Už neišmokėtų pensijų paveldėjimą notarams teks mokėti 5,79 euro

Asmenims, paveldintiems artimiesiems

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 19, 2015, 5:27 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 2:46 PM

Toks sprendimas pirmadienį priimtas per teisingumo ministro Juozo Bernatonio ir Lietuvos notarų rūmų prezidento Mariaus Stračkaičio susitikimą, pirmadienį pranešė ministerija.

„Išanalizavę pensijų kompensacijų paveldėjimo procesą, priėjome prie bendros išvados, jog įpėdiniais dažniausiai tampa senjorai. Todėl, siekdami sušvelninti socialiai jautrią situaciją, drauge su Notarų rūmais nusprendėme, kad tais atvejais, kai paveldima tik mirusiam asmeniui skiriama kompensacija už neišmokėtą pensiją, notarai taikys tik minimalų Teisingumo ministerijos patvirtintą įkainį – 5,79 euro. Valstybė šiuo atveju netaikys mokesčių už privalomą patikrą valstybiniuose registruose“, - sakė teisingumo ministras.

Lietuvos notarų rūmų prezidento, Klaipėdos notaro M.Stračkaičio teigimu, įgyvendindamas šį susitarimą, Lietuvos notarų rūmų prezidiumas pirmadienį priėmė visiems notarams privalomą nutarimą dėl įkainio taikymo.

Be to, įpėdiniai bus atleidžiami nuo mokesčių už pareiškimo dėl paveldėjimo bylos užvedimo surašymą ir nuosavybės teisės liudijimo išdavimą.

„Tokia tvarka taikoma tik tuo atveju, kai paveldima tik kompensacija už pensiją. Jei drauge paveldimas ir kitas turtas arba piniginės lėšos, bus taikomi visi Teisingumo ministerijos nustatyti atlyginimo už notarinius veiksmus dydžiai“, - sakė M.Stračkaitis.

Lietuvos notarų rūmų prezidento teigimu, tais atvejais, kai įpėdiniai dėl paveldėjimo bylos į notarą kreipėsi praėjus ilgesniam nei nustatyta trijų mėnesių terminui, bus privaloma teismo keliu pratęsti šį laikotarpį.

„Sodros“ duomenimis, nuo 2014 metų gegužės, kai įsiteisėjo galimybė paveldėti kompensaciją už neišmokėtą pensiją, Lietuvoje mirė 12 tūkst. pensininkų, kuriems buvo apskaičiuotos kompensuojamos sumos.

2010-2011 metais dėl ekonominės krizės buvo sumažintos visos 650 litų (188 eurus) viršijusios pensijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.