Buvusiam Seimo nariui Vitui Matuzui skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė

Buvęs Panevėžio meras Vitas Matuzas po 7 metus trukusio tyrimo išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį. Tačiau kaltu pripažintas politikas belangės išvengė – bausmės vykdymas ir jam, ir kitiems teisiamiesiems atidėtas.

Teismas kaltu pripažino ir V.Matuzą, ir jo sutuoktinę D.Matuzienę.<br>G.Šiupario nuotr.
Teismas kaltu pripažino ir V.Matuzą, ir jo sutuoktinę D.Matuzienę.<br>G.Šiupario nuotr.
Kaltę neigęs V.Matuzas pareiškė, kad vyksta susidorojimas ir pažadėjo nuosprendį skųsti. <br>G.Šiupario nuotr.
Kaltę neigęs V.Matuzas pareiškė, kad vyksta susidorojimas ir pažadėjo nuosprendį skųsti. <br>G.Šiupario nuotr.
Teismas nusprendė, kad Vitas Matuzas kaltas dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Teismas nusprendė, kad Vitas Matuzas kaltas dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 4:16 PM, atnaujinta Jul 4, 2018, 6:30 PM

Tiek buvęs Panevėžio meras V.Matuzas, tiek kiti keturi teisiamieji kaltę neigė. Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija dalį kaltinimų atmetė, nes nepakako įrodymų, bet neišteisino nė vieno teisiamojo.

Už piktnaudžiavimą, kyšininkavimą ir vadovavimą suburtai bendrininkų grupei 59 metų V.Matuzui paskirta 3 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas 2 metams.

Be to, panevėžietis turės sumokėti 1506,4 eurų baudą ir 376,6 eurų įmoką į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą. Iš buvusio Panevėžio mero ir Seimo nario nutarta konfiskuoti 388 eurus – tiek kainavo politiko medžioklė profesionalios medžioklės plotuose.

Politiko sutuoktinei 62 metų Danutei Matuzienę teismas pripažino kalta dėl piktnaudžiavimo ir padėjimą bendrininkauti skyrė 2 metų ir 9 mėnesių bausmę, o jos vykdymą atidėjo 2 metams. Panevėžietei skirta 7980 eurų bauda, be to, ji įpareigota sumokėti 376,6 eurų įmoką į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą.

Buvęs įmonės „Panevėžio energija“ vadovas 71 metų Vytautas Šidlauskas nuteistas už piktnaudžiavimą. Jam teismas skyrė 2 metų ir 6 mėnesių įkalinimo bausmę, o jos vykdymą atidėjo 2 metams. Panevėžietis per 3 mėnesius nuo nuosprendžio įsigaliojimo dienos privalės sumokėti 376,6 eurų įmoką į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą.

Buvęs „Panevėžio energijos“ darbuotojas 72 metų Stanislovas Rapas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir padėjimo bendrininkauti. Šis panevėžietis nubaustas 2 metų bausme, o jos vykdymas atidėtas tam pačiam laikotarpiui. Nuteistasis įpareigotas sumokėti 376,6 eurų įmoką į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą.

Žilvyčių kooperatinės bendrovės valdybos pirmininkui 59 metų Gintarui Žilėnui teismas skyrė 1 metų ir 6 mėnesių bausmę, o jos vykdymą atidėjo metams. Jam taip pat paskirta ta pati baudžiamojo poveikio priemonė – 376,6 eurų įmoka į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą. Kai įsiteisės nusprendis, bus grąžintas už verslininką sumokėtas 4344,3 euro užstatas.

Teismas paskyrė bausmę ir teisiamam juridiniam asmeniui Žilvyčių kooperatinei bendrovei, kuri buvo kaltinama piktnaudžiavimu ir padėjimu bendrininkauti. Nuspręsta bendrovę likviduoti.

Teisiamųjų grupė buvo kaltinama siekusi užvaldyti didelės vertės bendrovės „Panevėžio energija“ turtą. STT surinko įkalčių, kad per Estijoje įregistruotą įmonę buvo siekiama tiekti „Panevėžio energijai“ biokurą.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad Estijos įmonei iš anksto buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti viešąjį konkursą, jei tik ji sutiks dalyvauti veikloje su Žilvyčių kooperatine bendrove.

Pastarajai turėjo likti ne mažesnis kaip 5 proc. dydžio viršpelnis, kuris turėjo susidaryti perkant biokurą didesne kaina nei kas mėnesį nustato Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija. Žilvyčių kooperatinei bendrovei turėjo būti sumokama už tariamas transporto paslaugas, kurias į savo kaštus iš tiesų turėjo įtraukti Estijos įmonė.

Ši nusikalstama veika nebuvo užbaigta, nes ikiteisminį tyrimą pradėję STT pareigūnai įpareigojo nutraukti viešąjį pirkimą. Tačiau pačioje byloje buvo surinkta duomenų ir apie įvykusius 155 tūkstančių eurų vertės neskaidrius viešuosius pirkimus.

Pernai spalį V.Matuzas buvo galutinai išteisintas kitoje byloje. Joje panevėžietis ir lobistas Andrius Romanovskis buvo kaltinami sukčiavimu ir piktnaudžiavimu. Prokuratūra siekė įrodyti, kad tuometinis parlamentaras faktiškai vadovavo labdaros ir paramos fondui, o jam aukoję
verslininkai sulaukė V.Matuzo paramos Seime.

Šiaulių apygardos teisme išklausęs apkaltinamąjį nuosprendį V.Matuzas neslėpė, kad teiks apeliaciją: „Tai yra absurdas, akivaizdus kerštas. Šiame teisme dirba leidimus sekti į dešinę ir kairę dalijęs teisėjas Boleslovas Kalainis, todėl mes numatydami baigtį prašėme nušalinti visą teismą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.