Derybose dėl ES biudžeto – Lietuvos sėkmė

Specialiai lrytas.lt, Briuselis

Prezidentės D. Grybauskaitės teigimu, derybos su Europos Parlamentu bus sunkios, tačiau Lietuvai numatyti skaičiai turėtų išlikti.<br>AP
Prezidentės D. Grybauskaitės teigimu, derybos su Europos Parlamentu bus sunkios, tačiau Lietuvai numatyti skaičiai turėtų išlikti.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Feb 8, 2013, 8:13 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 7:39 AM

Nors visos Europos Sąjungos biudžetas mažėja, Lietuva iš Briuselio gaus 4 milijardais litų daugiau nei iki šiol. Tokią žinią iš pusantros paros trukusių derybų į Lietuvą parveža prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Visas Europos biudžetas sudėtingas. Jis pirmą kartą realiai sumažintas ir nuo pirminių pasiūlymų sumažėjęs beveik 33 mlrd. eurų. Taip, Europai tai nėra gera žinia. Bet net tokiomis sunkiomis sąlygomis Lietuva sugebėjo išsiderėti beveik 10 proc. didesnį paketą nei turėjo šioje finansinėje perspektyvoje.

Taigi, Lietuva išsikovojo 4 milijardus ir pasiekė 44,5 milijardų litų septynerių metų paketą“, - rezultatu džiaugėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nepaisant varginančių pusantros paros derybų prezidentė buvo geros nuotaikos ir patenkinta Lietuvai iškovotomis pozicijomis. Ji tikino, kad per įtemptas derybas neliko laiko trumpam numigti, tačiau tai atperka rezultatas.

„Šios derybos be pertraukos - panašiai kaip Vatikane: įleidžia ir, kol nesusitarė, neišleidžia. Tačiau rezultatą turime ir visai neblogą Lietuvai“, - džiaugėsi šalies vadovė.

ES Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy teigė, kad tai buvo vienos sunkiausių jo vestų derybų.

„Tai buvo vienintelis toks ilgas susitikimas per mano kadenciją, bet buvo verta dirbti dėl rezultato. Šis kompromisas parodo bendrą Europos lyderių atsakomybę. Tai greičiausiai niekam nėra tobulas biudžetas, bet skirtas visiems“, - teigė deryboms vadovavęs belgas.

Trys Lietuvai svarbiausi klausimai šiame biudžete: tiesioginės išmokos žemdirbiams, Ignalinos atominės elektrinė uždarymas ir Sanglaudos fondas.

Susitarta, kad iki 2020 metų Lietuvos ūkininkų gaunamos išmokos didės 70 proc. ir pasieks 196 eurų už hektarą sumą.

Be to, paskutinę akimirką Lietuva dar gavo 100 mln. eurų kaimo plėtros programoms.

„Labai norėčiau, kad galėtume gauti daugiau, bet turime suprasti, kad vis dar esame prašytojai, kol kas mes kelis kartus gauname daugiau nei įmokame. Tos šalys, kurios mums padeda, irgi išgyvena ne patį geriausią laikotarpį. Taigi, turime didžiulį progresą, išmokos išaugs 70 proc. Tai šuolis, aišku, gal nepakankamas, bet tai yra šuolis“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Per ateinančius septynerius metus Ignalinos atominės elektrinės uždarymui bus išmokėta 450 mln. eurų. Be to, nepanaudoti 300 mln. eurų bus perkelti į ateinančius metus, tad iš viso Lietuva šiam projektui gaus norėtus 750 mln. eurų.

Be to, užsitikrinta, kad finansinę paramą atominės uždarymui Lietuva galės gauti ir po 2020 m.

Sanglaudos srityje Lietuvai skiriama beveik 7 mlrd. litų daugiau nei prieš tai. Dabar suma sieks 25 mlrd. litų.

“Tik nuo lietuvių priklausys, ar prasmingai juos panaudosime”, - pabrėžė šalies vadovė.

Bendras visos ES biudžetas, sumažėjęs keliasdešimčia milijardų, sieks 960 mlrd. eurų. Tai nelabai patinka Europos Parlamentui, kurio pritarimas būtinas daugiametei finansinei perspektyvai.

Tačiau D. Grybauskaitė teigė, kad bus daroma viskas, kad EP suprastų, jog šis biudžetas buvo labai sudėtingas, sprendimai – neišvengiami ir ne iš blogos valios suma gana kukli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.