D. Grybauskaitė: atėjo laikas prisiimti atsakomybę

„Putinas mums pasirinkimo jau nebepaliko“, – tvirtina kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Buvusi šalies vadovė sako, kad laiko turime labai mažai, todėl privalome nedelsiant investuoti į savo gynybą, o ne žvalgytis, ar kiti ateis mums padėti.

Dalia Grybauskaitė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>J.Kalinsko (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 29, 2024, 7:08 PM

Taip ji kalbėjo penktadienį LRT radijo konferencijoje „20 metų su NATO. Kaip pasikeitė mūsų saugumas?“, skirtoje Lietuvos narystės NATO dvidešimtmečiui paminėti.

„Emocija yra sudėtinga. Jaučiuosi gerai ir labai džiaugiuosi, kad sulaukėme tokio jubiliejaus, nes organizacija yra unikali, pasaulio gynybinė organizacija, kurioje esame pilnaverčiai nariai. Būtent jos dėka šiandien galime jaustis saugiai ir žinoti, kad ateityje mūsų saugumas taip pat bus garantuotas“, – LRT radijui kalbėjo D.Grybauskaitė.

Buvusios šalies vadovės teigimu, jei nebūtume laiku įstoję į Aljansą, Lietuva dabar būtų daug blogesnėje situacijoje.

„Labai nemėgstu klausimų, kas būtų, jeigu būtų. Iš tiesų būtų labai nekas, matome Krymo situaciją. Turbūt mums nebūtų gerokai geriau. Svarbiausia, kad dabar esame, kur esame, ir tai mums garantuoja mūsų apginamumą, mūsų tikrai saugią ateitį ir laisvę“, – akcentavo ji.

D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad narystės NATO kaip niekas kitas jau yra nusipelniusi ir savo laisvę ginanti Ukraina.

„Ukraina jau užsidirbo savo narystę, todėl esu įsitikinusi, kad ji anksčiau ar vėliau taps NATO nare. Gindama mus visus Ukraina šiandien sako, rodo ir demonstruoja, kad tai yra kol kas pajėgiausia, didžiausią motyvaciją turinti Europos valstybė“, – teigė kadenciją baigusi prezidentė.

„Reikia visiems subręsti. NATO taip pat. NATO organizacijai reikia subręsti ir išdrįsti galų gale pripažinti, kad Ukraina mums reikalinga, jog tai yra mūsų būsimo saugumo garantas. Manau, kad tai įvyks, bet tam irgi reikia politinės NATO lyderystės, kurios kol kas dar nėra“, – apgailestavo ji.

Paklausta, ar Lietuvai reikėtų baimintis dėl vėl į JAV prezidentus kandidatuojančio Donaldo Trumpo pareiškimų, D.Grybauskaitė atsakė taip nemananti.

„Aš manau, mums krūpčioti nereikia – jokiu atveju. Jau esame dirbę su šiuo prezidentu, esu aš asmeniškai turėjusi reikalų, ir galima su juo taip pat susitarti, kaip ir su visais kitais, tiesiog reikia turėti argumentus, motyvaciją ir, galų gale, labai rimtai investuoti į mūsų šalių gynybą.

Manau, bet kuriuo atveju, ar bus vienas prezidentas JAV, ar kitas, mums vis tiek reikės labai rimtai galvoti apie savo gynybos pajėgumus, investicijas – visoms Europos šalims. Atėjo laikas, kada Europa turi prisiimti atsakomybę už savo gynybą“, – ragino buvusi šalies vadovė.

Tiesa, ji kritikavo Europos politikus, kurie esą vis dar gyvena taikos nuotaikomis, o jų sprendimai – kaip niekad vėluoja.

„Aš visada ironiškai sakau, kad V.Putinas mums padės pagreitinti tempą. Jis tikrai nelauks ir neduos mums laiko vystytis, investuoti, kada mes norime, gyventi ir džiaugtis. Jis parodys, ką jis galvoja, ko jis tikisi ir ką jis ruošiasi daryti. Mums laiko yra labai mažai, o galima sakyti, jo ir nebėra.

Turime investuoti labai rimtai ir galvoti apie apginamumą, mūsų laisvės apginamumą, nes dabar tie iššūkiai yra pernelyg aštrūs ir pernelyg grėsmingi“, – įsitikinusi D.Grybauskaitė.

Pasak jos, pirmiausia mes turėtume patys galvoti, kaip apginti save, o ne svarstyti, ar tą padarys Aljanso narės.

„Pirmiausiai norėčiau, kad neturėtume iliuzijų, jog kažkas kitas ateis ir mus apgins. Yra keli NATO sutarties straipsniai. 3-asis straipsnis numato, kad kiekviena šalis turi ir privalo investuoti į savo apginamumą ir gynybą, ir tik vėliau 5-asis straipsnis sako, kad visos šalys gali padėti ir dalyvauti kitų šalių gynime, jeigu to reikėtų.

Pirmiausia pasitikiu savo šalimi, savo žmonėmis ir savo kariuomene“, – patikino D.Grybauskaitė.

Buvusi šalies vadovė pabrėžė, kad su sprendimais vėluoja ir Lietuva, todėl, kaip atkreipė dėmesį ji, partijoms ir politikams dabar reikia susitelkti ir veikti dėl bendro tikslo.

„Manyčiau, kad Lietuva, kaip ir visa NATO, šiek tiek vėluoja. Mūsų taikos mentalitetas dar vis tik dominuoja. Mums reikėtų labai daug investuoti į savo gynybą ir tai daryti greičiau.

Labai tikiuosi, kad įvarios diskusijos baigsis ir politinę atsakomybę prisiims visi veikiantys politikai, visų politinių partijų, kaip ir būsimieji prezidentai, kurie dalyvauja rinkimuose ir kurie juos laimės. Iš tiesų mes turime peržiūrėti savo taikaus gyvenimo biudžetą ir daryti jį gynybos biudžetu, nes laikai nelaukia, aplinkybės taip pat.

V.Putinas mums pasirinkimo jau nebepaliko“, – LRT radijui konstatavo D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.