Gruzijos turtuolis B. Ivanišvilis pamiršo atsiskyrėlio gyvenimą

Dar prieš metus Gruzija net nežinojo, kaip Bidzina Ivanišvilis atrodo. Tačiau dabar 56 metų milijardierius, su trenksmu įsiveržęs į šalies politiką, yra realus pretendentas netrukus atsisėsti į premjero kėdę. Apie tai rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis agentūrų „Reuters” ir AP informacija.

Prieš metus į politiką žengęs B. Ivanišvilis greičiausiai taps Gruzijos premjeru.<br>AP
Prieš metus į politiką žengęs B. Ivanišvilis greičiausiai taps Gruzijos premjeru.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-03 09:00, atnaujinta 2018-03-16 09:53

Gruzijoje B. Ivanišvilis dar neseniai buvo laikomas paslaptingu turtuoliu, gyvenančiu įspūdingame name ant kalvos virš Tbilisio.

Taip pat žinoma, kad kitame savo būste dar toliau už sostinės milijardierius yra įrengęs asmeninį zoologijos sodą, kuriame gyvena pingvinai, kengūros ir lemūrai.

Bet B. Ivanišvilis nekentė viešumo ir vengė fotografų. Pavyzdžiui, 2006 metais Pablo Picasso piešinį „Dora Maar su kate” („Dora Maar au chat”) jis įsigijo anonimiškai.

Turtuoliui svarbi Gruzija

Vis dėlto visa tai pasikeitė pernai spalį, kai milijardierius paskelbė žengiantis į Gruzijos politiką. 6,4 mlrd. dolerių vertės turto sukaupęs B. Ivanišvilis nutarė iškeisti privatumą į kovą dėl valdžios.

Šalies prezidentą Michailą Saakašvilį jis kaltino polinkiu į autoritarizmą. Be to, Gruzijoje esą padidėjo atotrūkis tarp turtingųjų ir skurstančiųjų.

„Būdamas 56 metų galiu pasakyti, kad man sunku išmokti būti politiku. Bet svarbiausia – mano šalis”, – kalbėjo B. Ivanišvilis.

Prabėgo metai, ir milijardierius savo tikslą pasiekė. Jo suburtas opozicinis aljansas „Gruzijos svajonė” įveikė M. Saakašvilio Vieningąjį nacionalinį judėjimą.

Purtosi valdžios kaltinimų

Regis, rinkėjų neišgąsdino M. Saakašvilio stovyklos aiškinimai, esą B. Ivanišvilis yra Rusijos, siekiančios destabilizuoti Gruziją, agentas.

Milijardierius savo turtus iš tiesų sukaupė Rusijoje. Čia jo verslas sėkmingai veikė net po Rusijos ir Gruzijos karo 2008-aisiais, nors Kremlius buvo griebęsis net gruzinų deportavimo.

B. Ivanišvilis tokius kaltinimus visąlaik neigė – esą M. Saakašvilis naudoja Rusijos kortą siekdamas nukreipti dėmesį nuo Gruzijos vidaus problemų, bet dėl šventos ramybės pardavė visą savo turtą Rusijoje.

„Atrodo, kad daugiau niekuo manęs apkaltinti jie nesugeba, todėl kaltina ryšiais su Rusija. Bet aš toje šalyje nesu buvęs jau 10 metų”, – pernai gruodį „Lietuvos rytui” sakė B. Ivanišvilis.

Šalį jau parėmė milijardais

Tiesa, į Maskvos pusę, skirtingai nei M. Saakašvilis, jo varžovas nespjauna. B. Ivanišvilis tiki, kad jam pavyktų atstatyti po karo visiškai sugriautus tiltus į Rusiją.

Bet kartu tvirtina, kad Tbilisio ilgalaikis strateginis tikslas lieka toks pat – ateityje įstoti į Europos Sąjungą ir prisijungti prie NATO.

Kol kas visas B. Ivanišvilio dėmesys – Gruzijai.

Milijardierius žada pritraukti daugiau užsienio investuotojų, pagerinti sveikatos apsaugą ir sustiprinti teismų nepriklausomybę.

O neigdamas gandus, kad valdžia jam tik sukraus daugiau milijardų, B. Ivanišvilis jau pareiškė, jog jo valdomas bankas siūlys paskolas už labai mažas palūkanas ir taip įpūs ugnies į šalies ekonomiką.

Skaičiuojama, kad turtuolis per kelerius pastaruosius metus Gruziją jau parėmė maždaug 1,2 mlrd. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.