D.Grybauskaitė apie „Maxima“ tragediją Rygoje: „Reikėjo iš karto taip reaguoti“

Specialiai lrytas.lt, Ryga

Prezidentė pagerbė skaudžios tragedijos Latvijoje aukų atminimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentė pagerbė skaudžios tragedijos Latvijoje aukų atminimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Jan 17, 2014, 5:11 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:55 AM

Su darbo vizitu į Latviją penktadienį atvykusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pagerbė pernai rudenį per griūtį „Maxima“ prekybos centre žuvusių žmonių atminimą.

Lydima Latvijos prezidento Andrio Bėrzinio D.Grybauskaitė prie prekybos centrą juosiančios tvoros padėjo gėlių krepšelį. Tokį pat gėlių krepšelį čia padėjo ir Latvijos prezidentas. Tylos minute pagerbę aukų atminimą abiejų šalių prezidentai atsakė į gausiai čia susirinkusių žurnalistų klausimus.

Turi būti griežtinama statybos darbų priežiūra

Paklausta, ką reikėtų daryti, kad tokios nelaimės nepasikartotų D.Grybauskaitė atsakė, kad tragedijos įvyksta netikėtai, nors tam yra ir objektyvių ir subjektyvių priežasčių: „Tas tyrimas, kuris vyksta, yra labai svarbus, kad pamokos būtų išmoktos, kad būtų aišku kiek daug buvo padaryta klaidų“.

D.Grybauskaitė sakė, kad pirmiausia turi būti griežtinama statybų priežiūra, kreipiamas dėmesys į darbo kokybę. „Manau, kad mūsų santykiai su Latvija visada buvo geri. Mūsų biznis taip pat turi daryti išvadas. Tai, kaip dabar – pabrėžiu dabar – reaguoja „Maxima“ aš vertinu teigiamai. Nukentėjusioms šeimoms yra teikiama pagalba. Taip reikėjo reaguoti iškart“, - sakė D.Grybauskaitė.

Ceremonija praeivių nesudomino

Latvijos Prezidentas A.Bėrzinis žurnalistų paklaustas, ar ši tragedija neišskyrė Latvijos ir Lietuvos, atsakė, kad ši nelaime mūsų šalis kaip tik suartino, nes D.Grybauskaitė buvo viena pirmųjų, kuri atėjo į Latvijos ambasadą ir pareiškė užuojautą.

Prie „Maxima“ griuvėsių pasirodę Latvijos ir Lietuvos vadovai patraukė tik žurnalistų dėmesį. Laukdami pasirodant šalies vadovų žurnalistai čia šaltyje mindžikavo vos ne valandą.

Tačiau nei gėlių padėjimo ceremonija nei čia apie dešimt minučių vykusi abiejų Prezidentų spaudos konferencija nepatraukė nei praeivių, nei šalia stūksančio dešimties aukštų daugiabučio namo gyventojų. Kol vyko ši ceremonija, daugiabučio namo lange nepasirodė nė vienas žmogus.

Griūtis nusinešė 54 žmonių gyvybę

Rygos prekybos centro „Maxima“ stogas įgriuvo lapkričio 21-ąją. Per tragišką incidentą žuvo 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, dar 40 žmonių buvo sužeisti. Tą vakarą sugriuvo viena pastato siena ir stogas. Pagrindinis smūgis teko tai vietai, kur buvo kasos ir daržovių skyriui. Kai gelbėtojai ėmė tvarkyti griuvėsius, griuvo ir dar viena siena.

Lapkričio 23-iąją, vykdant gelbėjimo darbus, dar kartą griuvo pastato stogas, bet tą kartą apsieita be aukų. Policija tiria tris tragedijos Rygoje versijas. Pirmoji – susijusi su klaidomis projektuojant ir eksploatuojant pastatą. Antroji su statybos technologijų pažeidimais, o trečioji – ar ant stogo laikomos statybinės medžiagos negalėjo sukelti pastato griūtį.

Aptarė ir dvišalius klausimus

Į „Ryga - Europos kultūros sostinė 2014" atidarymo renginius atvykusi D.Grybauskaitė su Latvijos Prezidentu aptarė ir dvišalius klausimus. Šis susitikimas truko apie dvi valandas. „Mes kalbėjome apie energetinius projektus. Iš europinių lėšų Baltijos šalims numatyta penkiolika projektų.

Kalbėjome apie elektros jungtis tarp Lietuvos, Latvijos bei Estijos, bendradarbiavimą dujų sektoriuje, „Rail baltica“ projekto įgyvendinimą. Visais klausimais gerai sutariame su Latvijos prezidentu. Tikimės tokio sutarimo ir iš naujosios premjerės. Visų trijų Baltijos šalių premjerai susitiks vasario pradžioje. Manome kad draugiški santykiai išliks ir toliau“, - sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė gavo dovanų

„Ryga - Europos kultūros sostinė 2014” dalyvaujanti D.Grybauskaitei buvo įteikta unikalaus albumo apie senąją Baltijos šalių istoriją „Terra Mariana" faksimilinė kopija. Šio albumo originalas 1888 m. buvo padovanotas popiežiui Leonui XIII ir saugomas Vatikano apaštalinėje bibliotekoje. Viena iš kelių egzistuojančių šio albumo kopijų ir buvo padovanota Lietuvos Prezidentei, o vėliau bus perduota Vilniaus universiteto bibliotekai.

Vakare Lietuvos ir Latvijos vadovai Latvijos nacionalinės operos rūmuose pasakys sveikinimo kalbas ir klausysis atidarymo koncerto - Europos kultūros sostinės Rygos renginiai prasidės lietuvių dirigento Modesto Pitrėno R. Wagnerio operos „Rienzi" koncertiniu atlikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.