Kruvinų Joninių atomazga: viena šeima neteko sūnaus, o kita ūkininkų pora ilgam pasiųsta už grotų

Prisiminimai apie Matuizų kaime (Varėnos r.) vykusias audringas Jonines iki šiol kelia jo gyventojams blogus prisiminimus. Vieni sutuoktiniai neteko sūnaus, o kiti, ūkininkų pora, ilgam atsidūrė už grotų.

Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Iš pradžių taikiai švęstos Joninės Matuizose po kurio laiko virto muštynėmis, pasibaigusiomis vyro mirtimi.
Iš pradžių taikiai švęstos Joninės Matuizose po kurio laiko virto muštynėmis, pasibaigusiomis vyro mirtimi.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 6:06 AM

Jauno vyro mirtimi pasibaigusios Joninės Matuizų kaime vyko 2019 metais, bet Kauno apygardos teismas tik dabar pripažino, kad Edgarą Kundrotą nužudė sutuoktiniai 48 metų Inga Vilbikienė ir 49 metų Edikas Vilbikas.

Ūkininkui ir jo žmonai teismas skyrė griežtas bausmes: I.Vilbikienė už grotų turės praleisti 11,5 metų, jos vyras – metais ilgiau.

Gamino cukraus vatą

Tragedija pasibaigęs konfliktas įvyko 2019 metų Joninių naktį, apie 4 valandą ryto. Jonines Matuizų gyventojai šventė šalia kaimo mokyklos esančiame stadione.

Sutuoktiniai Vilbikai į šventę šalia mokyklos susiruošė apie 20 valandą.

I.Vilbikienė šventėje suko cukraus vatą ir dalijo ją vaikams, šalia visą laiką sukinėjosi ir jos vyras.

Apie 23 valandą cukraus vatos aparatą išjungusi ir išvaliusi moteris nuėjo į mokyklos kambarėlį, kur buvo vaišinami renginio svečiai.

Išgėrusi arbatos ir porą taurelių brendžio ji nuėjo tęsti linksmybių prie laužo ir į šokių aikštelę.

Čia ir prasidėjo konfliktas.

Maždaug 2 valandą nakties prie jos priėjęs vienas Matuizų gyventojų ėmė priekaištauti dėl bendruomenės reikalų. Jį į šalį nusivedė kultūros namų direktorė.

Tačiau šokių aikštelėje ramiau nepasidarė. Vieni stumdėsi, kiti bandė juos raminti, kažkam nepatiko muzika, tad ji kelis kartus buvo išjungta tiesiog nutraukus laidus.

Linksminosi iki paryčių

Prekyba maistu ir gėrimais truko iki paryčių.

Kelis kartus kioske alaus nusipirko ir I.Vilbikienė, kuri vėliau tapo viena aktyviausių konfliktų dalyvių.

Iki paryčių Jonines šventusius Matuizų gyventojus apklausęs ir daugybę skirtingų versijų išgirdęs teismas nustatė, kad apie 4 valandą ryto, kai žmonės jau skirstėsi namo, o prekeiviai į mašinas krovėsi daiktus, iš mokyklos išbėgo neblaivus E.Vilbikas ir pradėjo aiškintis, kas kieme sudaužė butelį.

Kaltininką jis bandė surasti tarp vaikinų, stovėjusių prie mikroautobuso.

Paskui vyrą iš mokyklos išbėgo ir I.Vilbikienė, netrukus prasidėjo masinės muštynės. Jų metu E.Vilbikas smogė E.Kundrotui, šis krisdamas trenkėsi galva į asfaltą ir kelias minutes gulėjo be sąmonės.

Nufilmavo mirtinus smūgius

Atsipeikėjęs ir pavestas į šoną jis netrukus grįžo prie triukšmaujančios kompanijos ir sulaukė dar vieno E.Vilbiko smūgio į galvą.

Nuo jo vyras vėl krito ant asfalto, muštynės tęsėsi toliau.

Su Donatu Jarusevičiumi mušęsis E.Vilbikas atsirėmė į mokyklos sieną.

Pamačiusi kruviną sutuoktinį I.Vilbikienė alaus buteliu mėgino suduoti D.Jarusevičiui, tačiau nepataikė ir, liudytojų teigimu, trenkė buteliu vėl atsistojusiam E.Kundrotui.

Nors jis rėkė iš skausmo, išsitraukė telefoną ir ėmė filmuoti įtūžusią I.Vilbikienę. Jo telefone likęs vaizdo įrašas ir tapo vienu pagrindinių įrodymų.

„Gyvenimą ir savo artimuosius labai mylėjusio E.Kundroto nufilmuoti ir įrašyti kadrai leido nustatyti nepataisomus padarinius sukėlusią kaltininkę I.Vilbikienę – Matuizų kaimo bendruomenės tarybos narę, turinčią šeimą, bet pasižyminčią apsukrumu, agresyvumu ir beširdiškumu.

Užfiksuotoje vaizdo ir garso medžiagoje visam laikui liko I.Vilbikienės tikrojo veido išraiška – ne tik be galo skaudinantys žodžiai, bet ir, panašu, smūgio buteliu garsai“, – sakė nukentėjusiesiems atstovavęs advokatų profesinės bendrijos „Constat“ advokatas Edgaras Dereškevičius.

Domėjosi sumuštojo sveikata

Po audringos šventės visi išsiskirstė namo. Rytą I.Vilbikienei paskambinusi kaimynė pranešė, kad E.Kundrotas išvežtas į ligoninę. Kaime ėmė sklisti kalbos, kad Vilbikai jį sumušė.

Tokios kalbos pasiekė ir nukentėjusiojo tėvą, kuris ankstų rytą išgirdo, kad sūnus vonioje vemia, siūlė jam atsigerti.

Ant grindų šalia lovos gulintį sūnų apie 9 valandą ryto rado jo motina. E.Kundrotas buvo išgabentas į ligoninę.

E.Kundroto motina tvirtino tą rytą ne kartą skambinusi I.Vilbikienei, tačiau ji bandė aiškinti, kad E.Kundroto šventėje visai nebuvo, vėliau tikino, kad jis buvęs išvarytas dar iki muštynių.

Nors I.Vilbikienė savo kaltę neigė, nukentėjusiojo motina prisiminė, kad tomis dienomis ši moteris jai skambino gal 12 kartų ir teiravosi, kaip Edgaro sveikata.

E.Kundrotas iš Varėnos ligoninės buvo išgabentas į Kauno klinikas, ten operuotas, bet savaitę praleidęs komos būsenos mirė.

Tyrė ne vienas ekspertas

Tris advokatus pasisamdžiusios I.Vilbikienės prašymu buvo atlikta papildoma medicinos ekspertizė, kuria siekta įrodyti, kad E.Kundrotas susižalojo pats, krisdamas ir trenkdamasis galva į asfaltą.

Ekspertai nustatė, kad E.Kundrotas mirė dėl smarkaus galvos sumušimo ir kraujo išsiliejimo į smegenis.

Kauno apygardos teismas pripažino, kad tame pačiame kaime gyvenusį vyrą neblaivūs sutuoktiniai nužudė be jokios priežasties, iš chuliganiškų paskatų – viskas vyko matant kitiems žmonėms, I.Vilbikienė nukentėjusįjį plūdo įžeidžiančiais žodžiais.

Nužudyto E.Kundroto motinai Aldonai Kundrotienei priteista beveik 7 tūkst. eurų turtinės žalos bei 35 tūkst. eurų neturtinės žalos, tokia pat suma įvertinta ir jo tėvo patirta neturtinė žala, dar 20 tūkst. eurų priteista žuvusiojo seseriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.