G. Landsbergis: Rusija nebekontroliuoja savo karo prieš Ukrainą, tad turėtume padvigubinti savo pagalbą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Rusijos samdinių „Wagner“ maištas prieš Kremliaus valdžią parodo, kad šiuo laikotarpiu reikia dar labiau padėti Ukrainai, o ne susitelkti į galimus Rusijos valdžios pasikeitimus.

Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Žygimantas Šilobritas

Jun 26, 2023, 12:14 PM, atnaujinta Jun 26, 2023, 12:28 PM

Pasak jo, dar intensyvesnė pagalba nei anksčiau turėtų būti teikiama tiek finansine išraiška, tiek aprūpinimu karine įranga ir galiausiai, pastangomis priimti valstybę į Europos Sąjungą (ES) ir NATO.

„Paskutinių kelių dienų įvykiai turėjo mus išmokyti, kad nereikia planuoti kaip reikia keisti Rusijoje vyraujantį režimą, nes rusai yra visiškai pajėgūs tai padaryti patys. Ką turime padaryti, tai nesiblaškyti. Šie įvykiai gali pasikartoti, bet mums reikia sutelkti dėmesį į Ukrainą ir iš tikrųjų padvigubinti pagalbą, ypač kai kalbama apie finansinę paramą ir aprūpinimą karine įranga. Taip pat kai kalbame apie jų priėmimą į ES ir NATO“, – pirmadienį Liuksemburge vykstančioje Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje žurnalistams teigė G. Landsbergis.

Ministras tikino, kad remiantis istoriniais faktais, toks Rusijos vidinis nestabilumas parodo, kad ji nebegali kontroliuoti karo situacijos. Tad, anot jo, reikia sutelkti kaip galima daugiau pagreičio Ukrainos kariniams veiksmams.

Rusija yra apžiojusi per daug, o jei pažvelgsite į istoriją, kai Rusija įsitraukia į išorinį karą, kuriame ji neišlaiko kontrolės, tai atneša politinius neramumus. Paimkite 1905 m. Rusijos pralaimėtą karą, paimkite 1978 m. įsiveržimą į Afganistaną. Ir buvo panašių istorijos momentų, kai Rusija per daug apžiojo ir prasidėjo problemos ir nestabilumai Maskvoje ir aš manau, kad dabar matome kažką panašaus“, – aiškino jis.

„Tai suteiks Ukrainai pagreitį, bet vėlgi, jei mes ją palaikysime ir jei nesiblaškysime, tai gali suteikti jiems dar daugiau pagreičio. Reiškia, kad priešo kariškiai, kurie abejoja kariniais veiksmais, tai darytų dar intensyviau, bei suabejotų operacijos, kurioje dalyvauja, logiškumu“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Rusijos samdinių grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jo pajėgoms sparčiai judant link Maskvos ir užėmus Rostovą prie Dono bei Voronežą, šeštadienio vakarą pranešta, kad J. Prigožinas nutarė atsitraukti.

Maskva nurodo, kad kaltinimai „Wagner“ vadui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.

Gegužės pabaigoje Baltarusijos gynybos ministras Viktoras Chreninas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pasirašė dokumentus, sudarančius sąlygas Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimui Baltarusijos teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.