Kas ir ar tikrai „medžioja“ G. Nausėdą? A. Mazuronio įtarimus vadina absurdiškais

Prezidento Gitano Nausėdos nedeklaruota biografijos detalė apie priklausymą Komunistų partijai sukėlė nevienareikšmiškų reakcijų. Dalis Seimo narių, kalbėdami apie paviešintą informaciją, nevengė ir ironijos. Tiesa, G.Nausėda nepraleido progos pareikšti, kad toks atradimas galimai yra politinių oponentų bandymas jį „medžioti“ prieš artėjančius prezidento rinkimus.

Prezidento Gitano Nausėdos nedeklaruota biografijos detalė apie priklausymą Komunistų partijai sukėlė nevienareikšmiškų reakcijų.<br>Lrytas.lt koliažas
Prezidento Gitano Nausėdos nedeklaruota biografijos detalė apie priklausymą Komunistų partijai sukėlė nevienareikšmiškų reakcijų.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 8:03 AM, atnaujinta Apr 13, 2023, 10:30 AM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ diskutavo žurnalistė Birutė Davidonytė ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Paviešino dokumentus

Informaciją, kad G.Nausėda buvo įstojęs į Lietuvos komunistų partiją, socialiniuose tinkluose paviešino „Laisvės TV“ žurnalistas Dovydas Pancerovas.

„Nežinau, ką iš tikrųjų per Sąjūdžio mitingus nujautė Gitanas Nausėda, tačiau dokumentai rodo, jog Sąjūdžiui steigiantis jis įstojo į komunistų partiją. Jo prašymas priimti į komunistų partiją pateiktas 1988 metų gegužės 20 dieną, o partinis bilietas išduotas 1988 metų birželio 27 dieną“, – pranešė D.Pancerovas.

Žurnalistas prisegė ir šią informaciją patvirtinančius dokumentus.

„Nemanau ir neteigiu, kad priklausymas komunistų partijai yra nenusiplaunama dėmė, tačiau prezidentas Nausėda savo politinėse kalbose linkęs sietis su Sąjūdžiu ir Sąjūdžio mitingais, kai tikrovėje tuo laiku pasirinko kitą barikadų pusę – bent jau oficialiai“, – teigė jis.

G.Nausėda, dalyvaudamas prezidento rinkimuose, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pateiktoje anketoje apie savo praeities sąsajas su Lietuvos komunistų partija nėra užsiminęs, nors, pavyzdžiui, buvusi šalies vadovė Dalia Grybauskaitė šios informacijos neslėpdavo.

Nors paaiškėjus šiems šalies vadovo biografijos faktams jis prisipažino, kad tai buvo jaunystės klaida, kaipmat puolė kaltinti politinius oponentus.

G.Nausėda pareiškė, kad jo kritikai ir tos politinės jėgos, kurios turi „rezervuotą požiūrį į prezidentą – ne konservatorių partijos narį“, vykdo „tam tikras akcijas“, silpninančias jo paties pozicijas prieš prezidento rinkimus.

„Jeigu taip atrodytų tiktai man vienam, laikytumėte, kad tai yra subjektyvi mano nuomonė. Bet man susidaro įspūdis, kad artėjant 2024 m. rinkimams ta būsena, kurią aš vadinu medžiojimo būsena, tampa jau labai sisteminga ir tie veiksmai, kurie yra pastaruoju metu vykdomi, vis dėlto, yra turbūt projektuojami į 2024 m.

Nors aš nei esu apsisprendęs, nei esu paskelbęs, kad juose (rinkimuose – ELTA) dalyvausiu“, – TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ kalbėjo šalies vadovas.

Kodėl paviešino dabar?

Prezidento poziciją palaikė Darbo partijos pirmininkas A.Mazuronis. Jo teigimu, politikoje nuolat vyksta oponentų medžioklė, todėl tuo stebėtis esą nevertėtų, bet jis taip pat atkreipė dėmesį, kad dokumentai paviešinti likus kiek daugiau nei metams iki prezidento rinkimų.

„Tai yra politinio veikimo būdas, kai tavo konkurentai laukia, kada tu suklupsi. Šioje situacijoje pats G.Nausėda kenkia sau. Žurnalistai tiesiog naudojasi ta proga“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo A.Mazuronis.

Jis įsitikinęs, kad dalis žmonių apie šią G.Nausėdos praeities detalę žinojo dar nuo 1988 metų, kai šis įstojo į Komunistų partiją.

„Ar D.Pancerovas, ar B.Davidonytė – tikrai buvo žmonių, kurie 1988 metais tikrai sėdėjo su juo tuose nuobodžiuose posėdžiuose, apie kuriuos jis kalba, kurie jį matė, puikiai žinojo apie tuos jo istorinius faktus ir tai tikrai nebuvo niekam naujiena“, – aiškino „darbietis“.

„Buvo laukiama tinkamo momento, kada su jais (dokumentais, – aut.past.) išeiti į viešumą. Mes matėme kunkuliuojančių įvairiausių karštų įvykių politinėje arenoje. Bet tai jokiu būdu neeliminuoja fakto, kad ginklą tiems medžiotojams prezidentas įteikė pats“, – pastebėjo politikas.

