Lietuvoje – nėščia 11 metų mergaitė, jau kreiptasi ir į policiją

Lietuvoje kūdikio laukiasi mergaitė, kuri pastojo būdama vos 11 metų. Kaip portalui lrytas.lt sakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė, apie šį atvejį sužinota rugsėjo pabaigoje. Apie mažametės nėštumą sužinota, kai jai buvo 11 metų ir 11 mėnesių. Dėl įvykio jau pradėtas ir ikiteisminis tyrimas.

 Lietuvoje pastojo 11 metų mergaitė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Lietuvoje pastojo 11 metų mergaitė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Lietuvoje pastojo 11 metų mergaitė.<br>P.Lileikio nuotr.
 Lietuvoje pastojo 11 metų mergaitė.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2023, 1:35 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 1:59 PM

Dėl vaiko apsaugos neatskleidžiama, kuriame rajone ar mieste yra pastojusi mažametė. Informaciją apie tokio jauno amžiaus nėščią merginą, vaiko teisių gynėjams perdavė gydytojai, pas kuriuos apsilankė paauglė.

„Gavę informaciją iškart informavome policiją – perdavėme visus turimus duomenis, o vaiko teisių gynėjai susitiko su mergaite ir jos mama. Jie vertino situaciją, suteikė visą įmanomą pagalbą tiek psichologinę, tiek socialinę. Taip pat kartu su kolegomis, socialiniais partneriais atvejo vadybos metu suteiksime visą reikalingą pagalbą tiek mamai, tiek mergaitei“, – lrytas.lt patvirtino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybosvadovė Ilma Skuodienė.

Pirmasis apie tai paskelbė lrt.lt, kurio šaltinių žiniomis, vaiko tėvui yra 16 metų.

Lrytas.lt primena, kad jei laukiasi nepilnametė iki 16 metų, tai iškart laikoma seksualinės prievartos atveju ir tai tiria policija.

I. Skuodienė nesiėmė vertinti, ar šeima buvo socialiai jautri, bet patvirtino, kad šiai šeimai jau ir anksčiau buvo teikta vaiko teisių gynėjų pagalba.

„Ir toliau vertinsime situaciją ir peržiūrėsime reikalingas paslaugas. Ateityje teiksime su kartu partneriais visą reikalingą pagalbą tiek mergaitei, tiek jos šeimai“, – akcentavo tarnybos vadovė.

Paklausus, ar tokie atvejai nėra signalas visuomenei, kad lytiniam švietimui Lietuvoje vis dar skiriama per mažai dėmesio, I. Skuodienė pabrėžė, kad atvejis tikrai išskirtinis.

„Labai svarbu tėvams megzti, kurti ryšį su vaikais, sudaryti vaikams sąlygas užduoti jiems rūpimus ir svarbius klausimus ir apie kūną, apie tai kas gali jį liesti, kada gali tai daryti. Tėvai turi kalbėti tomis temomis, kurios mums suaugusiems, atrodo nepatogios, bet būtinos ruošiant savo vaikus paauglius gyvenimui“, – įsitikinusi vaiko teisių apsaugos specialistė.

Tarnybos vadovė I. Skuodienė teigė, kad pirminiais duomenimis, tai viena jauniausių besilaukiančių nepilnamečių Lietuvoje.

2021 metais lrytas.lt rašė apie liepos viduryje vaikų vasaros stovykloje pagimdžiusią 13-metę. Tuomet paaiškėjo, kad mažametės vaiko tėvas – pilnametis vyras. „Lietuvos ryto“ dienraštis rašė, kad tyrime atsirado eilutė „išžaginimas“, skelbta, kad paauglė slėpė, kas jai nutiko, o apie jos nėštumą esą nežinoję nei tėvai, nei vasaros stovykloje dirbę pedagogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen