Dėl mokyklos autobuse Šilalėje sumuštos šeštokės ikiteisminis tyrimas pradėtas nebus

Dėl prieš kelias savaites Šilalę sukrėtusio skandalo, kuomet nepilnametis mokyklos autobuse sumušė šeštokę, ikiteisminis tyrimas pradėtas nebus, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Mokyklinis autobusas<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Mokyklinis autobusas<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
 Smurtas Šilalėje<br> Stop kadras
 Smurtas Šilalėje<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 16, 2022, 1:22 PM, atnaujinta Mar 16, 2022, 1:33 PM

Kaip skelbiama išplatintame Prokuratūros pranešime, Tauragės apylinkės prokuratūros prokuroras, išsamiai įvertinęs Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjų priimtą nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl mokykliniame autobuse prieš metais jaunesnę mergaitę smurtavusio paauglio, konstatavo, kad toks sprendimas yra teisėtas ir pagrįstas.

Toks sprendimas priimtas dėl to, kad nepilnametis, kuris įtariamas padaręs nusikalstamą veiką, nėra sulaukęs amžiaus, nuo kurio tenka atsakyti baudžiamąja tvarka.

Kaip jau rašė portalas lrytas.lt, socialiniuose tinkluose neseniai paplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas kraupus išpuolis prieš nepilnametę – mokyklos autobuse Dariaus ir Girėno progimnazijos Obelyno daugiafunkcinio centro mokinys sumušė šeštokę.

Šeštokės mama pasakojo, kad dukra po incidento kurį laiką praleido ligoninėje, dar bijo eiti į mokyklą.

„Gulėjom ligoninėj, šiuo metu esam namuose, bijo dukra eiti į mokyklą. Tas berniukas ne vien prieš mano dukrą, bet ir prieš kitas mergaites smurtauja. Skundėsi ir kitų mergaičių mamos, kad jis nuolat šitaip. Ne pirmą kartą prieš mano mergaitę jau – būdavo, kad ateina su mėlynėmis ant kojos“, – sunkiai žodžius rinko merginos mama.

Pasak jos, paauglei nuo smūgių patino galva, patemptas kaklas.

Mokyklos vadovas Arūnas Aleksandravičius teigė, kad mokyklos vadovybė su jaunuoliais susitiko, įvykį tyrė policijos pareigūnai.

„Šių metu kovo 4 dieną į policijos pareigūnus kreipėsi Šilalės rajono gyventoja, kuri pranešė, kad jos 2008 metais gimusi dukra buvo užpulta metais vyresnio paauglio. Pareiškimo nagrinėjimo metu nustatyta, kad konfliktas tarp paauglių kilo tada, kai moksleiviai po pamokų mokykliniu autobusu vyko namo. Remiantis surinktais duomenimis, kilusio nesutarimo metu nepilnametis panaudojo fizinį smurtą prieš jaunesnę moksleivę, kuri dėl to patyrė skausmą.

Turimais duomenimis, įvykio metu autobuso vairuotojas, kuris yra atsakingas už vaikų saugumą autobuse, moksleivius buvo trumpam palikęs vienus. Įvertinus šią aplinkybę, priimtu nutarimu vairuotojo darbdavys įpareigojamas imtis priemonių, kad būtų įvertintas poreikis skirti jam drausminę atsakomybę. Vairuotojas taip pat bus patraukas administracinėn atsakomybėn pagal Administracinių nusižengimų kodekso 72 straipsnio („Vaiko teisių pažeidimas“) 3 dalį“, – rašoma sprendime.

„Įvertinus pareiškimo nagrinėjimo metu surinktus duomenis bei liudytojų parodymus buvo konstatuota, jog paauglio veiksmuose yra nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio („Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“) 3 dalyje, požymių, tačiau jis, būdamas jaunesnis nei 16 metų amžiaus, negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Pažymėtina, kad nukentėjusieji, įvertinę tai, jog patyrė turtinę ar neturtinę žalą, turi teisę kreiptis į teismą su civiliniu ieškiniu.

Šiuo nutarimu taip pat nuspręsta informaciją apie įvykį perduoti Šilalės rajono savivaldybės administracijos Vaiko gerovės komisijai apsvarstyti minimalios priežiūros skyrimo smurtavusiam paaugliui būtinumo. Šių priemonių tikslas – koreguoti nepilnamečių destruktyvų elgesį ir integruoti juos į įprastą socialinį gyvenimą. Jei minimaliomis priežiūros priemonėmis nebuvo pasiektas teigiamas vaiko elgesio pokytis, jam gali būti skiriama vidutinės priežiūros priemonės, kurios teikiamos vaikų socializacijos centruose.

Nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą per 7 dienas nuo nutarimo nuorašo gavimo dienos gali būti skundžiamas ikiteisminio tyrimo teisėjui“, – teigiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.