Vilko ir žmogaus akistata: ūkininkai pasidalijo siaubą keliančia patirtimi

Matyt, į kiekvieną gyvenimo situaciją galima žiūrėti tiek praktiškai, tiek filosofiškai. Nuolat girdime apie vilkų daromą žalą ūkininkams. Paskutiniais metais šie miško žvėrys vis dažniau ėmė lankytis ir didesniuose kaimuose, pjauti šunis. Neramu todėl, kad vis pasigirsta, jog vilkai kėlė grėsmę žmonėms, tačiau šalies aplinkosaugininkai tvirtina tokių atvejų neužfiksavę.

Ignalinos ūkininkai pasidalijo siaubą ir nerimą keliančia patirtimi apie vilkus bei neslėpė nusivylimo, kad jokios siūlomos apsaugos priemonės neveikia.<br>V.Balkūno nuotr.
Ignalinos ūkininkai pasidalijo siaubą ir nerimą keliančia patirtimi apie vilkus bei neslėpė nusivylimo, kad jokios siūlomos apsaugos priemonės neveikia.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Raginytė, mignalina.lt

Feb 14, 2022, 1:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2022, 1:50 PM

Jei nėra užregistruoto fakto, nėra ir problemos? Aiškinomės su medžiotojais, ūkininkais ir žinovais, ar įmanoma apsisaugoti nuo vilkų, kai jų perteklinis skaičius pavojingai didėja ir kokie galimi problemos sprendimo būdai.

Pozicija

Ne vieno mūsų gyvenimiškoje patirtyje atsispindi trys skirtingos nuomonės (kai viename asmenyje esama ir miesto žmogaus, turinčio ūkelį, ir medžiojančio) apie vieną ir tą patį gamtos kūrinį – vilką, kuris ne vieną privertė susitikti su juo akis į akį ir spręsti klausimą: kuris kurį?

Šiandien situacija tokia: užmiesčių gyventojai, ūkininkai realiai kenčia nuo vilkų ir pyksta ant medžiotojų, kad jų neapsaugo, o medžiotojai skėsčioja rankomis, nes yra supančioti griežtų suvaržymų, kuriuos užnėrė miesto dangoraižiuose gyvenantys vadinamieji gamtos mylėtojai.

Nuo sausio 31-osios yra nutraukta vilkų medžioklė, nes jau išnaudotas jų medžioklės limitas. Mūsų rajone, pasak Ignalinos medžiotojų ir žvejų draugijos vadovo Dariaus Oškinio, sumedžioti 2 vilkai. Šalyje sumedžioti 192. Žiūrim, ką turim, ir ką bei kaip galime pakeisti bent jau Ignalinos rajone.

Mitai ir faktai apie vilkus

Pasak D. Oškinio, teisinga, kai miško žvėrys gyvena miške, o ne sėlina į sodybas prie žmonių. Nuo senų senovės žmonės vadovaujasi vadovėlių pateikta informacija ir nesuka galvos dėl to, kad viskas aplink keičiasi. Mitai ir faktai apie vilkus taip pat keičiasi vietomis.

Nors anksčiau buvo manoma, kad vilkai gyvena šeimomis po 4 ar 5, akivaizdu, kad toks vilkų šeimos modelis jau pasikeitęs. Daugiausia miško gyvūnų fiksuojančios pasieniečių kameros stebi 7–11 vilkų šeimas.

Mūsų rajone dar neteko girdėti apie vilkų užpultus žmones, bet štai pernai Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko Lioniaus Stanevičiaus teigimu spaudai, susidurta su problema, kai į sodybas sėlino ir suaugusiuosius bei vaikus baugino vilkai, nors buvo manančių, kad tai – sulaukėjusių šunų darbas.

