Nužudyto vaiko motinai įtarimai nelengvėja

Keturmetį kėdainiškį Matą, kuris užvakar buvo palaidotas Baisogalos kapinėse, galėjo talžyti ne tik jo patėvis Gediminas Kontenis, bet ir motina Monika. Tokią versiją tikrins teisėsaugos pareigūnai, kurių prašymu vakar teismas leido įtariamąją suimti mėnesiui.

Įtariamąja dėl sūnaus nužudymo tapusi Monika už grotų praleis dar mėnesį.
Įtariamąja dėl sūnaus nužudymo tapusi Monika už grotų praleis dar mėnesį.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Lanauskienė, Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Feb 2, 2017, 7:13 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 12:22 AM

Nužudymu kaltinamas G.Kontenis neneigia, kad sausio 27-ąją sudavė berniukui mirtinus smūgius, tačiau vis kartoja, jog prieš vaiką smurtavo ir jo motina. Tiesa, mažiau nei jis. Moteris esą mušė vaiką ir anksčiau.

„Negalime atmesti, kad mušė ir motina. Yra duomenų, kad ji ir anksčiau auklėjo vaiką naudodama smurtą. Ji pati tai kategoriškai neigia.

Dėl laiko stokos neturėjome galimybės gauti duomenų iš visų šaltinių, tad negalime tvirtai atmesti bendrininkavimo“, – sakė prokuroras Vytautas Gataveckas ir patikslino, kad šie duomenys gauti apklausus G.Kontenį.

23-ejų Monikai ir 27-erių G.Konteniui pareikšti įtarimai nužudžius ketverių metų Matą.

G.Kontenis prisipažino skriaudęs vaiką. Motinos vaidmuo darant nusikaltimą dar nėra iki galo nustatytas.

G.Kontenį penktadienį leista suimti trims mėnesiams.

Kratos pašiurpino tyrėjus

Pirmadienį tragedijos paženklintame bute Kėdainiuose dirbo tyrėjai iš Kauno.

Daugiabutyje Mindaugo gatvėje esantis būstas priklauso Monikos močiutės sugyventiniui.

Kriminalistai aiškino, kad kratos rezultatai rodo, jog berniukas buvo mušamas ilgą laiką, daužomas viskuo, kas tik pakliūdavo po ranka: „Bute radome daug kraujo pėdsakų, liudijančių apie žiaurumą.“

Prokuroras V.Gataveckas patvirtino, kad G.Kontenis prisipažino vartojęs narkotikus – rūkęs marihuaną.

Ekspertai dar turės patvirtinti, ar įtariamųjų kraujyje aptikta narkotinių medžiagų.

Pasižiūrėta pro pirštus

„Į tyrimą buvo pažiūrėta pro pirštus“, – pasakojo Kėdainių darželio „Vaikystė“ auklėtoja Ilona Rusilienė, pirmoji pakėlusi triukšmą dėl sužaloto ketverių metų berniuko, kuris vėliau buvo nužudytas.

„Lietuvos rytas“ gavo pernai lapkritį iškeltos bylos dokumentus, iš kurių galima įtarti institucijų aplaidumą.

Vaikas galėjo likti gyvas, jei atsakingos institucijos būtų perkėlusios jį iš pavojingos aplinkos dar pernai lapkričio pabaigoje išaiškėjus pirmiesiems smurto šeimoje faktams.

Lapkričio 23 dieną pamačiusi berniuko pakaušyje gumbą I.Rusilienė nedelsdama pranešė apie tai savo vadovybei. Mažylis kūkčiodamas pasakė: „Mane mušė Gedas.“

Tą pačią dieną iš darželio buvo išsiųstas raštas Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovams, o jie pranešė policijai.

I.Rusilienė ir darželyje dirbanti medicinos slaugytoja Irina Tyščuk Kėdainių policijos pareigūnams išsamiai papasakojo apie vaiko nusiskundimus.

