Už urėdo postą – įspūdingas kyšis

Už perkėlimą iš Trakų rajono į Uteną – 100 tūkst. litų. Tiek ruošėsi sumokėti didesnei urėdijai norėjęs vadovauti girininkas, bet pats išvengė teisiamųjų suolo.

Teisiamasis G.Miliauskas tikino dėl kyšio nesitaręs ir jo neėmęs.<br>T.Bauro nuotr.
Teisiamasis G.Miliauskas tikino dėl kyšio nesitaręs ir jo neėmęs.<br>T.Bauro nuotr.
G.Visalga
G.Visalga
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 10, 2016, 5:42 AM, atnaujinta Jun 2, 2017, 4:56 AM

„Kaltinimų nesuprantu, nes jie neatitinka tikrovės“, – vakar Vilniaus apygardos teisme (VAT) pareiškė buvęs visuomeninis Seimo nario Kęsto Komskio padėjėjas 49 metų Gediminas Miliauskas.

Klaipėdos rajone gyvenantis vyras teisiamas už prekybą poveikiu.

Teigiama, kad iš Trakų miškų urėdijos Žėronių girininko Alvydo Adomavičiaus jis reikalavo 100 tūkstančių litų (29 tūkstančių eurų) kyšio.

Prieš atranką – avansas

Šis girininkas siekė užimti Utenos miškų urėdijos urėdo vietą. Tapęs urėdijos vadovu jis būtų gavęs didesnį atlyginimą.

G.Miliausko ir jo pažįstamo A.Adomavičiaus pokalbius fiksavę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai išsiaiškino, kad planuoti nusikaltimą jie pradėjo dar 2014 metų birželį.

Teigiama, kad lapkričio mėnesį Vievyje su G.Miliausku susitikęs A.Adomavičius jam perdavė dalį reikalautos sumos – 25 tūkstančius litų.

Šiuos pinigus gavęs tuometis K.Komskio padėjėjas pažadėjo paveikti Aplinkos ministerijai priklausančios Generalinės miškų urėdijos atstovus, kad A.Adomavičius laimėtų konkursą ir būtų perkeltas į Uteną.

Bylos duomenimis, pinigų gavęs G.Miliauskas iš tiesų aktyviai talkino savo bičiuliui.

Išmokė prancūzų kalbos

Klaipėdietis kreipėsi į tuometį generalinio urėdo pavaduotoją Gintarą Visalgą ir prašė, kad jis padėtų A.Adomavičiui laimėti šį konkursą.

Pagalbininkas stengėsi, kad A.Adomavičius atitiktų visus kandidatui keliamus reikalavimus, ir kreipėsi į vieną užsienio kalbų kursus rengiančią bendrovę, kurios vadovė parašė pažymą, jog pretendentas yra baigęs prancūzų kalbos kursus.

Pareigūnų žiniomis, A.Adomavičius tokių kursų niekada nelankė. Byloje teigiama, kad į Utenos urėdo pareigas pretendavęs A.Adomavičius išimtinai galėjo susipažinti ir su konkurso sąlygomis.

Pernai vasarį Vilniuje esančiame pramogų centre „Forum Palace“ G.Miliauskas girininkui perdavė viešai neskelbiamas užduotis, kurias kandidatui galėjo pateikti atrankos komisija.

Urėdijai vadovavo neilgai

Kai atrankos konkursą laimėjęs A.Adomavičius tapo Utenos miškų urėdijos urėdu, pradėta tartis, kaip savo pagalbininkui jis sumokės likusią pinigų dalį – 21 tūkstantį eurų.

Pinigai G.Miliauskui turėjo būti perduoti praėjusių metų kovo 7-ąją, bet į susitikimą vykstančio A.Adomavičiaus automobilį sustabdė STT agentai.

Kilus skandalui, A.Adomavičius atsisakė Utenos urėdo posto ir grįžo dirbti į Trakų rajoną.

Jis sutiko bendradarbiauti su teisėsauga ir pats baudžiamosios bylos išvengė.

Politikas padėjėjo atsikratė

Į korupcijos istoriją įsivėlusio padėjėjo paslaugų atsisakė ir Seimo narys K.Komskis.

Jis taip pat buvo apklaustas šią bylą tyrusių Klaipėdos pareigūnų – turėta duomenų, kad partijai „Tvarka ir teisingumas“ priklausantis politikas taip pat buvo susitikęs su A.Adomavičiumi.

K.Komskis gali būti apklaustas ir teisme.

Šią bylą atvertęs VAT iš viso planuoja apklausti vienuolika liudytojų. G.Miliauskas parodymus teismui žada duoti tiktai po visų liudytojų apklausos.

„Tai šmeižtas“, – po vakarykščio teismo posėdžio šią bylą trumpai apibūdino teisiamasis.

Vyras neslėpė, jog pažįsta aukštesnio posto siekusį A.Adomavičių, ir teigė norėjęs jį tik paremti morališkai.

„Apie pinigus nebuvo nei minčių, nei kalbų. Aš pinigus uždirbu sąžiningai“, – pareiškė niekur nedirbantis Klaipėdos rajono gyventojas.

Parklupdyti gali ir 20 eurų

Dėl galimai duoto kyšio prieš mėnesį iš pareigų pasitraukė ir šioje byloje minimas generalinio miškų urėdo pavaduotojas G.Visalga (nuotr.).

Vasario 18-ąją sostinės Rinktinės gatvėje policijos pareigūnai pastebėjo, kad vairuotojas kalbasi mobiliuoju telefonu.

Už tai, kad nebūtų surašytas protokolas, Vilniaus patrulių rinktinės pareigūnams G.Visalga davė 20 eurų kyšį, nors už tokį pažeidimą numatyta 14 eurų bauda.

G.Visalga bandė neigti policijos išplatintą informaciją ir tikino, kad tai buvo provokacija. Netrukus jis pasiprašė atleidžiamas iš pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?