Biržus sukrėtus mokytojos savižudybei, aiškėja pirmosios tyrimo išvados

Rugsėjo pradžioje iš gyvenimo pasitraukė ilgametė Biržų rajono mokytoja – šio įvykio sukrėsta Biržų pedagogų bendruomenė sako iki šiol besilaižanti žaizdas, tačiau, regis, jau pavyko užčiuopti vieną iš galimų nelaimės priežasčių. Pastebima, kad psichologinių problemų mokytojai greičiausiai kilo ir dėl rajone vykdytos mokyklų pertvarkos.

Rugsėjo pradžioje iš gyvenimo pasitraukė ilgametė Biržų rajono mokytoja.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Rugsėjo pradžioje iš gyvenimo pasitraukė ilgametė Biržų rajono mokytoja.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Biržai.<br>V.Balkūno nuotr.
Biržai.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokykla<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Mokykla<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 8:50 PM, atnaujinta Oct 7, 2021, 11:58 AM

Kaip jau rašė naujienų portalas lrytas.lt, rugsėjo pradžioje Biržų rajoną sukrėtė ilgametės mokytojos savižudybė.

Rugsėjo 7-ąją, apie 21 valandą, bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta, kad Astrave, Širvėnos ežere, gali būti nuskendęs žmogus. Atvykę ugniagesiai 40 metrų nuo kranto vandens paviršiuje rado plūduriuojančios moters kūną. Skenduolė ištraukta į krantą. Moters tapatybę aiškinosi policijos pareigūnai. Paaiškėjo, kad tai 1973 metais gimusi biržietė, dirbusi mokytoja.

Kaip tąkart liudijo pedagogės kolegos, moteriai puikiai sekėsi dirbti, ji lengvai rasdavo kalbą su kitais mokytojais, tačiau pastebėjo, kad kolegė jau kurį laiką jautė keistą įtampą. Pasigirdo spėjimų, kad nelaimė galėjo įvykti dėl moters patiriamų sunkumų darbe.

Rugsėjo pradžioje rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Eugenijus Januševičius portalui lrytas.lt tvirtino, kad dėl mokytojos savižudybės priežasčių inicijuos vidinį tyrimą.

Sąsajų su darbu mokykloje surado

Biržų rajono savivaldybės administracijos direktorė Irutė Varzienė portalui lrytas.lt trečiadienį paaiškino, kad suformuotos darbo grupės tikslas buvo išsiaiškinti, ar mokytojos savižudybė nebuvo susijusi su jos darbo aplinka. Prie išvadų grupė jau priėjo.

„Kalbėjomės ir su mokyklos vadove, ir patys analizavome viešai pasirodžiusią informaciją, gandus. Nustatėme du dalykus: vis dėlto akivaizdaus tiesioginio spaudimo nebuvo, nes mokytoja tikrai buvo gerbiama, vertinama, dirbti jai sekėsi puikiai.

Bet, aiškinantis ir kalbantis su buvusiais mokytojos kolegomis ir kitais Biržų mokytojais, mes padarėme išvadą, kad vis dėlto yra tam tikrų mikroklimato problemų“, – kalbėjo I.Varzienė.

Savivaldybės administracijos direktorės teigimu, 2020 metais šešios rajono mokyklos buvo paverstos miesto mokyklų skyriais. Viena seniausių rajono mokyklų – Papilio mokykla – tapo Biržų „Aušros“ pagrindinės mokyklos skyriumi. Pasak I.Varzienės, bene visiems pedagogams tai buvo nemažas smūgis.

„Tai tikrai labai stipriai kirto mokytojams per savivertę“, – sakė savivaldybės atstovė.

Paklausta, kodėl ši pertvarka galėjo turėti įtakos psichologinei mokytojos būsenai, I.Virzienė teigė, kad mokyklos tokiu būdu praranda savo savarankiškumą, ten esantiems darbuotojams dirbti pasidaro tiesiog sudėtingiau.

„Viską reikia derinti su tos mokyklos, prie kurios ji yra prijungta, direktoriumi. Prijungimas prasidėjo per pačią pandemiją – tai jūs įsivaizduokite: būtent tada, kai mokytojui daugiausiai darbo, mokymų. Mokytojai sako net patys netikintys, kaip stipriai toks pokytis gali sugniuždyti. Jie praranda savarankiškumo, savo tapatybės pojūtį. Staiga tavo mokykla tampa kitos mokyklos dalimi ir tai sukuria išnykimo atmosferą.

Manome, kad šis įvykis turėjo reikšmės, tą savo diskusijomis liudija ir patys mokytojai“, – aiškino I.Virzienė.

Jos teigimu, mokytoja jau ruošėsi darbui ir pačioje „Aušros“ pagrindinėje mokykloje, tačiau vėliau jo atsisakė.

„Galimai susikrovė tiek asmeninio gyvenimo problemos, tiek darbinės bėdos, kurių taip ir nepavyko išsiaiškinti. Tai, kad ji atsiėmė prašymą, irgi kelia nuostabą – galvoju, kad šitas klausimas taip ir liks neatsakytas“, – kalbėjo administracijos direktorė.

Ji pabrėžė, kad šiuo metu svarbiausia padėti kitiems pedagogams, kurie po kolegės mirties vis dar negali atsigauti.

„Dabar reikia susitelkti ties gyvaisiais ir jiems padėti. Mes dar iki šiol laižomės žaizdas ir galvojame, kas galėjo nutikti. Papilio mokykloje dabar teikiama psichologo pagalba, perkame ir tokią paslaugą, kad būtų atliktas profesionalus visų ugdymo įstaigų tyrimas.

Kolegos pageidavo, kad tyrimus atliktų ne Biržų psichologai, kad būtų objektyviau ir emociškai neutraliau“, – portalui lrytas.lt sakė I.Virzienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.