to savo viešųjų ir privačiųjų interesų deklaraciją pakeičiau pirmą Agnės darbo dieną, o rytoj kreipsiuosi į VTEK, prašydamas įvertinti ir atlikti tyrimą, kaip praktiškai ir teoriškai mano santuokiniai ir profesiniai ryšiai čia galėjo būti sumaišyti. Nes priminsiu, kad dirbu ne toj ministerijoj, kuri kuruoja geležinkelius.

Taip pat turėjau baimės, kad tokios purvo vonios gali atbaidyti dalį žmonių dalyvauti viešajame sektoriuje, čia siekti karjeros ir prisidėti kuriant Lietuvą.

Bet, skaitant socialinius tinklus, matyti, kad kritinio mąstymo ir abejonių paskleista sąmokslo teorija yra su kaupu. Žmonės skaito ir reikalauja argumentų. Vadinasi, bręstame“, – rašė jis.

A.Armonaitė tikina nieko nežinojusi

Į partijai ir jai asmeniškai mestus įtarimus sureagavo ir ministrė A.Armonaitė. Laisvės partijos pirmininkė tikino net nežinojusi, kad A.Belickaitė kandidatuoja į LTG korporatyvinių reikalų direktoriaus pareigas.

„Man yra labai gaila, kad po E.Jakilaičio post’o ir jo perspausdinimo žiniasklaidoje aš turiu įrodinėti, kad nesu žirafa. Apie tai, kad Agnė pretenduoja į tas pareigas, aš nežinojau, ir kad laimėjo irgi ne.

Daug dirbame, kad Lietuvoje įmonės būtų depolitizuotos, nepriklausomos ir kad nebebūtų bebrų užtvakomis. Todėl toks kaltinimas yra skaudus ir, aišku, lenda „po oda“.

Šiaip, manau, Agnė pajėgi pati susirasti darbą. Gaila, kad po 30 metų vis tiek daug kas galvoja, kad viskas „kaip anksčiau“ ir kad kažkas kažką kažkur turi „įkišti“, nes tik taip galima daryti karjerą“, – apmaudo neslėpė A.Armonaitė.

LTG patvirtino A.Belickaitės žodžius

Viešai suabejojus LTG korporatyvinių reikalų direktoriaus atrankos skaidrumu, valstybės valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ patvirtino A.Belickaitės žodžius – posto iš viso siekė 36 kandidatai, o galutinį sprendimą priėmė generalinis direktorius Egidijus Lazauskas.

LTG grupė trečiadienį žiniasklaidai išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad visi jos darbuotojai atrenkami per atrankas – tokiu būdu pasirenkamas stipriausias kandidatas, užtikrinami įvairovės, lygių galimybių ir skaidrumo principai.

„Organizuoti korporatyvinių reikalų direktoriaus (–ės) atranką LTG padėjo agentūra „Alliance for Recruitment“. Pirmame atrankos etape tiek su agentūros pasiūlytais, tiek ir su tiesiogiai į šias pareigas kandidatavusiais specialistais interviu atliko LTG grupės personalo specialistai.

Antrame atrankos etape su jais kalbėjosi LTG grupės generalinis direktorius, kuris ir priėmė galutinį sprendimą. Atrankoje iš viso dalyvavo 36 kandidatai. Atranka truko apie 2,5 mėnesio, o po to dar vyko privaloma pasirinktos kandidatės patikra“, – nurodė įmonė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.