Teismas paskelbė vieno iš kaltinamųjų riaušių prie Seimo byloje paiešką

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį nutarė paskelbti vieno iš kaltinamųjų 2021 m. riaušių prie Seimo byloje Arnoldo Kriskio paiešką. Šis asmuo figūruoja ir kitoje baudžiamojoje byloje, jis yra pasislėpęs nuo teismo.

Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Riaušės prie Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gytis Pankūnas

Jul 17, 2023, 2:49 PM, atnaujinta Jul 17, 2023, 2:50 PM

„Nutarta pakeisti kaltinamajam (A. Kriskiui – ELTA) kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti į kardomąją priemonę – suėmimą“, – Eltai patvirtino Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas spaudai Giedrius Janonis.

Teismo duomenimis, A. Kriskis į teismo posėdžius riaušių prie Seimo byloje neatvyko gegužės 17, gegužės 24 ir birželio 21 dienomis.

A. Kriskiui yra pareikšti kaltinimai ir kitoje byloje, jis yra kaltinamas vagystėmis, byla Vilniaus miesto apylinkės teisme gauta 2022 m. lapkričio 23 d. Kaip teigė teismo atstovas G. Janonis, minėtoje byloje A. Kriskis pasislėpė nuo teismo, taip pat yra paskelbta jo paieška.

Šioje byloje šių metų gegužę A. Kriskiui paskirtas suėmimas, o birželį dėl jo priimtas sprendimas dėl Europos arešto orderio išdavimo.

Mitingas dėl COVID-19 ribojimų išaugo į riaušes

Vilniaus apygardos prokuratūra 2021 m. riaušių prie Seimo bylą teismui perdavė nagrinėti šių metų sausio 9 d. Byloje kaltinimai yra pareikšti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs Antanas Kandrotas-Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavę Andrejus Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astta Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir VST pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

ELTA primena, kad 2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.