Vengrija reikalauja Vašingtono atsiprašymo

Vengrija trečiadienį

Vengrijos premjerą įžeidė aštrūs JAV respublikono senatoriaus Johno McCaino žodžiai.<br>AP nuotr.
Vengrijos premjerą įžeidė aštrūs JAV respublikono senatoriaus Johno McCaino žodžiai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 4, 2014, 10:20 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:16 AM

Per antradienį JAV Senate vykusius svarstymus dėl naujų ambasadorių J.McCainas sakė, kad Vengrija yra „valstybė, priartėjusi prie ribos, kai gali atiduoti savo suverenumą neofašistiniam diktatoriui, atsigulusiam į lovą su (Rusijos prezidentu) Vladimiru Putinu“.

Budapeštas aštriai sureagavo trečiadienį, kai valstybės sekretorius užsienio politikai Levente Magyaras pareiškė JAV reikalų patikėtiniui: „Vengrijos vyriausybei nepriima ir griežtai atmeta senatoriaus Johno McCaino komentarus apie Vengrijos ministrą pirmininką ir Vengrijos ryšį su Rusija.“

Vengrijos URM taip pat nurodė, kad šalies ambasada Vašingtone palaiko ryšį su J.McCaino personalu.

J.McCainas, buvęs kandidatas į JAV prezidento postą, vėliau sakė naujienų agentūrai AFP Vašingtone, kad nesirūpina, kaip jo žodžius vertina Vengrijos vyriausybė ir kad jis ragino V.Orbaną pakeisti savo politiką, kai lankėsi Vengrijoje šių metų sausį.

„Akivaizdu, kad jis pasirinko to nedaryti“, – pažymėjo J.McCainas.

Respublikonas senatorius sakė, kad anksčiau šiais metais Vengrijos premjero sudarytas susitarimas su V.Putino dėl vienos atominės jėgainės modernizavimo, taip pat Budapešto vyriausybės vykdomi griežti veiksmai prieš žiniasklaidą tėra keli pavyzdžiai „ilgame sąraše“, atskleidžiantys V.Orbano neofašistines ambicijas.

„Europoje gerai žinoma, ką jis daro. Tai niekam nėra staigmena“, – aiškino J.McCainas.

Pastarieji J.McCaino komentarai nuskambėjo po posėdžio, kuriame Senatas pritarė prezidento Baracko Obamos pasiūlymui ambasadore Vengrijoje paskirti Colleen Bell, televizijos serialų prodiuserę.

„Tai labai svarbi šalis, kurioje dedasi blogi dalykai“, – J.McCainas sakė Senatui, atkartodamas daugelio reiškiamą kritiką, kad V.Orbanas centralizuoja valdžią ir varžo teismų bei žiniasklaidos nepriklausomybę.

„Ir mes ketiname pasiųsti kaip ambasadorę (televizijos serialo) „Žavūs ir drąsūs“ (The Bold and The Beautiful) prodiuserę“, – pastebėjo respublikonas, pridūręs, kad C.Bell kandidatūra „visiškai netinkama“.

Vengrijos ir JAV santykiai pastaruoju metu nuolat blogėjo, o B.Obama rugsėjį kritikavo Budapeštą dėl veiksmų, nukreiptų prieš pilietinę visuomenę.

Vašingtonas praeitą mėnesį uždraudė šešiems Vengrijos pareigūnams atvykti į Jungtines Valstijas dėl numanomos korupcijos.

JAV ambasadoriaus postas Budapešte buvo neužimtas nuo 2013 metų liepos. Vengrijos pareigūnai kaltino Amerikos pasiuntinybės vadovą politiniu kišimusi.

Paklausta apie šią problemą, JAV Valstybės departamento atstovė Marie Harf trečiadienį sakė, kad B.Obamos administracija nepalaiko J.McCaino komentarų.

„Manau, jokia staigmena, kad yra virtinė senatoriaus McCaino pareikštų nuomonių, kurių mes nepalaikome... (Pastaruosius komentarus), be abejo, priskirčiau tai kategorijai“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.