Lietuvos kaimynėms susiduriant su ypatingai sudėtinga padėtimi pasienyje – VSAT žinia, kas vyksta pas mus

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) antradienį pranešė apie kai kuriuose socialinio tinklo „Telegram“ kanaluose išplitusią nuotrauką – neva Lietuvos sieną kirto ir tai viešai pademonstravo grupuotės „Wagner“ samdiniai. Tiesa, nors nuotrauka ir netikra, Lietuvos pašonėje situacija – itin paaštrėjusi.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Latvijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Latvijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos ir Baltarusijos pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 16, 2023, 1:49 PM, atnaujinta Aug 17, 2023, 5:44 AM

Štai Latvija dėl neteisėtai sieną kertančių migrantų iš Baltarusijos antplūdžio baltarusija-28029126"="">baltarusija-28029126"" target="_blank">jau atšaukia savo pasieniečius iš atostogų, ne ką geresnė padėtis fiksuojama ir Lenkijoje, kur migrantai lenkija-bande-nelegaliai-patekti-109-zmones-28032468"="">lenkija-bande-nelegaliai-patekti-109-zmones-28032468"" target="_blank">skaičiuojami jau šimtais per dieną.

VSAT portalui lrytas.lt savo ruožtu pabrėžė, kad jokių sunerimti verčiančių pokyčių Lietuvos pasienyje šiuo metu nėra, o atstumtų neteisėtų migrantų skaičius per parą išlieka panašus, koks buvo iki šiol.

Pasak tarnybos atstovų, kaimyninėse valstybėse tokia situacija galėjo susidaryti ir dėl dar nepakankamos sienos su Baltarusija apsaugos.

Sulaikyti visų neteisėtų migrantų gali ir nepavykti

Kaip jau skelbta anksčiau, su itin dideliu neteisėtai valstybės sieną kertančiu migrantų skaičiumi šiuo metu susiduriančios Latvijos pasieniečiai priversti stabdyti savo atostogas, kitiems Sienos apsaugos tarnybos darbuotojams atšaukiamas suplanuotas kasmetinis poilsis, prašoma ir kariuomenės pagalbos.

Latvijos sienos apsaugos tarnybos vadovas Guntis Pujatas teigė, kad su turimais šalies ištekliais kai kurių pažeidėjų sulaikyti gali ir nepavykti.

„Mes konstatuojame labai didelį pažeidėjų skaičių. Vakar jų buvo 96, šiandien jau 76. Kyla rizika, kad su turimais ištekliais kai kurių pažeidėjų nepavyks sulaikyti. Todėl paskelbiau papildomų Sienos apsaugos tarnybos pajėgų mobilizaciją.

Į pagalbą tiems pareigūnams, kurie stengiasi įveikti krizę, siunčiami papildomi pasieniečiai iš kitų ruožų – galima sakyti, iš visos Latvijos. Taip pat kreipiausi į Nacionalines ginkluotąsias pajėgas ir Valstybės policiją dėl papildomos paramos. Jų atsakymas buvo teigiamas“, – sakė G.Pujatas.

Pasak Sienos apsaugos tarnybos atstovų, Baltarusijos pareigūnai vis aktyviau padeda nelegaliems migrantams, todėl imtis skubių veiksmų būtina ir dėl šio aspekto.

Skaičius jau kasdien perkopia šimtą

Įtemptos dienos šiuo metu yra ir Lenkijos pasieniečiams – pastaruoju metu neteisėtai kirsti valstybės sieną bandančių žmonių skaičius kasdien perkopia šimtą. Pranešta, kad antradienį iš Baltarusijos į Lenkiją bandė nelegaliai patekti 109 žmonės, o, pavyzdžiui, sekmadienį tokių buvo net 159.

Trečiadienį pranešta, jog Palenkės vaivadijos Dubiče Cerkevnės gyvenvietės apylinkėse už pagalbą nelegaliems migrantams sulaikyti du ukrainiečiai. Jie dviem automobiliais vežė septynis sirus ir du irakiečius.

Nuo metų pradžios Lenkijos pareigūnai sulaikė 505 asmenis, įtariamus padedant migrantams nelegaliai kirsti sieną, o apskritai šiais metais Lenkijos sienos apsaugos tarnyba jau užfiksavo daugiau kaip 19 tūkst. mėginimų nelegaliai kirsti šalies sieną su Baltarusija.

Tiesa, prieš kiek daugiau nei savaitę Lenkija taip pat pranešė, kad jos oro erdvę pažeidė du Baltarusijos sraigtasparniai. Šalis taip pat informavo sulaikiusi baltarusį, įtariamą dalyvavimu „Rusijos šnipų tinkle“.

Lietuvos padėtis nepakitusi

Kaip portalui lrytas.lt nurodė VSAT Komunikacijos skyriaus vedėja Lina Laurinaitytė-Grigienė, tarnyba šiuo metu nestebi jokių pokyčių Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, situacija išlieka stabili.

„Atstumtų neteisėtų migrantų skaičius per parą išlieka panašus – pastarąsias 5 paras svyravo nuo 0 iki 3 asmenų per parą. Taip pat nėra duomenų, kad būtų atnaujinami skrydžiai į Baltarusijos Respubliką iš neteisėtų migrantų kilmės šalių“, – informavo VSAT atstovė.

