Siunčia žinią studijas užsienyje pasirinkusiems moksleiviams: ką daryti, jei nespėjote pateikti dokumentų?

Dėl pandemijos pavėlinus brandos egzaminų sesiją, pasigirdo nuogąstavimų, kad užsienyje mokytis panorę abiturientai nespės laiku pateikti reikiamų dokumentų. Studijas užsienyje organizuojančios įmonės vadovas teigia, kad universitetai į situaciją žiūri supratingai, savo ruožtu ministerija tvirtina, kad brandos atestatus šalies abiturientai gaus jau liepos pabaigoje.

Prasidėjo brandos egzaminų sesija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prasidėjo brandos egzaminų sesija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prasidėjo brandos egzaminų sesija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prasidėjo brandos egzaminų sesija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prasidėjo brandos egzaminų sesija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prasidėjo brandos egzaminų sesija.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Dėl pandemijos pavėlinus brandos egzaminų sesiją, pasigirdo nuogąstavimų, kad užsienyje studijuoti norintys abiturientai nespės laiku pateikti reikiamų dokumentų.<br>T.Bauro nuotr.
 Dėl pandemijos pavėlinus brandos egzaminų sesiją, pasigirdo nuogąstavimų, kad užsienyje studijuoti norintys abiturientai nespės laiku pateikti reikiamų dokumentų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 9, 2021, 7:20 PM

Dalis aukštųjų mokyklų sutinka laukti

Stojimą į užsienio universitetus vykdančios bendrovės „Kastu International“ vadovas Arturas Jefimovas naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad su ta pačia situacija jaunuoliai susidūrė ir pernai – visoje Europoje masiškai buvo vėlinami egzaminai ir brandos atestatų išdavimai.

„Universitetai, matydami, kad nebėra kur dėtis, prisitaikė ir nukėlė diplomų pateikimo termimus. Kad šiemet brandos egzaminai bus vėlinami, buvo žinoma jau prieš kelis mėnesius, tai studentai, kurie stoja į užsienį, turėjo pakankamai laiko susisiekti su universitetais ir apie tai pranešti.

Žinau, kad niekam nekilo rimtesnių klausimų, o visi mūsų partneriai – tai virš 70 universitetų – taip pat neturėjo kažkokių didelių problemų. Yra pavienių išimčių, kur reikalavimai griežtesni, bet jų labai nedaug“, – aiškino A.Jefimovas.

Jis išskyrė Švediją, kurios aukštosios mokyklos brandos atestatus kasmet prašo pateikti iki liepos 5 dienos, o per pandemiją išimčių netaiko.

„Su Švedija problemų buvo net ir prieš koronavirusą, kai atestatų gavimas dar nebuvo pavėlintas. Čia yra tiesiog Švedijos reikalavimai, stojimo terminai, kurie yra pritaikyti būtent jos stojimų sistemai, jų egzaminams.

Švedai nėra lankstūs ir mano, kad studentai turi patys prisitaikyti prie jų sąlygų, o ne atvirkščiai“, – aiškino „Kastu International“ vadovas.

Jis teigė neabejojantis, kad šiemet Lietuva Europos kontekste taip pat neišsiskirs, o brandos atestatus vėliau turėtų gauti ir kitų šalių moksleiviai.

Vis tik tuos, kurie nespės reikiamų dokumentų užsienio universitetams pateikti laiku, A.Jefimovas skuba nuraminti – pasak jo, kai kurios aukštosios mokyklos sutinka palaukti, jei jaunuolis raštiškai patvirtina, jog atestatą tikrai pateiks.

„Kai kurie prašo patvirtinimo, kad žmogus baigs mokyklą, prašoma nurodyti, kokia tai mokykla, koks diplomas, kada planuojama jį gauti. Tada mokykla deda antspaudą ir universitetams to dokumento užtenka, jie sutinka palaukti ilgiau“, – tvirtino „Kastu International“ vadovas.

Atestatus gaus liepą

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme paaiškino, jog atestatų išdavimo data priklauso nuo egzaminų sesijos, o jos datas šiemet, kaip ir pernai, lėmė pandemija ir karantinas.

Pažymima, kad abiturientai savo brandos atestatus galės gauti nuo liepos 23-osios. 

„Iki liepos 23 d. bus žinomi pagrindinės egzaminų sesijos rezultatai ir abiturientai iš karto galės prašyti mokyklų išduoti atestatus, jei neteiks apeliacijų. Tačiau liepos 23 d. atestatai dar nebus išduoti“, – socialinio tinklo paskyroje rašė ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Po pakartotinės sesijos ir tiems, kurie teikė apeliacijas dėl pagrindinės ir pakartotinės sesijos įvertinimų, atestatai bus išduodami iki rugpjūčio 3 d.

Dėl atestatų išdavimo abiturientai turi kreiptis į savo mokyklas“, – tvirtino ministerijos atstovai.

ŠMSM komentavo, jog dvyliktokai užsienio universitetams atestatus pateikti spės, nes nemažai jų pratęsė dokumentų pateikimo laiką.

„Negalime atsakyti už kitų valstybių visus universitetus, tačiau nemažai jų šiemet dėl susiklosčiusios ypatingos situacijos visame pasaulyje stojančiųjų dokumentų pateikimo laiką pratęsė.

Kai kurių šalių aukštosios mokyklos atestatų lauks net iki rugsėjo, o pvz., Jungtinėje Karalystėje, net iki rugsėjo antrosios pusės (tikslią dokumentų pateikimo datą universitetai patvirtina kvietime studijuoti)“, – rašė ministerija.

Stojančiųjų į užsienio universitetus mažėja

„Kastu International“ vadovo teigimu, geidžiamiausios moksleivių studijų kryptys kiek pasikeitė – šiemet daugiausiai stojančiųjų iš Lietuvos turėtų sulaukti Olandijos ir Danijos universitetai.

Pasak A.Jefimovo, iš pirmosios vietos Didžiąją Britaniją „išstūmė“ „Brexit“.

„Anglija buvo pati populiariausia studijų šalis paskutinius 10-12 metų. Dabar žmonės, kurie norėjo ten studijuoti, turėjo ieškoti kitų alternatyvų, ir tikrai nemaža dalis nukreipė žvilgsnius į Olandiją ir Daniją“, – aiškino jis.

A.Jefimovas pastebi, kad stojančiųjų į užsienio universitetus skaičius mažėja – tam įtakos turėjo pandemija. Tačiau, pasak jo, kitais metais situacija turėtų pasikeisti.

„Tai mes jau matėme ir praėjusiais metais, Lietuvos universitetai skelbė rekordinius stojančųjų skaičius. Ir šiemet matome, kad kai kurie studentai dar abejoja, kaip vyks studijos, ar paskaitos bus nuotolinės, ar ne. Abejonių, baimių pas moksleivius buvo ir yra.

Aš manau, dėl vakcinacijos jau bus galima tikėtis, kad ta rinka atsigaus, galbūt netgi kitais metais“, – svarstė „Kastu International“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.