Vaiko taip ir neapklausė

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas – berniuko motina Monika ir jos sugyventinis G.Kontenis tvirtino, kad vaikas susižeidė netyčia nukritęs nuo laiptų.

I.Rusilienei krito į akis, kad Monika, iškviesta į darželį, šią versiją iš karto bandė įteigti vaikui: „Tu juk nukritai, ar ne?“

Pareigūnai nutraukė bylą remdamiesi sugyventinių parodymais ir medicinos ekspertų išvadomis.

Tačiau lapkričio 25 dieną berniuką Kaune apžiūrėjusi ekspertė Zofija Makšimaitė nei paneigė, nei patvirtino sugyventinių versiją: „Sužalojimai galėjo atsirasti pargriuvus ir atsitrenkus į kietą buką daiktą.“

Ekspertizės išvadoje nebuvo parašyta, kaip įvyko trauma.

Pavyzdžiui, vaikas galėjo būti tyčia nustumtas laiptinėje arba kitoje vietoje.

Pareigūnai galėjo surengti vaiko apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją, bet to nepadarė.

Neįrašė svarbių žodžių?

Darželyje „Vaikystė“ nėra psichologo. Nei policijos pareigūnai, nei Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai nematė reikalo surengti psichologinės ekspertizės ar bent jau nuvežti vaiko pas psichologus.

Berniuko sumušimo byla atsidūrė ant Kėdainių policijos tyrėjo, buvusio G.Kontenio klasės draugo Aurimo Mickevičiaus stalo. Šis pareigūnas turėjo žinoti, kad G.Kontenis yra linkęs nusikalsti, – buvo teistas narkotikų platinimo ir viešosios tvarkos pažeidimo bylose, gatvėje žiauriai sumušė žmogų.

Nužudyto berniuko promočiutė Jadvyga Ančerevičienė prisiminė, kad apklausdamas ją vaiko sužalojimo byloje A.Mickevičius nekreipė dėmesio į jos aiškinimus, jog G.Kontenis muša Moniką, – šie žodžiai nebuvo įrašyti į apklausos protokolą.

„Sugyventinių žodžiai nusvėrė mūsų, nešališkų liudytojų, žodžius“, – nutraukus bylą stebėjosi darželio auklėtoja I.Rusilienė. Sprendimą nutraukti tyrimą priėmė Kėdainių prokurorė Inga Balkūnė.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai per du mėnesius nėsyk nepasikalbėjo su I.Rusiliene. Apklausus vaiką, auklėtoją ir kitus liudytojus jį buvo galima perkelti į specializuotą globos įstaigą, pavyzdžiui, Kaune veikiantį vaiko gerovės centrą „Pastogė“.

Bet mažylis buvo paliktas pas smurtautojus, o sausio 25 dieną sulaukė keliasdešimties mirtinų smūgių.

Įtariama, kad mažylį mušė ne tik G.Kontenis, bet ir jo motina. Tiesa, Monika tai neigia. Paklausta, kodėl negelbėjo mažylio, moteris atsakė nenorėjusi pakenkti G.Konteniui, kuris galėjo atsidurti kalėjime.

Dėmesys – skriaudžiamiems vaikams

Vilniaus rajono policija antradienį į areštinę uždarė 30-metę moterį. Ji, kaip įtariama, neblaivi iš 6 metų dukters galvos išrovė kuokštą plaukų. Mergaitė ir dar du mažamečiai vaikai iš motinos paimti ir perduoti giminaičiams.

Užvakar rytą Marijampolės policijos komisariatas gavo socialinės darbuotojos pranešimą, kad R.Juknevičiaus gatvėje ji lankė 22 metų moterį, kurios šeima įtraukta į socialinės rizikos sąrašą.

Socialinė darbuotoja pastebėjo, kad mergaitei, kuriai netrukus sueis trys mėnesiai, prie dešinės akies yra mėlynė. Mažametė išvežta į ligoninę, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.