Buvęs žemės ūkio viceministras nuteistas kalėti dvejus metus

Telefonai NMA buhalterinėje apskaitoje nebuvo apskaityti.

Buvęs viceministras A. Macijauskas už piktnaudžiavimą tarnyba taip pat nuteistas pusantrų metų.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Buvęs viceministras A. Macijauskas už piktnaudžiavimą tarnyba taip pat nuteistas pusantrų metų.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2013, 4:59 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:33 PM

S. Silickas nuteistas pusantrų metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Nuteistasis įpareigotas neišvykti ilgiau nei septynioms paroms. Buvęs NMA vadovas taip pat turės dirbti 60 valandų nemokamai sveikatos priežiūros, globos rūpybos įstaigose. Šią bausmę S. Silickas turės atlikti per tris mėnesius.

Buvęs viceministras A. Macijauskas už piktnaudžiavimą tarnyba taip pat nuteistas pusantrų metų. Prie šios bausmės pridėta Vilniaus apygardos teismo paskirta bausmė kitoje baudžiamojoje byloje ir galutinė paskirta bausmė - dveji metai laisvės atėmimo, vykdymą atidedant trejiems metams. Be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos A. Macijauskas negalės išvykti ilgiau nei septynioms paroms. Be to, jis 100 valandų nemokamai turės dirbti sveikatos, globos ar rūpybos institucijoje. Šią bausmę jis turės atlikti per keturis mėnesius.

Teismas paskelbė, kad A. Macijauskas ir S. Silickas, būdami valstybės tarnautojais, pasinaudojo tarnybine padėtimi, veikė siekdami turtinės ir asmeninės naudos. Jie taip pat pažeidė Konstitucijoje įtvirtintą principą, kad valdžios įstaigos tarnauja žmonėms. Be to, A. Macijauskas ir S. Silickas sumenkino įstaigų, kuriose dirbo autoritetą ir taip pat padarė neturtinę žalą valstybei.

Apylinkės teismo nuosprendis nėra galutinis - per 20 dienų gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

Nei A. Macijauskas, nei S. Silickas į nuosprendžio paskelbimą neatvyko.

Abu valdininkai buvo teisiami 19 tūkst. litų vertės išmaniųjų telefonų pasisavinimo byloje. Teismas dėl svetimo turto pasisavinimo abiems kaltinamiesiems bylą nutraukė, nes dėl šio turto pasisavinimo nebuvo gautas nukentėjusiojo ar jo teisėto atstovo skundas, taip pat prokuratūros reikalavimo pradėti procesą.

Specialiųjų tyrimų tarnyba teigia nustačiusi, kad organizuodamas NMA vykdomą viešųjų pirkimų konkursą kompiuterinei technikai įsigyti, tuometinis žemės ūkio viceministras kartu su NMA direktoriumi susitarė su tiekėjais į jį įtraukti „Apple iPhone 4“ telefonų pirkimą, to nenurodant dokumentuose.

S. Silickas iš vienos bendrovės neva agentūros reikmėmis 2010-ųjų rudenį įgijo penkis išmaniuosius telefonus, bet jų agentūrai neperdavė.

Telefonai NMA buhalterinėje apskaitoje nebuvo apskaityti.

Bylos duomenimis, vieną telefoną S. Silickas perdavė įstaigos darbuotojui, o kitą - žmonai. Likusius tris maždaug 11 tūkst. litų vertės per du kartus 2010-ųjų rudenį perdavė tuometiniam viceministrui A. Macijauskui jo kabinete ministerijoje. Šis vieną telefoną taip pat pasiliko sau, kitą perdavė žmonai, o kitą - Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkui Jonui Talmantui. Pastarasis telefoną padovanojo dukrai.

Teismas nustatė, kad visi asmenys gautus telefonus naudojo asmeniniais tikslais. Teismas nepatikėjo kaltinamųjų aiškinimais, kad telefonai buvo reikalingi NMA agentūros darbinei veiklai, paskui po testavimo esą būtų buvo grąžinti atgal juos davusiai įmonei. Nepatikėdamas šais parodymais teismas atkreipė dėmesį, kad viena kaltinamojo žmona svarsto, kokios spalvos - juodos ar baltos išmanųjį telefoną ji gali gauti.

Tai jau antra baudžiamoji byla, kurioje buvęs viceministras sulaukė verdikto.

Gegužės 9 dieną Vilniaus apygardos teismas kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnyba pripažino buvusį žemės ūkio viceministrą A. Macijauską ir dar du su juo teistus asmenis. Ankstesnis pernai rugsėjo 21 dieną paskelbtas Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendis, kuriuo A. Macijauskas, Artūras Bagotyrius ir Vigimantas Kisielius, buvo išteisinti, panaikintas.

Visi trys kaltinamieji nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis, jas atidedant.

A. Macijauskas iš žemės ūkio viceministro pareigų atsistatydino 2011 metų rudenį esą dėl šeimyninių aplinkybių. S. Silickas neseniai pasitraukė iš NMA vadovo pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.