Budapešto pylimai sustiprinti, ruošiantis rekordiniam Dunojaus potvyniui

Vengrijos sinoptikai

Vengrijos sinoptikai prognozuoja, kad Dunojaus upės vanduo sekmadienį pakils iki rekordinio lygio.<br>AP
Vengrijos sinoptikai prognozuoja, kad Dunojaus upės vanduo sekmadienį pakils iki rekordinio lygio.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-06-09 15:21, atnaujinta 2018-03-05 18:06

Dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti palikti savo namus, o mažiausiai 12 žmonių žuvo per potvynių bangą, nusiritusią per Vokietiją, Austriją, Slovakiją, Lenkiją ir Čekiją pastarąją savaitę.

Penktadienį potvynių bangą pasiekė Vengriją, tačiau pareigūnai, kariai ir tūkstančiai savanorių iki šiol sugebėjo apsaugoti Dunojaus pakrančių kaimus ir miestus, stiprindami pylimus ir sukrovę šimtus tūkstančių smėlio maišų.

„Dabar (potvyniai) artinasi prie šalies širdies - galime pasakyti, kad ateinančios dvi dienos bus lemiamos“, - V. Orbanas sakė per spaudos konferenciją Estergomo miestelyje į šiaurę nuo Budapešto.

Pasak jo, pylimai buvo paaukštinti ir sustiprinti kritiškai svarbiose Budapešto vietose.

„Budapešte ... problemų kelia ne vien potvynis... bet ir sudėtinga viešųjų darbų sistema, dėl kurios gali kilti visokių problemų“, - pažymėjo vyriausybės vadovas, pridūręs, kad tvinstanti upė kelia rūpesčių miesto kanalizacijos tinkluose.

Prognozuojama, kad Dunojaus vandens lygis sekmadienio pavakare Budapešte gali pasiekti 8,95 metro žymą ir viršyti 8,6 metro potvynio rekordą, užfiksuotą 2006 metais. Vengrijoje bent 1 200 žmonių buvo priversti palikti savo namus 28 miestuose ir kaimuose; buvo uždaryti 44 keliai, pranešė nacionalinė naujienų agentūra MTI.

Pasak V. Orbano, ateinančią savaitę vanduo slūgs, tačiau tikriausiai labai lėtai, todėl jis prašys parlamento pratęsti nepaprastojo pavojaus padėtį, paskelbtą praeitą savaitę.

Pareigūnai sakė, kad sostinės dambos pakankamai aukštos, kad apsaugotų miestą. Tačiau Čekijoje šią savaitę potvyniai buvo užlieję dalį Prahos senamiesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.