Švediją pribloškė rasistė autobuso vairuotoja

Istorija, prilygstanti JAV kovotojos už pilietines teises Rosos Parks kovai dėl važiavimo autobuso priekyje, sukrėtė ne kokią rasizmu garsėjančią, o liberalumu ir tolerancija pasižyminčią Švedijos visuomenę.

JAV prezidentas B.Obama yra sėdėjęs istoriniame autobuse, kurio vairuotojas atsisakė vežti juodaodę Rosa Parks. Dabar panašus incidentas kilo Švedijoje.
JAV prezidentas B.Obama yra sėdėjęs istoriniame autobuse, kurio vairuotojas atsisakė vežti juodaodę Rosa Parks. Dabar panašus incidentas kilo Švedijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 14, 2014, 8:30 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:54 PM

R.Parks sulaukė dėmesio 6-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, atsisakiusi paklusti vairuotojo reikalavimui sėsti į jai nurodytą vietą. Už tai ji buvo nubausta. O štai šių laikų skandalą Švedijoje sukėlė istorija apie autobuso vairuotoją, atsisakiusią įleisti į autobusą juodaodžius keleivius.

Lapijos regiono Kirunos miesto autobusų parko darbuotoja įtariama tyčia nestodavusi ir šaltomis žiemos dienomis nepriimdavusi tamsiaodžių keleivių. Valstybinio transporto veiklą koordinuojanti pareigūnė Magdalena Wäppling patvirtino apie vieną žinomą incidentą, kurio metu trys juodaodžiai keleiviai nebuvo įleisti į autobusą.

„Jų tvirtinimu, vairuotoja atsisakė juos įleisti dėl odos spalvos“, – kalbėjo atstovė. „Vairuotoja jau paliko kompaniją. Mes reikalaujame, kad kompanijos, užtikrinančios vietinio viešojo transporto paslaugas, laikytųsi visiems bendrų reikalavimų, su visais žmonėmis elgtųsi lygiavertiškai“, – sakė ji.

„Aš nesijaučiu gerai. Nesijaučiu gerai net dabar“, – duodamas interviu Švedijos televizijai su ašaromis akyse pasakojo Samsonu įvardytas juodaodis, vienas į autobusą neįleistų asmenų. Temperatūra Kirunos mieste, kuris yra netoli arktinės zonos, dažnai nukrinta iki 20 laipsnių šalčio.

Kitas į autobusą neįleistas asmuo pasakojo, kad vairuotoja pareikalavo išlipti iš autobuso, o kai jis paklausė, kodėl turėtų paklusti jos reikalavimui, atrėžė: „Nes tu esi juodaodis ir tau ne vieta mano autobuse.“

Ironiška, tačiau Kirunos miestas dažnai Švedijoje išskiriamas kaip sėkmingos imigracijos pavyzdys. Viena priežasčių – 52 procentų imigrantų darbingumas. Daugelis jų atrado darbo vietą vietinėje geležies rūdos kasykloje.

Tiesa, Švedijos visuomenei nerimą kelia vis labiau plintančios nacionalistinės idėjos. Antiimigracijos įstatymą palaikanti Švedijos demokratų partija rugsėjį vykusiuose parlamento rinkimuose sulaukė 13 proc. rinkėjų palaikymo ir tapo trečia pagal populiarumą partija.

Ši partija sulaukia didelio populiarumo Pietų Švedijoje, tačiau ne šiaurinėje valstybės dalyje, kur dažnai skundžiamasi darbo jėgos trūkumu ir maža gyvenviečių populiacija. Demokratų partija buvo vienintelė politinė jėga, siūliusi riboti imigracijos mastą.

Planuojama, kad 2015 metais Švedijoje vietoj 80 tūkst. laikino gyvenimo šalyje prašymų bus sulaukta 105 tūkstančių.

Toks protrūkis nutiks dėl Švedijos valdžios sprendimo neriboti Sirijos pabėgėlių prašymų apsigyventi šalyje skaičiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.