Specialioji komisija Seime spręs, ar pakanka duomenų pradėti apkaltą P. Gražuliui

Trečiadienį Seime specialioji tyrimo komisija spręs, ar pakanka duomenų pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Petrui Gražuliui. Jos pirmininko Lino Slušnio teigimu, jei komisija nutars, kad duomenų P. Gražulio apkaltai pradėti pakanka, apkaltos pradėjimo klausimas kitą savaitę persikels į Seimo salę.

 P.Gražulis.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 P.Gražulis.<br> M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

May 10, 2023, 7:29 AM

Visgi, pasak L. Slušnio, jei specialioji komisija nutars, kad duomenų P. Gražulio apkaltai pradėti nepakanka, apkaltos kelias parlamente baigsis.

„Čia ir yra specialioji komisija nustatyti, ar pradėti apkaltos procesą Petrui Gražuliui. Tai jei mes nutariame pradėti, kitą savaitę į Seimo salę atkeliauja klausimas ir Seimo nariai jau salėje apsisprendžia, pagal specialiosios komisijos išvadas, balsuoja, ar pradėti apkaltos procesą. Jei pradedamas apkaltos procesas, medžiaga iškart atiduodama į Konstitucinį Teismą“, – antradienį Eltai sakė L. Slušnys.

Jis pažymėjo, kad jei komisija trečiadienį nesutars savo pozicijos ar nespės aptarti redakcinių išvadų, gali būti ir taip, kad klausimas darkart bus sprendžiamas savaitės pabaigoje, penktadienį.

„Specialioji komisija baigia savo darbą gegužės 17 dieną – tai mes numatę tokią galimybę, kad, jei nesutariame ar daug redakcinių pataisų išvadoje, pasiliekame rezervą, kad tuomet penktadienį, 8 valandą, susijungiame nuotoliu ir su visomis redakcinėmis pataisomis galų gale nukeliaujame į Seimo salę. Bet gali būti, kad mes ir rytoj viską padarysime ir penktadienį nebus to susitikimo“, – teigė specialiosios komisijos pirmininkas.

„Aš mačiau išvadą, neturiu ten ko kabinėtis, viskas labai gerai surašyta ir man atrodo ten tik dėl paskutinio sakinio reikia susitarti – pakanka medžiagos ar ne. Tai čia jau komisija nuspręs, ne aš ir ne kas kitas“, – pridėjo L. Slušnys.

ELTA primena, kad apkaltos iniciatyvos P. Gražulis sulaukė po to, kai pernai, rugsėjo 15 d. Seimo posėdžio metu, balsuodamas už parlamentarą Liną Jonauską, politikas „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“. Pažeidimą konstatavo Seimo etikos sargai.

Dėl šios priežasties Seimas sudarė specialiąją tyrimo komisiją, kuri tiria Tautos ir teisingumo sąjungos lyderio elgesį ir pateiks išvadą, ar yra pagrindo pradėti apkaltos procedūrą. Išvadas parlamentarams komisija turės pateikti iki šių metų gegužės 17 d.

Visgi, P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. bendrovės „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis.

Pripažinta, kad tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei. Tačiau politikui apskundus teismo sprendimą, klausimas kol kas vis dar nagrinėjamas Lietuvos Aukščiausiame Teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.