Nuogaliai iš Kauno pasipiktinę: nori raitytis prieš saulutę „kaip gimę“

Nors karštis pastarosiomis dienomis kiek prislopo, smagiai pakaitinus saulei Kauno gyventojai susirenka maudymosi kostiumėlius, skėčius ir rankšluosčius bei plūsta į mieste ir rajone esančius paplūdimius. Vanduo – puikus būdas atsigaivinti ir išgyventi karštį, o Kaunas gali pasigirti net 5 oficialiais paplūdimiais. Visgi, nors maudynių vietų, tiek oficialių, tiek ne, Kaune nors vežimu vežk, nuogaliams įrengto paplūdimio nėra, tad įdomu – ar nudistų pliažas Kauno mieste yra reikalingas ir būtų populiarus?

Kaunas turi penkis oficialius paplūdimius, bet nusimesti maudymosi kostiumus juose yra draudžiama.<br> R. Tenio / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.
Kaunas turi penkis oficialius paplūdimius, bet nusimesti maudymosi kostiumus juose yra draudžiama.<br> R. Tenio / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.
Paplūdimys.<br> R. Tenio / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.
Paplūdimys.<br> R. Tenio / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viktorija Kundrotaitė

Jul 21, 2023, 3:54 PM

Spiginant saulei „Kas vyksta Kaune“ apsilankė Kauno marių ir Lampėdžių paplūdimiuose. Klausėme gyventojų, ar jie norėtų Kaune degintis nuogi ir ar eitų į nudistų pliažą, jei miestas tokį turėtų?

„Jeigu toks būtų, greičiausiai eičiau, nors nematau didelės problemos degintis su maudymosi kostiumėliu. Visgi nenorėčiau, kad žmonės būtų nuogi tam neskirtuose paplūdimiuose. Man tai didelių problemų nesukeltų, tačiau nenorėčiau, kad vaikai matytų nuogalius“, – mintimis apie nudistų pliažą dalijosi kaunietė.

Lampėdžių paplūdimyje sutikta besideginančioji kalbėjo kiek kitaip: „Niekada nesupratau tos mados būti atviroje vietoje nuogam. Jeigu labai norisi, tam yra namai – ten niekas nemato, galite ir nuogi, ir kokie tik norite vaikščioti. Viešose vietose būkite apsirėdę.“

„Žinoma, eičiau. Labai nesmagu, kad savivaldybė neatsižvelgia į gyventojų poreikius, nes, mano žiniomis, Kaune nudistų paplūdimio nėra. Lietuviai yra be galo susikaustę žmonės ir manau, kad galėjimas „kaip gimusiam“ raitytis prieš saulutę padėtų žmonėms atsipalaiduoti ir jaustis geriau savo kūne“, – sakė Kauno marių pliaže užkalbinta gyventoja ir pridūrė, kad žmonėms kaip, pavyzdžiui, Palangoje ar Šventojoje turėtų būti suteikta galimybė pasirinkti paplūdimį pagal savo poreikius.

„Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, vis dar vyrauja idealaus kūno kultas. Moterys (ir ne tik) prieš vasarą badauja, laikosi dietos, įtemptai sportuoja tik dėl to, kad pliaže nebūtų, kaip pačios sako, išjuoktos. Manau, kad visi žmonės yra gražūs ir kiekvienas turėtume mylėti savo kūną, koks jis bebūtų. Į nudistų pliažą eičiau su didžiausiu malonumu, juk taip smagu gražiai įdegti,“ – teigė kita Kauno miesto gyventoja.

Viešai iškeltas klausimas

Lietuvoje yra 12 oficialių ir 4 neoficialūs nudistų pliažai. Nors oficialaus paplūdimio nudistams Kauno mieste nei rajone nėra, esama neoficialios nuogalių maudynių vietos kairiajame Nemuno upės krante ties Lampėdžio ežeru.

„Facebook“ puslapyje „Nemuno nudistų paplūdimys“ dar šių metų vasarį buvo iškeltas klausimas. „Kaunas – vienintelis didysis Lietuvos miestas, neturintis nudistų paplūdimio. Su peticijomis ir parašais buvo kreipiamasi (dėl oficialaus nudistų paplūdimio įsteigimo), tačiau atsakymas visuomet buvo neigiamas. Ar, tapęs meru, įrengsite nudistų paplūdimį?“ – kandidatų į Kauno mero postą klausė nudistų paplūdimių entuziastai.

Vienas iš atsakiusiųjų buvo Seimo narys Aurelijus Veryga: „Labai įdomus klausimas. Neteko girdėti apie nudistų paplūdimius Šiauliuose, Panevėžyje ir pan. Nesu susipažinęs su siūlymais ir negaliu jų vertinti. Jei yra nuošali vieta, kur tokio paplūdimio steigimas netrikdytų kitų miesto gyventojų, ypač nepilnamečių ar svečių, tai būtų galima svarstyti.“

Kitas kandidatas į savivaldybės merus Darius Trečiakauskas išreiškė dar laisvesnį požiūrį: „Šiuo atžvilgiu esu laisvas žmogus ir savo kūno nesigėdiju. Toks paplūdimys Kaune, visiems priimtinoje vietoje, tikrai galėtų būti. Asmeniškai tokiuose paplūdimiuose lankausi, bet tai palikčiau spręsti miesto bendruomenei. Jei miestiečiai nuspręstų kitaip, tektų ir toliau lankytis Lietuvos pajūryje, o tai Kaunui pridėtinės vertės neatneštų.“

Oficialaus nudistų paplūdimio Kaune įrengti neketina

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, paklaustas apie Kauno savivaldybės politiką nudistų paplūdimių atžvilgiu, naujienų portalui atsakė, jog miesto teritorijoje kol kas neplanuojama įrengti nudistų paplūdimių ir teigė, kad diskusijų ar pasiūlymų dėl tokio tipo vietos įkūrimo Kaune taip pat nebuvo.

„Kauno savivaldybėje esantys paplūdimiai yra bendri, todėl būti bendruose paplūdimiuose nuogiems asmenims (nedėvintiems maudymosi kostiumų ar dėvintiems tik jų dalį) draudžiama pagal Kauno miesto savivaldybės tarybos priimtą sprendimą „Dėl saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo“, – įspėjo A. Pakalniškis.

Nesilaikantiems taisyklių – piniginė bauda

Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis pridūrė, jog nesilaikantieji minėto savivaldybės tarybos sprendimo ir visgi nusprendusieji paplūdimiuose apnuoginti savo grožybes gali sulaukti administracinės nuobaudos.

Nesilaikant taisyklių, numatyta atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 491 str. 4 d. ir gresia bauda nuo 100 iki 300 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.