B.Davidonytė atkreipė dėmesį, kad 1988 metais ji dar net nebuvo gimusi, todėl nieko panašaus žinoti ir stebėti negalėjo.

Žurnalistė pasakojo, kad viskas yra gerokai paprasčiau, nei atrodo. Šių metų kovo mėnesį Lietuvos ypatingasis archyvas prie savo turimų duomenų leido prieiti visiems norintiems. Taip G.Nausėdos biografijos detalės ir tapo viešos.

„Štai dabar tu gali įsivesti labai paprastai internete „G.Nausėda“ ir pamatyti, kad yra kelios bylos Komunistų partijos archyve, susijusios su juo. Tu gali įsivesti I.Šimonytė, S.Skvernelis, A.Mazuronis – bet ką. Tada gali nueiti į archyvą ir pasiimti šias bylas. Anksčiau tokios galimybės nebuvo. Šitos spekuliacijos yra absurdiškos“, – atsikirto ji.

„Pagrindiniai dokumentai, visi, kurie buvo archyve, tai buvo jo stojimo dokumentai, prašymas, rekomendacijos... Dokumentų dėl jo išstojimo nėra ir, kaip suprantu, pats prezidentas nežino, ar jis išstojo, ar ne. Tai yra keistas atsakymas. Jis bent jau patvirtino, kad jis neišėjo į kitą partiją“, – pažymėjo B.Davidonytė.

Žurnalistė kritikavo prezidento pareiškimus, esą šis yra medžiojamas.

„Jo pozicija nebuvo, kad aš padariau klaidą, aš atsiprašau, nedeklaravau, reikėjo ir t.t. Pirminė pozicija buvo labai aiški, kad kalti tie, kurie paviešino, kitaip tariant, tie, kurie mane medžioja. Demokratinėje valstybėje valstybės vadovui šiaip yra užduodami pagrįsti klausimai apie jo politinę veiklą ir jis sako, kad mane medžioja“, – stebėjosi B.Davidonytė.

Toks žurnalistės atsakymas, rodos, neįtikino A.Mazuronio. „D.Pancerovas ar B.Davidonytė atsiduria labai tinkamu metu labai tinkamoje vietoje ir sugeba tas aplinkybes labai sau naudinga linkme pateikti“, – tvirtino jis.

„Kokia man yra naudinga linkmė? Man yra naudinga visuomenės teisės žinoti linkmė“, – atsakė žurnalistė.

Anot jos, paviešinus bet kokią informaciją ar žurnalistinį tyrimą visuomenėje pabyra klausimai, kodėl būtent dabar: „Iki rinkimų šiaip labai daug laiko. Informacija buvo paskelbta ne likus mėnesiui iki rinkimų. Jūs nueikit į archyvą ir paklauskit, kodėl jie dabar atvėrė tokią funkciją.“

„Šioje vietoje kontekstas buvo šiek tiek aštresnis.

Kai prezidento priešprieša su Vyriausybe buvo aukštumoje, prezidentas pradėjo reikalauti tam tikrų ministrų atsistatydinimo, ir akivaizdu, kad tas žemas startas prezidentinei rinkimų kampanijai buvo nuspręstas būtent dabar“, – savo pozicijos neišsižadėjo A.Mazuronis.

Pripažino nusivylęs

Jis akcentavo, kad žurnalistams informaciją apie archyve esančias įdomias detales apie šalies vadovą galėjo atskleisti suinteresuoti asmenys.

„Galbūt jiems kažkas pašnibždėjo, kad tu pasitikrink tame archyve, gali ten rasti įdomių dalykų. Ir taip galėjo būti. Mes gi politikoje ne pirmą dieną. Puikiai žinome, kaip viskas veikia. Bet yra ir faktas, kad prezidentas padarė tikrai labai daug klaidų visoje šioje istorijoje.

Kvaila būtų pykti ant tų žmonių, kurie bando pasinaudoti objektyviai tavo padarytomis klaidomis“, – pripažino Darbo partijos pirmininkas.

B.Davidonytė pabrėžė, kad tinkamiausias metas apie tai kalbėti būtų buvę 2019-ieji, prieš prezidento rinkimus.

„Galiu pasirašyti po kiekvienu žodžiu“, – jai pritarė ir A.Mazuronis.

Apskritai politikas neslėpė pats nusivylęs prezidentu dėl šio pasirinkimo prieš rinkimus nuslėpti svarbią savo biografijos detalę.

„Aš jau ne kaip politikas, bet bendražmogiškai galiu kaip žmogus pasakyti, kaip pilietis, kuris irgi ėjo į rinkimus, kuris balsavo – aš esu stipriai nusivylęs.

Ne tiek dėl to, kad jis priklausė tai partijai, o tiek, kad jis akivaizdžiai melavo ir bandė tai nuslėpti“, – apgailestavo „darbietis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.