Gyventojų abejingumas kainavo gyvybę

Sostinėje kultūros paveldo zonoje esančių senų namų balkonai šaukiasi remonto, tačiau gyventojai į tai moja ranka. Žmonių abejingumas ir nenoras rūpintis asmeniniu turtu prišaukė nelaimę - antradienį Panerių g. 15 namo gyventoja 86-erių Liubova N., išėjusi į avarinės būklės balkoną, kartu su juo nugarmėjo žemyn, patyrė sunkius sužalojimus ir ligoninėje mirė.

Daugiabutį Panerių g. 15 administruojanti įmonė „Naujamiesčio būstas“ praėjusių metų rugsėjo ir lapkričio mėnesiais organizavo pastato fasado, balkonų ir perdangų neeilines apžiūras.<br>T. Bauras
Daugiabutį Panerių g. 15 administruojanti įmonė „Naujamiesčio būstas“ praėjusių metų rugsėjo ir lapkričio mėnesiais organizavo pastato fasado, balkonų ir perdangų neeilines apžiūras.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-26 16:43, atnaujinta 2018-03-05 04:28

Pradėjus aiškintis situaciją paaiškėjo, kad šio daugiabučio gyventojai dar pernai buvo įspėti, kad jų balkonai yra avarinės būklės, todėl jais naudotis pavojinga. Nors apie tykančius pavojus ir remonto būtinybe buvo ne sykį informuoti, gyventojai, o kartu ir žuvusioji, raštu reikalavo namo administratoriaus nepradėti jokių remonto darbų.

Daugiabutį Panerių g. 15 administruojanti įmonė „Naujamiesčio būstas“ praėjusių metų rugsėjo ir lapkričio mėnesiais organizavo pastato fasado, balkonų ir perdangų neeilines apžiūras. Jų metu nustatyta, kad daugiabučio balkonų laikančiųjų konstrukcijų betonas nutrupėjęs, sijos atviros ir pažeistos korozijos, balkonų atitvarai nutrupėję, vietomis nuskilę betono luitai, atvira armatūra, susidėvėjusi hidroizoliacija, užfiksuoti kiti pažeidimai.

Atlikę neeilinę apžiūrą ir operatyviai reaguodami į avarinę balkonų būklę, bendrovės „Naujamiesčio būstas“ atstovai suskubo užsakyti projektą. Kadangi namas yra įrašytas į kultūros paveldo objektų sąrašą, projekto derinimas su įvairiomis valstybinėmis institucijomis truko apie pusmetį.

Gegužės pabaigoje namo gyventojams buvo pranešta apie atliktą projektą, o birželio 20 dieną buvo šaukiamas susirinkimas, kurio metu daugiabučio bendrasavininkai turėjo būti supažindinti su tolimesnių remonto darbų eiga. Tačiau į susirinkimą atvyko vos trijų butų atstovai, kurie kategoriškai prieštaravo bet kokiems remonto darbams.

Vėliau bendrovei „Naujamiesčio būstas“ ir Vilniaus miesto savivaldybei jie atsiuntė raštą, kuriame daugiau nei du trečdaliai namo gyventojų reikalauja nepradėti balkonų ir perdangų remonto.

Šiame name gyvenantis ir už pastato remontą pasisakantis Marius Skudžinskas teigė, kad jis ir dar maždaug penkių butų savininkai pakliuvo į savotiškus spąstus. Šie žmonės supranta, jog tvarkyti avarinės būklės namą būtina, tačiau jie yra mažuma ir vien tik jų norų nepakanka, kadangi bet kokius užmojus tvarkytis blokuoja likusieji du trečdaliai namo gyventojų.

„Visos mūsų pastangos pradėti namo remonto darbus atsimuša į kaimynų abejingumą. Jie, kurių dauguma yra pensininkai, kategoriškai prieštarauja bet kokiems pokyčiams. Jų motyvas paprastas ir banalus – mūsų amžiui užteks, o po mūsų mirties namas nors ir sugriūna. Viena moteris netgi grasino susideginti, jei prieš jos valią bus pradėti namo remonto darbai. Žodžiu, tapome abejingų kaimynų įkaitais“, - skundėsi M. Skudžinskas.

Daugiabučius namus administruojančios įmonės „Naujamiesčio būstas“ direktorė Aurelija Dapkūnienė tikino, kad Panerių g. 15 namo gyventojų nenoras tvarkyti avarinės būklės balkonų nėra išimtis. Ji skaičiuoja, kad vien tik Naujamiestyje yra apie 100 balkonų, kurie kelia pavojų ne tik gyventojams, bet ir aplinkiniams.

„Gaila, kad žmonės nesupranta, jog daugiabutis namas yra visų jame gyvenančių žmonių bendras turtas, kuriuo privalu rūpintis. Gyventojų abejingumas turi ir savo kainą – tai dar kartą įrodė antradienio dienos tragiškas įvykis Panerių gatvėje. Neabejoju, kad nelaimės buvo galima išvengti, jei gyventojai nebūtų prieštaravę ir nesudarę kliūčių laiku atlikti avarinės būklės balkonų remonto darbus“, - kalbėjo A. Dapkūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.