„Daug laiko skyriau tam, kad būtų sumedžioti būtent tie vilkai, kurie brovėsi į sodybas, vienkiemius. Garantuoju, kad jie ir buvo pašalinti iš laukinės gamtos. Tas, kuris sodyboje puolė moterį, buvo sumedžiotas apie 600 metrų atstumu nuo minėtos sodybos. Neliko ir kito vilko, gąsdinusio vaikus. Tai buvo nuo savo šeimų atsiskyrę vilkai. Pavieniai atsiskyrėliai gali būti vyresnio amžiaus, miške sunkiau susirandantys maisto, todėl jie eina arčiau sodybų, pjauna gyvulius, kelia pavojų žmonėms. Gerai, kad moteris sugebėjo apsiginti lenta, o ir vaikams pasisekė išvengti bėdos. Vilkai skiriasi nuo šunų. Tai akivaizdu. Be to, yra atliekami sumedžiotų pilkųjų tyrimai, patvirtinantys, kad buvo sumedžioti būtent vilkai“, – L. Stanevičiaus pastebėjimai, rašomi Kėdainių krašto spaudoje.

Išpuolių būta ir Žemaitijoje (užpultas laiškininkas), ir Šalčininkų rajone. Čia vyras buvo užpultas miške, bet paspruko, jį gelbėję medikai patikino, jog tai – ne pirmas atvejis. Tačiau šalies aplinkosaugininkai tai neigią, nes jie esą negavę tokios informacijos. Būtų gal ir juokinga, jei nebūtų graudu.

Šie faktai skatina dar labiau susirūpinti pačiai bendruomenei, nes akivaizdu, kad Aplinkos apsaugos ministerijos klerkai gyvena „pasakų karalystėje“, kurioje skelbiama, jog vilkai žmonių nepuola, yra draugiški ir gražūs gyvūnui. Na, kad jie gražūs, matyt, sutiktų dažnas.

„STOP vilkų veisimui Lietuvoje“ feisbuko grupės atstovas Žydrūnas Juozapavičius, esantis ne tik gamtos, bet ir įstatymų žinovas bei kiti grupės nariai pateikia labai daug informacijos apie neiškraipytą situaciją tiek šalyje, tiek pasaulyje vilkų klausimu.

Vilkų aukos

Feisbuko grupės „STOP vilkų veisimui Lietuvoje“ nariai pasidalinę oficialia informacija apie vilkų išpuolius ne Lietuvoje. Bet jos esmė – paneigti faktą, kad vilkai žmogui pavojaus nekelia.

Jeloustouno (JAV) nacionalinio parke vilkas užpuolė ir gerokai apkramtė 6-erių metų vaiką. Kanadoje, Banfo nacionaliniame parke, vilkas sužalojo stovyklautoją, buvusį palapinėje.

Tadžikistane fiksuotas atvejis, kai vilkas netikėtai puolė tris žaidžiančius mažamečius. Trimečio, kuriam vilkas sužalojo kaklą ir pilvą, išgelbėti jau nebebuvo įmanoma.

Rusijoje, Briansko srityje, buvo rastas šešiamečio kūnas su kąstinėmis, plėštinėmis žaizdomis. Atlikti tyrimai patvirtino, kad tai – vilko išpuolis. Buvo aprašytas žiaurus įvykis, kai Permėje vilkas užgraužė 10-ies metų berniuką.

Lenkijoje vilkas apkandžiojo palapinėje miegojusią turistę ir kitu atveju – pamiškėje žaidusius vaikus. Po įvykių mokslininkai patvirtino, kad žmones puolė vilkas, nesirgęs jokia liga.

Paskutiniu metu Archangelske (Rusija) dėl masinių išpuolių prieš gyvūnus ir dėl pavojaus miesto vaikams, grįžtantiems iš mokyklos, vienas jaunuolis (22 m.) išėjo su ginklu į mišką. Vyrukas kiek daugiau nei per mėnesį sumedžiojo 6 vilkus. Išpuoliai kuriam laikui liovėsi.

Ignalinos rajone situacija nekontroliuojama

Gėda ir pasakyti, bet realios situacijos nežino niekas. O kai nežinai realios situacijos, kaip gali ją kontroliuoti? O ir kam, juk beveik niekam tai neįdomu. Visi gyvename gandų realybėje (kažkas kažkur girdėjo, kažkas kažką sakė).

