Per kratas „Wagner“ būstinėje rasti informacinės atakos prieš Lietuvą pėdsakai

Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė, kad per kratas „Wagner“ būstinėje Rusijoje rasti dokumentai, kurie atskleidžia anksčiau įvykdytos informacinės atakos prieš Lietuvą pėdsaką.

J.Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Imago/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Prigožinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Prigožinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J.Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 10:42 AM, atnaujinta Jun 28, 2023, 10:51 AM

Kaip skelbia VSD, buvo rasti net keli „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino netikri pasai, išduoti svetima pavarde, taip pat – pasas, kuris buvo naudojamas jo antrininko informaciniam išpuoliui prieš Lietuvą.

„Tarp dokumentų, kurie rasti kratų „Wagner“ grupės būstinėje Sankt Peterburge metu, buvo ir turinčių informacinės atakos prieš Lietuvą pėdsaką. Per kratas, kurias Rusijos teisėsaugas savaitgalį atliko šios privačios karinės kompanijos biure po jos savininko ir vadovo J.Prigožino maišto, rasti keletas jo pasų, išduotų svetima pavarde.

Tarp dokumentų buvo ir pasas, išduotas J.Prigožino antrininkui, kuris 2020 metais buvo panaudotas informaciniam išpuoliui prieš Lietuvą surengti“, – nurodė VSD.

VSD priminė, kad J.Prigožino vardas prieš trejus metus buvo panaudotas prieš Lietuvą nukreiptoje melagienoje su vienu tikru faktu – 2020 m. pradžioje į Vilniaus oro uostą atskraidintas J.Prigožinui priklausantis orlaivis „Hawker 800“.

Apie tai rašė ir naujienų portalas lrytas.lt. Plačiau skaitykite čia.

Tuo pačiu metu reisiniu lėktuvu į Lietuvą du kartus atvyko asmuo, turintis J.Prigožino vardu išduotą Rusijos Federacijos piliečio pasą, veido bruožais primenantis patį J.Prigožiną, bet tai nebuvo šis Kremliaus režimui tuomet labai artimas oligarchas.

J.Prigožino antrininko turėtame pase nurodyta gimimo data buvo tokia pati, kaip ir paties oligarcho – 1961 m. birželio 1 diena.

Kaip rašyta Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime, kurį parengė VSD su Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu prie KAM, pirmą kartą J.Prigožino antrininkas iš Rusijos į Vilnių reguliariuoju skrydžiu atskrido 2020 m. vasario 13 dieną.

Iš oro uosto jis nuvyko prie Susisiekimo ministerijos pastato, nusifotografavo ir grįžęs į oro uostą reguliariuoju skrydžiu išvyko atgal į Rusiją, Lietuvos teritorijoje jis praleido tik penkias su puse valandos.

2020 m. vasario 26 d. reguliariuoju skrydžiu J.Prigožino antrininkas į Lietuvą atskrido antrą kartą. Jis nusifotografavo prie Seimo, Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Valdovų rūmų ir 2020 m. vasario 27 d. traukiniu išvyko į Baltarusiją, nors turėjo lėktuvo bilietą tos pačios dienos skrydžiui.

Tuo metu Rusijos bulvarinių naujienų portalas sobesednik.ru paskelbė tikrovės neatitinkančius teiginius, kad 2020 m. vasario 10 d. lėktuvu „Hawker 800“ į Lietuvą tariamai atvyko oligarchas J.Prigožinas ir su aukštas pareigas užimančiu Susisiekimo ministerijos atstovu aptarė informacinių technologijų projektus Lietuvoje.

Antrasis sobesednik.ru straipsnis skelbė, kad J.Prigožinas dar kartą atvyko į Vilnių ir lankėsi Seime, nes, nepaisant jam taikomų sankcijų, turi galimybę keliauti po Europos Sąjungą.

Įspūdžiui sustiprinti straipsniai buvo iliustruoti J.Prigožino antrininko nuotraukomis prie Lietuvos valstybės institucijų.

Apie tariamus J.Prigožino vizitus Vilniuje pranešė ir kiti Rusijos interneto portalai, papildydami melagingą istoriją naujomis nebūtomis detalėmis: J.Prigožinas neva susitiko ne tik su įtakingais valstybės tarnautojais, bet ir su Lietuvos verslo įmonių vadovais.

Iš tiesų J.Prigožino antrininkas Vilniuje nesusitiko nė su vienu Rusijos portalų publikacijose minėtu Lietuvos valdžios ar verslo atstovu.

Anot VSD, tikėtina, kad šia provokacija siekta rasti patekimo į Šengeno erdvę pažeidumų, kurstyti Lietuvos visuomenės ir NATO bei ES valstybių nepasitikėjimą Lietuvos institucijomis ir jų gebėjimu užtikrinti tarptautinių ribojamų priemonių įgyvendinimą.

Nepaisant vykdytojų pastangų ir resursų, informacinis išpuolis nebuvo sėkmingas, melagingą informaciją publikavo tik nedideli bulvariniai Rusijos portalai, jis nesukėlė rezonanso nei Lietuvoje, nei kitose NATO bei ES valstybėse.

Lietuvos žvalgybos vertinimu, dokumentas, rastas „Wagner“ būstinėje, patvirtina, kad šią informacinę ataką vykdė J.Prigožino kontroliuojami subjektai, neatmestina – drauge su Rusijos režimo slaptosiomis tarnybomis.

VSD stebi ir vertina potencialius saugumo situacijos regione pokyčius, susijusius su galimu J.Prigožino ir „Wagner“ samdinių persikėlimu į kaimyninę Baltarusiją, ir nuolat teikia aktualią informaciją sprendimų priėmėjams.

Kratos „Wagner“ būtinėje Sankt Peterburge atliktos šeštadienį, po to, kai J.Prigožinas su savo samdinių grupuote pradėjo vos parą trukusį žygį į Maskvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.