V. Putino Vengrijoje laukiama su nerimu ir pykčiu

Antradienį per pietus Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po beveik dešimties metų pertraukos lankysis Vengrijos sostinėje Budapešte. Jį į šalį asmeniškai darbo vizito pakvietęs vengrų ministras pirmininkas Viktoras Orbanas V.Putiną apibūdina kaip „ginčytiną, bet pripažintą žaidėją Europos politikoje“.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, specialiai lrytas.lt, Budapeštas

Feb 17, 2015, 8:18 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:34 AM

Pasak paties V.Orbano, V.Putiną pasisvečiuoti į Budapeštą jis pakvietė dėl dabartinių įtemptų ES ir Rusijos santykių. Pasak Vengrijos ministro pirmininko, Europos Sąjungai dabar yra ypač svarbu išlaikyti kiek įmanoma darnesnius santykius su Rusija. Pasak V.Orbano, Vengrijai yra sunku laviruoti tarp dviejų didžiausių jėgų Europoje – Vokietijos ir Rusijos, ir tai Ukrainos-Rusijos konflikto fone Vengrijai šiuo metu sunkai sekasi daryti.

Po pasibaigusių Minsko derybų, V.Orbanas trumpai vietos radijui pakomentavo, kad „trapi taika yra geriau nei karas“, pridurdamas, kas „Vengrija remia taiką“.

Praėjusį penktadienį V.Orbanas pats lankėsi Kijeve. Po vizito V.Orbanas teigė, kad Vengrijai yra logiška turėti gerus santykius su Ukraina, kadangi pastaroji šiuo metu „kariauja dėl savo egzistavimo ir dėl savo teritorijų“. Anot jo, tai Vengrijai yra labai svarbu, kadangi Ukrainai priklausančioje Užkarpatės srityje vis dar gyvena apie 150 tūkst. vengrų, kuriuos, pasak V.Orbano, Vengrija visada rems.

Tačiau ne paslaptis, kad pagrindinė V.Putino vizito tema bus kovą pasibaigsianti Rusijos ir Vengrijos dujų sutartis. Vengrų valdžia siekia pasirašyti naują, neilgalaikę sutartį, su galimybe ją prireikus pratęsti, o V.Putinas, pasak apžvalgininkų, siekia įkalbėti V.Orbaną nepripažinti ES Rusijai taikomų sankcijų.

Praėjusią savaitę vietos televizijai duotame interviu V.Orbanas teigė, kad Vengrijos ir Rusijos pasirašoma dujų sutartis turi būti lanksti, ir atsižvelgti į galimai kisiančias naftos ir dujų kainas. Kitu atveju, pasak V.Orbano, mokesčių lengvatos, taikomos Vengrijos dujų vartotojams, negalėtų toliau būti išlaikomos.

Vengrijos opozicija protestais išreiškė nepasitenkinimą V.Putino vizitu. Paskutinis jų vyko pirmadienio vakarą. Protestą pavadinimu „V.Putinui – ne, Europai – taip!“ organizavo valdžiai oponuojanti organizacija „Žmonių platforma“. Proteste dalyvavo apie penkis tūkstančius taikių vengrų, skandavusių anti-rusiškus ir pro-europietiškus šūkius. Tarp protestuotoju buvo ir saujelė ukrainiečių, nešusiu savo šalies vėliavą ir plakatus, raginančius V.Putiną trauktis.

Pirmadienio dieną vengrų policija paskelbė apie teroristinio išpuolio pavojų. Manoma, kad tokiu būdu tik siekiama užkirsti kelią protestams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.