Iš liūdnos patirties žinome, kad tas sugedusio telefono reikalas sukuria iškreiptą paveikslą. Kažką žino medžiotojai, kažką – seniūnai, kažką savivaldybė, nes, pasirodo, nėra kam ir pasiguosti ar pasiskųsti.

Į savivaldybės ekologą realiai žmonės kreipiasi tik dėl kompensacijos, kai vilkai sunaikina registruotus ir dar ypatingai apsaugotus ūkinius gyvūnus. Viskas. Daugiau niekas jokios informacijos nefiksuoja. Ar tai normalu? Normalu, jei vadovausiesi principu: viskas dzin, jei nėra „prikazo“ iš viršaus.

Bebaimiai vilkai

Ignalinos ūkininkai pasidalijo siaubą ir nerimą keliančia patirtimi apie vilkus bei neslėpė nusivylimo, kad jokios siūlomos apsaugos priemonės neveikia.

„Su vilkais jau teko susidurti ir nukentėjau ne kartą. Žinoma, mano ūkyje tai buvo mažesnių gyvūnų skerdimai: ne galvijų, o avių, tačiau nuostolis ūkiui yra nemažas, kadangi stengiamės auginti veislinius gyvūnus, jų vertė yra žymiai didesnė, negu paprastų, mėsai auginamų.

Vilkų išpuoliai kuo toliau – tuo labiau dažnėja ne tik mūsų kraštuose, bet ir visoje Lietuvoje, todėl jie kelia didelį nerimą. Kai anksčiau apie vilkus girdėdavome tik pasakose, tai šiuo metu gana dažnai tenka susitikti realybėje. Važiuojant automobiliu ne kartą teko matyti vilkus, ganančius elnius ir net nekreipiančius dėmesio, kad sustojęs automobilis šviečia juos prožektoriais.

Kalbant apie apsaugą, šimtaprocentinės apsaugos nuo vilkų nėra. Bent jau aš tokios nežinau. Sakoma, kad vilkai turi gyveni laisvėje, jie yra sanitarai. Valio! Tegul jie gyvena laisvėje… bet ne tuomet, kai ateina ir nuo grandinių ima šunis ir drasko, plėšo gyvulius, besiganančius kieme. Tai kokios dar čia apsaugos reikia, jeigu gyvulys aptvertoje mano namų valdoje, mano kieme? Kuo toliau, tuo vilkų išpuoliai dažnėja.

Gal reikėtų imtis priemonių? Esu dirbantis žmogus. Tomis dienomis kai dirbu, gyvūnai vasaros metą būna tvarte, nes neturiu galimybės jų privedžioti. Ar tai normalu? Žinoma, didieji gyvūnai lieka lauke, kol kas jų nepuolė, tikiuosi to nebus. Nors, po paskutinių įvykių, kai avį paskerdė kieme, nesijaučiu ramiai. Rudens metu, kai einu pas stambiuosius gyvuliukus 4 val. ryto, pasižiūriu per petį, ar tikrai esu viena laukuose“, – pasakojo ūkininkė, policijos pareigūnė Laima Černiauskienė.

Ūkininkas Mindaugas Ralys, teigia, kad elektros natūraliai bijo visi: ir gyvūnai, ir žmonės, bet… kažkokiu būdu vilkai sugeba išvengti jos. „Mūsų ūkyje avys aptvertos, paleista elektra, bet vilkai, matyt, peršoka. Nesu matęs, kaip jie patenka į aptvarus ir išpjauna avis. Tačiau esu ir šunis (tris) laikęs, kurie vertinami, kaip geriausi bandų gynėjai nuo vilkų (podhalės aviganiai) tačiau nepadėjo. Vilkai sudraskė avis ir su šunimis, ir su elektra.

O kai po išpuolio pasiėmęs šautuvą kitą naktį ėjau patykoti, vilkai laikėsi atokiau. Matėsi, kaip ateina vilkai, šunys loja, bet prie vilkų neina. Jeigu aš einu į tą pusę, šunys eina kartu, bet jeigu atsitraukiu, šunys – taip pat“, – pasakojo M. Ralys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.