FNTT sekliams įkliuvo menininkais apsimetę sukčiai

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno valdybos pareigūnai išaiškino gudriai suregztą aferą, kai fiktyviai įdarbinus verslo liudijimus įgijusius „menininkus“ buvo pasisavinti augiau kaip 0,5 mln. litų. Įtarimai aferos organizavimu pareikšti dviem Kauno inteligentams – architektui bei vienoje dailės mokyklų dėstančiam menininkui.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-02-18 10:44, atnaujinta 2018-03-11 16:21

Du veikėjai - architektas, Kaune registruotos bendrovės direktorius ir jo draugas dailininkas – pedagogui į FNTT pareigūnų akiratį pateko teisėsaugininkams aiškinantis kaip buvo atliekami apdailos darbai viename Druskininkų SPA centrų. Pareigūnai jau buvo gavę operatyvinės informacijos, kad rangovai elgėsi ne visai sąžiningai.

Tyrimo metu nustatyta, kad du kauniečiai - bendrovės direktorius kartu su dailininku - pedagogu ir daugiau nei dešimt asmenų, turinčių verslo liudijimus verstis taikomosios dailės ir vaizduojamojo meno dirbinių gamyba, sudarė fiktyvias sutartis dėl vieno Druskininkų SPA komplekso pagražinimo. Atskleista, kad suklastojus autorines ir rangos darbų sutartis SPA komplekse turėjo būti atlikti meniniai darbai: sienų skulptūrinės-reljefinės kompozicijos, lubų keramikos, tapybos ir kiti darbai. Šie darbai iš tiesų buvo padaryti, tačiau juos atliko visai kiti žmonės.

FNTT akiratyje atsidūrę „dailininkai“ tikino kai šių darbų neatlikę, kai kurie jų prisipažino dirbę tik pagalbiniai darbininkais, po remonto valę patalpas.

Manom, jog aferos sumanytojai „dailininkus“ fiktyviai įdarbino siekdami padidinti atliktų darbų sąmatą bei sumažinti valstybei privalomų mokėti mokesčių sumą.

Iš kauniečio architekto vadovaujamos bendrovės atsiskaitomosios sąskaitos už neva atliktus darbus į tariamų „menininkų“ bankų sąskaitas buvo pervedami pinigai, tačiau po trumpo laiko bendrovės direktorius ir dailininkas - pedagogas, pasinaudoję asmenų bankomatų kortelėmis ir slaptažodžiais, pervestus pinigus išgrynindavo. Pirminiais duomenimis, tokiu būdu buvo pasisavinta daugiau kaip 500 tūkstančių litų bendrovės lėšų.

Ikiteisminio tyrimo metu FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai atliko kratas organizatorių namuose ir Kauno bendrovėje. Įtariamiesiems paskirtos kardomosios priemonės - rašytiniai pasižadėjimai neišvykti. Kauno apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu laikinai apribota nuosavybės teisės į turtą, kurio vertė siekia milijoną litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.