H. Clinton atvyko į Laosą istorinio vizito

Hillary Clinton trečiadienį atskrido į Laosą trumpo, bet istorinio vizito

H. Clinton yra tik antra JAV valstybės sekretorė, apsilankiusi Laose.<br>"Reuters"
H. Clinton yra tik antra JAV valstybės sekretorė, apsilankiusi Laose.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-07-11 10:22, atnaujinta 2018-03-18 06:33

Vizito metu didžiausias dėmesys bus skiriamas Vietnamo karo palikimui ir prieštaringai vertinamam užtvankos projektui.

„Tai gana didelis dalykas laosiečiams ir mes akcentuosime virtinę sričių, dėl kurių drauge dirbame“, - sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas.

Tarp tų sričių yra po 1975-aisiais pasibaigusio karo likusi amunicija ir tebesitęsiantis defolianto „Agent Orange“, kurį JAV pajėgos naudodavo komunistų pajėgoms „išrūkyti“, poveikis.

JAV nori didesnių galimybių ieškoti dingusių karių palaikų, sakė minėtas pareigūnas ir pridūrė, kad per pastaruosius vienus metus ir keturis mėnesius dėl laosiečių priešinimosi buvo atšauktos dvi planuotos kelionės.

Kitas svarbus H. Clinton kelionės tikslas yra derybos dėl prieštaringai vertinamo Laoso plano statyti didelę Mekongo upės užtvanką, kuri, kaip perspėja vyriausybės ir aplinkosaugininkai, gali turėti tragiškų pasekmių milijonams žmonių.

H. Clinton yra tik antra JAV valstybės sekretorė, apsilankiusi Laose - po Johno Fosterio Dulleso, kuris 1955 metais vienai dienai buvo atvykęs į tuometinę Laoso monarchiją.

Ekspertai sako, kad tais laikais jiems nuo Vientiano oro uosto tūpimo tako teko vaikyti vandeninius buivolus, kad jo lėktuvas galėtų nutūpti.

H.Clinton į Laosą 2010 metais pakvietė užsienio reikalų ministras Thonglounas Sisoulithas, kuris buvo pirmasis Laoso aukščiausio rango pareigūnas, apsilankęs Vašingtone nuo to laiko, kai sovietų remiami komunistų sukilėliai 1975 metais nuvertė monarchiją ir atėjo į valdžią.

Per keturias valandas truksiantį savo vizitą H. Clinton susitiks su Thonglounu Sisoulithu ir premjeru Thongsingu Thammavongu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.