Kroatija turi naują parlamento vadovą

Kroatijos naujasis

Nepartinis T.Oreškovičius buvo HDZ partijos ir nedidelės už reformas pasisakančios partijos „Most“ (Tiltas) remiamas kandidatas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nepartinis T.Oreškovičius buvo HDZ partijos ir nedidelės už reformas pasisakančios partijos „Most“ (Tiltas) remiamas kandidatas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Dec 28, 2015, 4:54 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 11:19 PM

Į pirmąją sesiją po lapkričio mėnesio rinkimų susirinkęs parlamentas 88 balsais „už“ 151 vietos parlamento pirmininku išrinko Želką Reinerį iš pagrindinės konservatorių partijos HDZ.

Posėdyje dalyvavo ir paskirtasis ministras pirmininkas Tihomiras Oreškovičius, farmacijos milžinės „Teva“ finansų vadovas, kurį prezidentė paskyrė vyriausybės vadovu praėjusią savaitę.

Nepartinis T.Oreškovičius buvo HDZ partijos ir nedidelės už reformas pasisakančios partijos „Most“ (Tiltas) remiamas kandidatas. Šioms partijoms pavyko užsitikrinti daugumą parlamente, praėjus šešioms savaitėms po lapkričio 8 dienos rinkimų, kuriuose nė vienai partijai nepavyko gauti didelės balsų persvaros.

T.Oreškovičius per 30 dienų turi suformuoti savo kabinetą. Jeigu jam nepavyktų, prezidentė šį laikotarpį pratęstų dar 30 dienų, o nesėkmės atveju, bus paskirtas kitas premjeras.

„Man labai svarbu, kad Europa ir tarptautinės (finansinės) agentūros suprastų, jog vyriausybė yra stabili, pasiruošusi įgyvendinti pakeitimus ir reformas“, – pirmadienį sakė T.Oreškovičius.

„Per šias reformas mes pritrauksime investicijų, ir tai ilgainiui pagerins ir sustiprins Kroatijos ekonomiką“, – sakė 49 metų T.Oreškovičius žurnalistams.

Jeigu parlamentas patvirtins T.Oreškovičiaus vyriausybę, jis taps pirmuoju Kroatijos premjeru, nepriklausančiu nė vienai iš dviejų pagrindinių šalies politinių stovyklų – nei konservatyviajai HDZ, nei centro dešiniesiems socialdemokratams.

Šios dvi stovyklos pakaitomis valdė šalį nuo 1991 metų, kai buvusi Jugoslavijos respublika paskelbė nepriklausomybę. Pastaruosius ketverius metus prie valdžios vairo stovėjo socialdemokratai.

Nedidelė 4,2 mln. gyventojų turinti Kroatija, kuri prie Europos Sąjungos prisijungė 2013 metais, iki šiol išlieka viena neturtingiausių Bendrijos ekonomikų.

Po šešis metus trukusio ekonomikos nuosmukio šalis šiemet tikisi 1,7 proc. ekonomikos augimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.