Kaune – kelių monstro byla: avarija virto žmogžudyste

Kauno apygardos teismas penktadienį pratęsė platų atgarsį sukėlusios mirtinos avarijos bylos svarstymą.

Taip atrodė kauniečio A.Stiklioraičio (nuotr. dešinėje) sukeltų avarijų aukų automobiliai.<br>G.Bitvinsko ir M.Patašiaus nuotr.
Taip atrodė kauniečio A.Stiklioraičio (nuotr. dešinėje) sukeltų avarijų aukų automobiliai.<br>G.Bitvinsko ir M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2016, 1:50 PM, atnaujinta May 12, 2017, 5:03 AM

Kelių siaubūnu pramintas 29 metų kaunietis Arūnas Stiklioraitis teisiamas ne už eismo įvykio sukėlimą, o už tyčinį nužudymą. Tai tik antra tokia byla Lietuvoje.

31 kartą eismo taisykles pažeidusio vyro naujausia sukelta kraupi avarija prilyginta tyčinei žmogžudystei.

Posėdžio metu liudijo policijos patrulis, bylos tyrėjas, „Mercedes-Benz“ gamintojo atstovas Lietuvoje ir A.Stiklioraičio draugė.

Kelių monstras penktadienį teisme atrodė visiškai ramus – ne taip, kaip rugsėjo pradžioje vykusiame posėdyje. Tada A.Stiklioraitis piktai užsipuolė jam nepalankius faktus išklojusį liudininką iš Kėdainių, kuris atsitiktinai buvo atsidūręs prie avarijos vietos Kaune. 

Kitas posėdis vyks lapkritį. Jo metu planuojama apklausti 24 metų kaunietį Darių Vilūną ir dar du liudininkus. Paskui turėtų būti sakomos baigiamosios kalbos.

A.Stiklioraičio draugas D.Vilūnas mėgino prisiimti kaltę dėl tragiškos avarijos, tačiau išaiškėjo bičiulių klasta. Teisme nešališki atsitiktiniai liudininkai taip pat patvirtino, kad prie vairo sėdėjo A.Stiklioraitis, o ne D.Vilūnas.

Jei bylos nagrinėjimas vyks sklandžiai, nuosprendis bus paskelbtas dar šiais metais. A.Stiklioraičiui gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Kelių pabaisa teisiamas dėl avarijos, įvykusios 2014 metų sausio 30 dieną. Kauno centre, Karaliaus Mindaugo ir A.Juozapavičiaus prospektų sankryžoje, susidūrus maždaug 150 kilometrų per valandą greičiu lekiančiam „Mercedes-Benz“ ir „Opel Astra“ žuvo pastarojo automobilio keleivis 22 metų Eimantas Motiejaitis, o mašiną vairavusi jo 23 metų sužadėtinė Greta Labanauskaitė buvo sunkiai sužeista.

A.Stiklioraitis mėgino  teismą įtikinti, kad prie „Mercedes“ vairo sėdėjo D.Vilūnas, bet šią versiją tarsi kortų namelį sugriovė trys avarijos liudininkai: kėdainiškiai Aurimas Šidlauskas, Gytis Kantautas ir kaunietė Eglė Kniečiūnaitė.

Kelių policininkai iš pradžių patikėjo D.Vilūnu, kuris net buvo pripažintas avarijos kaltininku ir teisiamas. Klasta galutinai išaiškėjo, kai byla buvo grąžinta į prokuratūrą ir atliktas išsamus „Mercedes-Benz“ tyrimas.

Įtariama, kad A.Stiklioraitis po avarijos paskambino netoliese buvusiam D.Vilūnui, o šis atvyko anksčiau nei policija ir prisiėmė draugo kaltę. Bičiuliai galėjo pasinaudoti tamsoje kilusia sumaištimi – prie tragedijos vietos buvo susirinkę nemažai žmonių.

A.Stiklioraitis prieš „Mercedes“ ir „Opel“ susidūrimą dusyk buvo nutvertas prie vairo girtas. Iš jaunuolio ne kartą už šiurkščius eismo taisyklių pažeidimus buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas, tačiau jis keliuose toliau sėjo nelaimes.

Vienas iškalbingas pavyzdys – 2013 metų rugsėjį A.Stiklioraičio sukelta avarija Kaune, H. Ir O.Minkovskių gatvėje. 116 kilometrų per valandą greičiu skriedamas „Volkswagen Golf“, prie kurio vairo sėdėjo A.Stiklioraitis, rėžėsi į 26 metų Igno Bankausko vairuojamą „Honda Civic“.

I.Bankauskas liko gyvas per stebuklą, jis du mėnesius buvo ištiktas komos. Jaunuoliui buvo pašalinta blužnis, plyšo kepenys, lūžo dubens kaulai.

2015 metų spalį Kauno apylinkės teismas už šią avariją skyrė A.Stiklioraičiui palyginti švelnią nuobaudą – 1129 eurų baudą ir 3 metams atėmė teisę vairuoti automobilį. Panašiai elgėsi ir kiti teisėjai – daug kartų už šiurkščius eismo taisyklių pažeidimus baustas vairuotojas atsipirkdavo baudomis ir vėl šiurpindavo kelių policijos pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.