Žiniasklaida: pradėtas tyrimas dėl VSAT viešojo pirkimo

Praėjusių metų pabaigoje Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vykdytas pirkimas atsidūrė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Europos prokuratūros akiratyje, skelbia portalas lrt.lt.

Pareigūnas.<br>FNTT nuotr.
Pareigūnas.<br>FNTT nuotr.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VSAT.<br>T.Bauro nuotr.
VSAT.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 3:19 PM

„Už maždaug milijoną eurų pasieniečiai nusipirko naktinio matymo prietaisų, kurių paskirtis, pagal konkurso sąlygas, – karinė. Vis dėlto gali būti, kad įsigyti civilinės paskirties prietaisai. Aiškinamasi dėl prietaisų tiekėjo „ADOS“ įmonių galimo sukčiavimo. Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vertinimu – nusižengimų padarė ir VSAT“, – skelbia lrt.lt.

Pranešama, kad 2021-ųjų pabaigoje VSAT milijono eurų vertės viešajame konkurse naktinio matymo prietaisams įsigyti, dalyvavo dvi įmonės – „Brolis Semiconductors“ ir jungtinės veiklos partneriai „ADOS pro“ bei „ADOS-tech“. Pastarieji, pasiūlę mažiausią kainą, konkursą laimėjo.

Kaip praneša portalas, svarbiausias ir pagrindinis šių prietaisų komponentas – elektroninis vaizdo stiprintuvas, Europoje gaminamas tik prancūzų-olandų įmonėje „Photonis“. Taigi, abi konkurse dalyvavusios įmonės šias dalis turėjo pirkti iš jų.

Pralaimėję konkursą „Brolis Semiconductors“ kreipėsi į VPT. Savo ruožtu tarnyba sako, kad pasieniečiai pirkimo dokumentuose buvo iškėlę reikalavimą, kad elektroninis vaizdo stiprintuvas, turėtų savo serijos numerį. Todėl VPT kreipėsi tiesiai į įmonę „Photonis“.

„Photonis“ tarnybai atsakė, kad komponentus „ADOS“ įmonei pardavė, bet kitokios specifikacijos. Dalį prietaisų tikrino pati VPT ir nustatė, kad iš 10-ies tirtų serijos numerių, visi 10 esą neatitiko.

Tuo metu įmonė „Photonis“ taip pat kreipėsi į teisėsaugą dėl galimo sukčiavimo ir jų vardo diskreditavimo, praneša jai atstovaujantis advokatas.

„Tokie monokuliarai, arba elektroniniai vaizdo stiprintuvai, kokie turėjo būti įsigytuose naktinio matymo prietaisuose, paprasčiausiai iš „Photonis“, kaip ir gamintojo, nebuvo įgyti“, – LRT teigė advokatas Giedrius Danėlius.

Iš viso VSAT įsigijo 250 komponentų – tiek, kiek prašyta tarnybos konkurse. Visgi „Photonis“ advokatas G. Danėlius sako, kad „ADOS-tech“ iš įmonės nusipirko ne karinės, o civilinės paskirties vaizdo stiprintuvų.

Pasak Viešųjų pirkimų tarnybos, šioje situacijoje pažeidimų padarė ir VSAT, nes netinkamai vykdė sutarties priežiūrą.

Įvykusį pirkimą tikrina FNTT, Tyrimą atlieka Europos prokuratūra.

VSAT pirkimo aplinkybių nekomentuoja, skelbia lrt.lt. Nuo komentarų susilaiko ir prietaisus pasieniečiams pardavusi įmonė. Jokių komentarų kol vyksta tyrimai neteikia ir Vidaus reikalų ministerija ir pažymi, jog nekontroliuoja jai pavaldžių įstaigų vykdomų viešųjų pirkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.