A. Mazuronis prieš apkaltą vyks į pasimatymą su V. Gapšiu: kaliniui perduos svarbią žinutę

Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis patvirtino gavęs leidimą aplankyti Kauno kalėjime įkalintą partijos bendražygį Seimo narį Vytautą Gapšį.

A. Mazuronis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
A. Mazuronis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
A. Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Mazuronis<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Mazuronis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 1:37 PM, atnaujinta Dec 13, 2023, 1:39 PM

Politikų susitikimas planuojamas penktadienį. V.Gapšio apkalta Seime rengiama kitą savaitę. Seimo vadovybė siekia užtikrinti, kad joje gyvai galėtų dalyvautų ir pats parlamentaras.

Tai būtų pirmas kartas šalies istorijoje, kai įkalinimo bausmę atliekantis parlamentaras dalyvauja Seimo posėdyje. Tiesa, kol kas dar nėra visiškai aišku, ar tai pavyks.

A.Mazuronis lrytas.lt sakė, kad Seime rengiama apkalta V.Gapšiui esą nėra svarbiausias klausimas ir susitikęs su parlamentaru apie tai neplanuoja kalbėti. „Noriu jį žmogiškai, suprasdamas visos šitos situacijos absurdiškumą ir neteisybę, palaikyti. Perduosiu žinią, kad ir partija, ir frakcija jį palaiko“, – sakė A.Mazuronis.

Anot Darbo partijos lyderio, šiuo metu partijai ir V.Gapšiui svarbiausia ne apkaltos rezultatai: „Tai nėra esminis klausimas. Mums dabar svarbu įrodyti, kad jis nekaltas ir pasirūpinti jo šeima“.

Neoficialiomis žiniomis, tai bus ne pirmas V.Gapšio pasimatymas kalint. Politiką jau yra aplankiusi žmona, taip pat jį ginantis advokatas.

A.Mazuronis įsitikinęs, kad V.Gapšys nubaustas pernelyg griežtai. Panašiai mano ir dalis Seimo narių. Kai kurie jų užsimena, kad esą būtų protinga sulaukti galutinio Aukščiausiojo teismo sprendimo.

Nors už Seimo nutarimą, kad apkalta V.Gapšiui būtų surengta gruodžio 21-ąją antradienį balsavo dauguma parlamentarų (už buvo 95 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė 3 parlamentarai), vis dėlto balsavimas bus slaptas ir kai kurie politikai neatmeta, kad balsavimo rezultatai gali ir nustebinti.

Jeigu apkalta V.Gapšiui nepavyktų, Seimo nario mandatą politikas išsaugotų iki kadencijos pabaigos, nebent pats nuspręstų jo atsisakyti.

Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma lrytas.lt teigė, kad antrą kartą su šiuo klausimu į Seimo posėdžių salę jau nebus galima sugrįžti.

V.Gapšiui taip pat negalės būti taikomas dešimties metų apribojimas kandidatuoti, nes apkaltos procedūra vykdoma paprastesne tvarka, remiantis įsigaliojusiu Apeliacinio teismo sprendimu ir aplenkiant Konstitucinį teismą.

Todėl buvusiam Seimo vicepirmininkui nereikia prieš slaptą balsavimą atsistatydinti, kad išvengtų sankcijų.

Vis dėlto J.Razma tikisi, kad tokiu atveju, jeigu žlugtų apkalta, V.Gapšys pats pasitrauks iš Seimo ir jo nekompromituos. „Kitaip būtų paradoksali situacija, bet įmanoma. Tačiau gal jis ir pats nuspręs, kad tokia situacija, kai Seimo narys yra kalėjime ir negali atlikti savo pareigų, žemina Seimo nario vardą? Tai, ko gero, piktintų visuomenę ir gal jis rastų kitokią išeitį“, – svarstė Seimo vicepirmininkas.

J.Razma patvirtino, kad šiuo metu su įkalinimo įstaiga Kaune, kurioje V.Gapšys atlieka skirtą keturių su pusę metų bausmę, derinamos galimybės parlamentarui dalyvauti apkaltoje.

Antradienį, iš karto po balsavimo dėl apkaltos pradžios, į kalėjimą buvo nuvykusi Seimo posėdžių sekretoriato vadovė Violeta Gureckienė. Ji V.Gapšiui asmeniškai įteikė Seimo priimtą sprendimą.

Anot J.Razmos, su įkalinimo įstaiga taip pat tariamasi dėl to, kad V.Gapšiui būtų sudaryta galimybė dalyvauti posėdyje. „Kiek suprantu, kalėjimo vadovybė labiau siūlo nuotolinį variantą ir sutiktų sudaryti tam sąlygas. Bet Seimui gali kilti tam tikras formalus keblumas. Mes privalome užtikrinti jo dalyvavimą posėdyje, o nuotolinis prisijungimas yra kas kita, jis nėra niekaip teisiškai reglamentuotas“, – aiškino J.Razma.

Seimo vicepirmininkas nėra tikras, ar vėliau dėl to nekiltų problemų. „Mes sieksime, kad Seimo narys posėdyje dalyvautų tiesiogiai, jog būtų išvengta advokatų priekaištų dėl posėdžio teisėtumo. Jame bus sprendžiamas V.Gapšio likimas ir jo dalyvavimas yra svarbus. Jei jis pats pageidauja, mes privalome užtikrinti galimybę dalyvauti ir pasisakyti“, – kalbėjo J.Razma.

Anksčiau V.Gapšys siekė, kad jam būtų sudaryta galimybė Seimo posėdžiuose dalyvauti nuotoliniu būdu, bet jo advokatas Vytautas Sviderskis žiniasklaidai teigė, jog buvo gautas neigiamas atsakymas. „Kol kas viršininkas neleido, sakė nuteistieji visi lygūs“, – perdavė advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.