L.Laurinaitytė-Grigienė pažymėjo, kad Lietuvos išorės sienos yra visiškai apsaugotos fiziniu barjeru, stebimos stebėjimo sistemomis, todėl, jos teigimu, esame viena moderniausiai ir pažangiausiai savo išorės sienas saugančių ES valstybių.

„Latvijos ir Lenkijos pasienyje su Baltarusijos Respublika fiziniu barjeru apsaugotas ne visas pasienio ruožas, dėl to, tikėtina, šios kaimyninės valstybės susiduria su didesniais neteisėtos migracijos srautais“, – paaiškino VSAT Komunikacijos skyriaus vedėja.

Tiesa, portalas lrytas.lt jau skelbė apie socialiniuose tinkluose antradienį paplitusią nuotrauką, esą grupuotės „Wagner“ samdiniai kirto Lietuvos sieną ir atsidūrė mūsų valstybės pusėje.

Suklastotoje nuotraukoje matoma, jog vienas kariška apranga vilkintis asmuo šalia Lietuvos ir Baltarusijos sienas skiriančių stulpų laiko „Wagner“ emblemą.

Pasak L.Laurinaitytės-Grigienės, tai yra viena iš Lietuvai nedraugiškų režimų vykdomo informacinio karo priemonių, todėl bet kokias provokacijas tarnyba ragina vertinti labai kritiškai.

Pažymima, jog tai – dar 2019-aisiais viešai skelbta nuotrauka pasienio ruože, kuria ir buvo pasinaudota.

„Kai kuriuose „Telegram“ kanaluose pasirodė ši viena nuotrauka – akivaizdi klastotė, fotomontažas. Laikome tai viena iš informacinio karo priemonių.

Kviečiame Lietuvos piliečius nepasiduoti provokacijoms ir informaciją vertinti kritiškai“, – teigė VSAT atstovė.

Praėjusią savaitę VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas nurodė, kad provokacijų galimybė prie valstybės sienos su Baltarusija ir Rusijos Federacija yra didelė, tačiau papildomo aktyvumo ar provokacijų šiuo metu nematoma.

Visgi, anot VSAT vado, ketinama stiprinti sienos apsaugą.

„Beje, mes kartu su VRM šiuo metu svarstome galimybę didinti mūsų pajėgumus prie sienos su Baltarusija, t.y. skirti papildomą VSAT personalą. Buvo priimti atitinkami sprendimai, planuojame artimiausiu metu padidinti savo kontingentą prie sienos su Baltarusija“, – pažymėjo R.Liubajevas.

„Šiuo metu VSAT dirba padidinto budrumo režimu, atsižvelgiant į galiojančią ekstremaliąją situaciją dėl masinio užsieniečių antplūdžio“, – trečiadienį nurodė L.Laurinaitytė-Grigienė.

Paaiškinimą pateikė ir ministrė

Latvijai stiprinant pajėgas pasienyje su Baltarusija, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad Lietuvos pasieniečiai jau yra pasitelkę karius ir kitų tarnybų atstovus sienos apsaugai. Jos teigimu, Ryga veikiausiai ėmėsi ryžtingų sprendimų dėl pastarosiomis dienomis išaugusių neteisėtų migrantų, bandančių patekti į šalies teritoriją, srautų.

„Matyt, situacija tokia, kad labai ženkliai padidėjo neteisėtų migrantų skaičius – jis tikrai yra išaugęs ir per parą apie 100 neteisėtų migrantų bandė kirsti sieną. Buvo imtasi veiksmų, buvo įtrauka kariuomenė. Ji iki to laiko nebuvo įtraukta. Dabar tai nauji žingsniai, kas pas mus jau yra padaryta – mes tikrai esame savo budrumo lygį pakėlę“, – trečiadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui žurnalistams sakė A.Bilotaitė.

„Mes esame pasiruošę ir dabar, matyt, kaimynai imasi tam tikrų veiksmų, kurie jau yra atlikti mūsų valstybėje“, – pakartojo ji.

Politikė patikino, kad Lietuvos institucijos ir politinė vadovybė nuolat bendradarbiauja su kolegomis Latvijoje ir Lenkijoje – jeigu reikėtų imtis koordinuotų regioninių sprendimų, susijusių su provokacijomis Baltarusijos pasienyje.

Pasak jos, kol kas nei Ryga, nei Varšuva pagalbos į Lietuvą nesikreipė. Tačiau, pažymėjo ministrė, esant poreikiui šalys bendradarbiautų ir padėtų viena kitai. „Esame susitarę, kad tikrai esame solidarūs. Jeigu pagalbos reikėtų mūsų kaimynams, kažkas atsitiktų – mes esame pasiruošę ateiti į pagalbą.

Lygiai taip pat mūsų kaimynai yra pasiruošę ateiti į pagalbą, jeigu mums jos prireiktų. Mes palaikome nuolatos mūsų kontaktus, mūsų ryšį su politiniu lygmeniu, taip pat tarpusavyje bendradarbiauja pareigūnai“, – akcentavo A.Bilotaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.