B. Sabatauskaitė: apribojus vaikų su negalia pavėžėjimo paslaugą, jie bus diskriminuojami

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė teigia, kad Vilniaus miesto savivaldybė diskriminuoja moksleivius su negalia.

Birutė Sabatauskaitė<br>J.Petronio nuotr.
Birutė Sabatauskaitė<br>J.Petronio nuotr.
Negalią turintis vaikas<br>123rf asociatyvi nuotr.
Negalią turintis vaikas<br>123rf asociatyvi nuotr.
Birutė Sabatauskaitė<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Birutė Sabatauskaitė<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Mokyklinis autobusas<br>V.Balkūno nuotr.
Mokyklinis autobusas<br>V.Balkūno nuotr.
Birutė Sabatauskaitė<br>G.Grėbliūnės nuotr.
Birutė Sabatauskaitė<br>G.Grėbliūnės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 10:11 AM

Išsiaiškinta, kad nuo liepos 1 dienos pavėžėjimo iš mokyklos į dienos centrus paslauga jiems bus teikiama tik tuomet, jei susidarys bent 5 asmenų grupė.

Kaip skelbiama tarnybos pranešime, nuo liepos 1-osios įsigaliosiančioje atnaujintoje šių paslaugų teikimo tvarkoje numatyta, kad mokyklos vadovo sprendimu kasmet numatomas dienos centrų ir (ar) globos įstaigų sąrašas, į kuriuos pavėžėjami specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai.

Į tą patį dienos centrą ar globos įstaigą iš vienos mokyklos turi keliauti bent 5 asmenys. Pažymima, kad jei grupė nesusidarys, paslauga teikiama nebus.

Skundą kontrolierei pateikusios Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ atstovų teigimu, tais atvejais, kai mokykloje mokosi mažiau nei 5 mokiniai, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, į dienos centrus darbo metu juos vežti turės patys tėvai.

Anot B. Sabatauskaitės, tokia situacija ribos mamų ir tėčių galimybes visavertiškai dirbti.

„Periodiškai atsitraukti nuo darbų tikrai įmanoma ne visada. Be to, kyla klausimas, ar nauja tvarka iš tiesų bus optimali. Pavyzdžiui, mokykloje mokosi keturi specialiųjų ugdymosi poreikių turintys vaikai, lankantys tą patį dienos centrą. Ar tikrai ekonomiškiau juos visus atskirai išvežioti į skirtingus namus nei kartu nuvežti į vieną dienos centrą“, – sakė ji ir pažymėjo, kad, reaguodama į susidariusią situaciją, jau kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę siūlydama užtikrinti vaikų su negalia pavėžėjimą tuomet, kai jiems ir joms šis yra būtinas.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės atstovai teigia, kad toks sprendimas priimtas siekiant racionaliai planuoti laiką ir lėšas. Pasak jų, minimalus į dienos centrus pavežamų mokinių skaičius nustatytas vadovaujantis galiojančia praktika ir specialiųjų ugdymo įstaigų pateikta informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.