V. Putino sistema – L. Brežnevo laikų gerontokratija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas toliau įrodinėja, kad jam svarbiau, jog šalia dirbtų patikimi bendražygiai, o ne ambicingi savo sričių profesionalai. Jis Valstybės Dūmai pateikė įstatymo projektą, pagal kurį svarbiausiuose valstybės tarnybos postuose bus galima dirbti ne iki 65, o iki 70 metų. Neabejojama, kad prezidentui ištikima parlamentarų dauguma teisės aktą patvirtins.

Rusijos prezidento V. Putino valdyme - gerontokratijos požymiai.<br>„Reuters“
Rusijos prezidento V. Putino valdyme - gerontokratijos požymiai.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-06 11:11, atnaujinta 2018-03-16 22:28

Toks V. Putino žingsnis – visiškai priešingas buvusio prezidento Dmitrijaus Medvedevo iniciatyvai. Dabar premjero pareigas einantis D. Medvedevas 2010-aisiais buvo nustatęs 60 metų viršutinę amžiaus ribą valstybės tarnautojams.

Kritikų teigimu, V. Putino pasiūlymas tik dar kartą parodo, kad prezidentas atmeta bet kokią aiškesnių politinių pokyčių galimybę.

Supa vyresni pareigūnai

Jei įstatymui bus pritarta Valstybės Dūmoje, Valstybės tarnybos įstatymas turės būti pakeistas tam, kad vyresni nei 65 metų funkcionieriai toliau galėtų eiti savo pareigas.

Kol kas dar neskelbiama, kokiose tarnybose postus užimantys pareigūnai turimi omenyje. Tačiau vyresni nei 60 metų valstybės tarnautojai – dažnas vaizdas svarbiausiuose Rusijos biurokratijos ešelonuose. Pavyzdžiui, vyriausias prezidento administracijos narys – 80-metis V. Putino patarėjas Veniaminas Jakovlevas.

Oficialus Rusijos vyrų pensinis amžius siekia 60 metų, o moterų – 55 metus.

Pats V. Putinas spalį jau švęs 60-metį. O 2018-aisiais, kai ateis laikas nuspręsti ar siekti ketvirtosios kadencijos prezidento poste, jam jau bus 65-eri.

Jei V. Putinas dalyvaus rinkimuose ir juos laimės, 2024 metais jis jau bus 71-erių. Tiesa, Rusijoje prezidentams amžiaus limitas negalioja.

Rodo, kas Rusijoje šeimininkas

V. Putinas birželį jau panaikino amžiaus limitą Aukščiausiojo teismo vadovams – dabartinis teismo pirmininkas Viačeslavas Lebedevas netrukus švęs 69-ąjį gimtadienį.

Kaip skelbiama Kremliuje, teisės aktas siūlomas tam, kad „valstybės tarnyba išlaikytų patyrusius profesionalus“. Tačiau kritikai purto galvas.

„Tokie žingsniai tik parodo, kaip V. Putinui svarbu būti apsuptam žmonių, kurie jam ištikimi. Profesionalumas jam nėra svarbus. V. Putinas siekia pademonstruoti, kas čia šeimininkas“, – kalbėjo opozicijos aktyvistas Ilja Jašinas.

Jo teigimu, vidutinis D. Medvedevo, kuriam yra 46-eri, pasirinktų ministrų amžius buvo gerokai mažesnis nei tų pareigūnų, kurie dabar supa V. Putiną. Jauniausias kabineto narys – 30-metis komunikacijų ministras Nikolajus Nikoforovas.

Visiems artimiausiems V. Putino patikėtiniams – daugiau nei 60 metų. Tolimųjų Rytų plėtros ministrui Viktorui Išajevui – 64-eri, užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui – 62-eji, Išorinės žvalgybos tarnybos vadovui Michailui Fradkovui – 62-eji, generaliniam prokurorui Jurijui Čaikai – 61-eri.

Jaunesni rusai nepasirodė patikimi

Šiuolaikinės politikos centro analitiko Pavelo Salino teigimu, jaunesni rusai patys kalti dėl to, kad neužims svarbiausių postų valstybės tarnyboje. Esą praėjusio dešimtmečio viduryje „jiems terūpėjo, kaip pralobti per korupcinius sandorius“.

„Tvarkingesni ir senesni jų kolegos pasirodė esantys patikimesni, – pažymėjo ekspertas. – Bet V. Putinas taip pat nori parodyti biurokratams, kad jam svarbiausia stabilumas“.

V. Putinas jau anksčiau pasistengė nubaidyti jo ir buvusio Sovietų Sąjungos lyderio Leonido Brežnevo lyginimus. L. Brežnevas, valdęs 1964-1982 metais, mirė būdamas 75 metų ir vis dar eidamas pareigas.

„Rusijai negresia stagnacijos periodas, nes aš ir D. Medvedevas dirbame kur kas intensyviau negu sovietiniai lyderiai“, – teigė V. Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.