E. Dobrowolska: V. Putinas sulauks ir daugiau arešto orderių

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui išdavė arešto orderį, susietą su priverstine vaikų deportacija ir neteisėtu vaikų perkėlimu dėl to, kad būtent šiai nusikalstamai veikai buvo surinkta visa reikalinga medžiaga. Pasak jos, arešto orderių V. Putinas sulauks ir daugiau.

Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 10:14 AM

„Esu tikra, kad priėmus šį arešto orderį, buvo įvertinta ta medžiaga, kuri turi ir leidžia jau rašyti arešto orderį ir jį išduoti. Kitaip sakant, nėra trūkstamų grandžių nustatyti konkrečių pasekmių nuo vaikų deportacijos iki to, kad už tai atsakingas labai konkretus asmuo – Putinas“, – „Žinių radijui“ sakė E. Dobrowolska.

Anot jos, jungtinė prokurorų tyrimo grupė iš įvairių šalių turi surinkti pakankamai įrodymų daugybei V. Putino įvykdytų nusikaltimų karo Ukrainoje metu. Todėl, pažymi teisingumo ministrė, procesas užtrunka.

„Tarptautinis Baudžiamasis Teismas ar prokuroras, ta bendra jungtinio tyrimo grupė, kurioje dalyvavo Lietuvos prokuratūra, Ukrainos prokuratūra, Lenkijos ar kitos valstybės, apima labai daug epizodų, apima labai daug nusikaltimų, kuriems reikia surinkti įrodymus. Tam tikrą medžiagą kvalifikuoti, suderinti, pažiūrėti, ar visko užtenka, tai tas procesas bus ilgesnis“, – paaiškino E. Dobrowolska.

„Juolab, kad karo nusikaltimų kiekvieną dieną mes turim naujų. Mes turime kiekvieną dieną ir naujų ukrainiečių, kurie bėga nuo karo, liudija apie karo nusikaltimus. Tai puikiai suprantama, kad to dar darbo, kiek bus kvalifikuota karo nusikaltimų, kokių jų bus, bus daug“, – tikino ministrė.

Ji įsitikinusi, kad arešto orderių bus ir daugiau, nes bus identifikuota ir daugiau nusikalstamų veikų.

„Esu tikra, kad mes jų (arešto orderių – ELTA) matysime žymiai daugiau, bus žymiai daugiau nusikalstamų veikų“, – pridūrė „laisvietė“.

E. Dobrowolska atkreipė dėmesį, kad ne visi arešto orderiai yra viešinami dėl galimybės atsekti aukas ir pakenkti vaikams ar kitiems nukentėjusiems asmenims.

„Kas yra labai svarbu, Tarptautinis Baudžiamasis Teismas, kai išdavė šitą orderį, viešame savo komunikate pažymėjo, kad ne visi arešto orderiai viešinami. Tam tikri arešto orderiai gali būti neviešinami, įkeliami tik į sistemas, ne žiniasklaidai, su tikslu jeigu būtų galima atsekti grandinę tarp aukų, pakenkti vaikams arba kitiems nukentėjusiems asmenims“, – teigė ministrė.

Arešto orderis V. Putinui yra laimėjimas ir Lietuvai

Teisingumo ministrė akcentavo, kad išduotas arešto orderis V. Putinui yra laimėjimas ir Lietuvai, nes Lietuva buvo pirmoji valstybė, kuri kreipėsi į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą. E. Dobrowolska pažymi, kad Lietuva turi džiaugtis ir dėl to, kad išdavimo procesas buvo greitas.

„Reikėtų labai pasidžiaugti šiuo rezultatu, tai yra didelis laimėjimas tarptautinės teisės, ir tai yra labai didelis laimėjimas demokratijos, ir taip pat pačios Lietuvos. Nes būtent Lietuva buvo pirmoji valstybė, kuri kreipėsi į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą vos porai dienų nuo invazijos pradžios. Ir būtent pagal Lietuvos pareiškimą Tarptautinis Baudžiamasis Teismas pradėjo tyrimą“, – pabrėžė ministrė.

„Tai mes dabar jau galime džiaugtis orderiu Putinui ir tai yra turbūt sunkiai įsivaizduojamas tokio greičio pirmasis žingsnis link teisingumo, jei mes žiūrėtume į tarptautinę teisę bendrai“, – pridūrė E. Dobrowolska.

ELTA primena, kad TBT praėjusį penktadienį paskelbė, jog išdavė Rusijos prezidento V. Putino arešto orderį dėl „neteisėtos Ukrainos vaikų deportacijos“. Tai laikoma karo nusikaltimu. Dėl panašių kaltinimų arešto orderis išduotas ir Rusijos vaikų teisių kontrolierei Marijai Lvovai-Belovai. Pasak prokuroro, jis galios visą jų likusį gyvenimą.

Kyjivo duomenimis, nuo 2022 m. vasario 24 d., kai Rusija užpuolė Ukrainą, į Rusiją buvo deportuota daugiau nei 16 tūkst. ukrainiečių vaikų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.