Vietiniai natūralūs maisto produktai mums tinka labiausiai

Jau seniai mitybos specialistai viešai kalba apie tai, kad naudingiausia valgyti maisto produktus, kurie užauginti ar pagaminti mūsų krašte, ten, kur gyvename.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 8:41 AM, atnaujinta Sep 16, 2019, 5:06 PM

Atkreiptinas dėmesys, kad vietiniai produktai keliauja pas mus tiesiai iš daržo ar sodo, jie greičiau patenka ant vartotojų stalo ir jų nereikia kaip nors konservuoti, kad ilgai transportuojami jie išliktų švieži, neprarastų prekinės išvaizdos.

Tad kuo mažiau produktas apdorojamas cheminėmis medžiagomis, tuo jis sveikesnis, mažiau gali pakenkti mūsų sveikatai.

Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovas Mindaugas Maciulevičius sako, kad maisto produktų, kuriais kooperatyvas prekiauja jo įsteigtuose mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, kooperatinėse parduotuvėlėse „Kraitė“, parduotuvių „Maxima“ skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“, išskirtinumas yra kokybė, natūralumas, šviežumas.

Kokybiškems produktams – ypatingi reikalavimai

„Nors šiomis savybėmis pasižymi praktiškai visi maisto produktai, kuriais mes prekiaujame, nemaža jų dalis yra ypatingai aukštos kokybės ir žymimi ženklu „Kokybė“.

Tokie vaisiai, uogos, daržovės auginami ir pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą. Jiems yra taikomi griežtesni negu įprastiniam auginimui reikalavimai. Yra nustatyti tam tikri tręšimo, augalų apsaugos produktų naudojimo apribojimai.

Taip pat yra nustatytas ilgesnis nei įprastinėje gamyboje išlaukos laikotarpis. Tai reiškia, kad vaisių apsaugai panaudojus augalų apsaugos produktus laikas nuo paskutinio purškimo iki skynimo ne mažiau, kaip pusantro karto ilgesnis nei leidžiamas įprastai.

Per tą laiką cheminės medžiagos, kurios buvo patekę į daržoves, vaisius ar uogas suskyla, todėl atlikus laboratorinius tyrimus panaudotų cheminių priemonių likučių beveik nerandama“, – kokybiškų kaime išaugintų produktų privalumus aiškina M. Maciulevičus.

Teisę būti žymimi ženklu „Kokybė“ turi tik tie produktai, kurie yra sertifikuoti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

Rinkitės sezoninius vaisius, daržoves, uogas

Kalbėdami apie sveikesnių produktų pasirinkimo galimybes dietologai akcentuoja sezoniškumo principą. Būtent jo ir laikomasi prekiaujant kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ kaimiškais maisto produktais.

Ant prekystalių tiesiai iš ūkių atkeliauja pagal tautinio paveldo receptus paruošti duonos, mėsos gaminiai, pieno produktai, sėmenų ir rapsų aliejai, medus, sveikuoliški sausainiai, gardžios obuolių sultys, daržų ir sodų gėrybės.

Norintiems maitintis sveikai nereikėtų užmiršti lietuviškų kopūstų, morkų, burokėlių, svogūnų, moliūgų, raugintų daržovių. Svarbu, kad pastarosios būtų užkonservuotos pačiu geriausiu laiku, kai jos skaniausios, turi didžiausią maistinę vertę.

Sezoniškumo principą reikėtų prisiminti ir tuo atveju, jei sumanėte paskanauti ir egzotiškų, iš tolimų kraštų atvežtų vaisių ar daržovių.

Svarbu atsižvelgti, ar būtent tuo metu, kai juos perkate yra jų derliaus sezonas, ar jie nėra sandėliuose pragulėję jau kelis mėnesius ir praradę daug savo gerųjų savybių.

Valgykite daržoves ir vaisius, bet ne kilogramais

Vasara, ruduo yra tas laikas, kai galime pasidžiaugti gausiu Lietuvos daržų ir sodų derliumi.

Mitybos specialistai pataria nepraleisti progos ir pasimėgauti lietuviškomis uogomis, kurių sezonas pas mus nėra ilgas, vaisiais, daržovėmis, tačiau iš jų gaunamais vitaminais, mineralais, maistinėmis medžiagomis neprisisotinsime metams į priekį, todėl nereikėtų jų kimšti kilogramais.

Rekomenduojama vaisių ir daržovių suvalgyti 300-400 gramų per dieną.

Lietuvos ūkininkų išaugintų daržovių, vaisių, uogų, pagamintų mėsos ir pieno gaminių, kitų vertingų kaimiškų produktų galite nusipirkti žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ mobiliuose ūkininkų turgeliuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, kooperatiniuose ūkininkų parduotuvėlėse „Kraitė“ Kaune ir Jonavoje, didžiųjų parduotuvių „Maxima“ skyriuose „Linkėjimai iš kaimo“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.