Vengrijoje vandalai išniekino 57 žydų kapus

Vienose žydų kapinėse

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2012, 3:55 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:24 PM

„Tai aiškiai motyvuota rasizmo“, - sakė pietvakarinio Kapošvaro miesto, kuriame įvyko šis incidentas, žydų bendruomenių asociacijos vadovas Laszlo Rona sakė nacionalinei naujienų agentūrai MTI.

Kapinėse buvo išvartyti antkapiai, tarp kurių buvo pastatytų dar XIX amžiaus pabaigoje, o padaryta žala vertinama 3,5 mln. forintų (42 tūkst. litų).

Šlapioje žemėje likę pėdsakai rodo, kad kapinėse siautėjo du žmonės.

Šį vandalų išpuolį pasmerkė vietos tarybos pirmininkas Attila Gelencseris ir Kapošvaro meras Karoly Szita, abu priklausantys valdančiajai dešiniajai partijai „Fidesz“, taip pat kelios vietos organizacijos ir opozicijos politikai.

Neseniai įvykę keli panašūs incidentas padidino nuogąstavimus dėl antisemitiškų nuotaikų stiprėjimo šioje Europos Sąjungos (ES) šalyje, vadovaujamoje premjero Viktoro Orbano.

Pastaraisiais mėnesiais Vengrijoje buvo viešai reabilituoti keli prieštaringai vertinami veikėjai, tarp jų 1920-1944 metais šaliai vadovavęs diktatorius Miklosas Horthy ir antisemitiškų pažiūrų rašytojai Albertas Wassas ir Jozsefas Nyiro.

Šių metų gegužę Nobelio taikos premijos laureatas Elie Wieselis, likęs gyvas per Holokaustą, grąžino jam įteiktą aukščiausią Vengrijos apdovanojimą dėl istorijos „balinimo“, o garsus pianistas Andrasas Schiffas liovėsi koncertavęs savo gimtojoje šalyje.

Vengrija taip pat sulaukė kritikos šį mėnesį, kai paaiškėjo, kad 97 metų Laszlo Csatary, vienas iš labiausiai Simono Wiesenthalio centro ieškomų nacių karo nusikaltėlių, netrikdomai gyveno šioje šalyje pastaruosius 15 metų.

Šis buvęs aukšto rango policininkas, kurį S. Wiesenthalio centras kaltina padėjus organizuoti apie 16 tūkst. žydų išvežimą į nacių mirties stovyklas per Antrąjį pasaulinį karą, buvo suimtas praeitą trečiadienį, o teismas jam skyrė namų areštą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.