Po žinutės privačios klinikos vadovui – įtartini įrašai vilniečio e.sveikatos sistemoje: machinacijas atpažino iškart

Kauno policija aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis e.sveikatos sistemoje atsirado įrašai apie sostinės gyventoją. Mat 26 metų vyriškis tikina klinikoje Kaune niekada nesilankęs ir jokių tyrimų nedaręs.

Po žinutės privačios klinikos vadovui – įtartini įrašai e.sveikatos sistemoje: machinacijas atpažino iškart.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Po žinutės privačios klinikos vadovui – įtartini įrašai e.sveikatos sistemoje: machinacijas atpažino iškart.<br>G.Bitvinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2022, 3:00 PM

Pasak vilniečio Arno (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. – Red.), jam buvo būtinas PGR testas. Sostinės gyventojas sakė sulaukęs pasiūlymo išspręsti problemas iš Kaune veikiančios įstaigos „Medicinos namai šeimai“ vadovo.

Per susirašinėjimo programėlę vilnietis parašė prašomą asmens kodą ir tikėjosi, kad bus priimtas be eilės.

„Nustebau išvydęs, kad jau po 4 minučių e.sveikatos sistemoje atsirado įrašas apie mano apsilankymą, iš nosiaryklės paimtą tepinėlį.

Tą patį vakarą elektroniniu paštu gavau laišką su neigiamu tyrimo atsakymu, tyrimo protokolu, man buvo suformuotas Europos Sąjungos sertifikatas“, – pasakojo Arnas.

Vilnietis į policiją kreiptis nutarė po to, kai perskaitė „Lietuvos ryto“ publikaciją apie Gruzdžių klebono neįgalų tėvą: „Iškart atpažinau machinacijas su tais įrašais.

Mano atveju jie neišsisuks lengvai, nes viską derinau su vadovu. Jis viską organizavo, tad kaip klaidos nenurašys.“

Arną apklausė sostinės pareigūnai ir suteikė jam liudytojo statusą.

Po to tyrimo medžiaga iškeliavo į Kauną, nes čia įsikūrusi medicinos klinika.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad medžiaga yra gauta, o pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes: „Tada bus nuspręsta, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo.“

Gali būti, kad ši medžiaga iškeliaus į Šiaulius, nes čia jau atliekamas panašus tyrimas.

Kriminalistai aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis e.sveikatos sistemoje atsirado įrašai apie Medicinos namų darbuotojos vizitus į Kelmės rajone gyvenančio neįgalaus Jono Klimašausko namus.

Šį vyriškį prieš 23 metus itin sunkiai sužalojo miške užvirtęs medis. Prie lovos prikaustytą ir neveiksniu pripažintą ligonį prižiūri žmona.

Neįgalus vyras nekalba, o su aplinkiniais bendrauti įstengia tik linktelėdamas ar papurtydamas galvą.

Tačiau, kaip rašė „Lietuvos rytas“, e.sveikatos sistemoje atsirado įrašai, kad vien sausį vyriškį net septynis kartus aplankė Kuršėnuose veikiančių Medicinos namų slaugytoja.

Dokumentuose pažymėta, kad ligonis kalbėjosi nenoriai, buvo piktokas.

Medikė įrašė, kad „klausė plaučius“, o ant kūno pragulų nepastebėjo, nors jų iš tiesų yra.

Šiuos įrašus išvydo prie tėvo paskyros pirmąsyk prisijungęs Gruzdžių Švč.Trejybės parapijos klebonas Donatas Klimašauskas.

Dvasininkas tai padarė, kai iš pažįstamų medikų sulaukė klausimų, ar tėvą jau pradėjo lankyti slaugos darbuotojai.

Medicinos namų administracija teisinosi, kad buvo padaryta klaida, ir įrašus ištrynė, o kunigas sulaukė siūlymo dėl piniginės kompensacijos.

Įrašų kopijas išsaugojęs kunigas kreipėsi į prokuratūrą.

Medicinos namų vadovas Mindaugas Jakubauskas tada tikino, kad klinika paslaugas teikia laikydamasi galiojančių teisės aktų reikalavimų, tai daryti nurodo ir darbuotojams.

Pasak vadovo, jokios žalos nepadaryta, nes klaidingai suvesti duomenys nebuvo pateikti ligonių kasoms.

Dėl vilniečio Arno mestų kaltinimų M.Jakubauskas neatsakė nieko.

„Lietuvos rytui“ atsiųstame atsakyme „Medicinos namų šeimai“ laikinasis direktorius Vytautas Jakubauskas tenurodė, kad dėl tokio atvejo klinika suinteresuotų asmenų skundo nėra gavusi, taip pat neturi informacijos apie pradėtą ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.