Kremlius: Maskva ir Teheranas pradėjo mainus „nafta už prekes“

Kremlius antradienį

Rusija tieks Teheranui zenitinių raketų kompleksus S-300.<br>AP nuotr. iš archyvo
Rusija tieks Teheranui zenitinių raketų kompleksus S-300.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2015, 2:32 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:34 PM

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė pateikti kokių nors detalių apie mainų susitarimą.

Tačiau paklaustas, ar teisingą informaciją pateikė aukšto rango Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, pirmadienį pareiškęs, kad mainai jau prasidėjo, D.Peskovas atsakė: „Visiškai. Žinoma“.

Kremliaus atstovas taip pat pabrėžė, jog nebeliko jokių teisinių kliūčių tiekti Iranui modernias oro gynybos raketų sistemas S- 300, kai prezidentas V.Putinas pirmadienį pasirašė dekretą, atšaukiantį raketų tiekimo draudimą.

Aukšto rango Irano pareigūnas antradienį pareiškė, kad Rusija turi pristatyti Teheranui modernias zenitines raketų sistemas dar šiais metais.

„Manau, kad jos bus pristatytos šiais metais“, – Rusijos naujienų agentūros citavo sakant Irano Aukščiausiojo nacionalinio saugumo komiteto sekretorių Ali Shamkhani.

Rusijos prezidentas dar pirmadienį pasirašė įsaką, atšaukiantį draudimą parduoti Iranui raketų sistemas S-300. Toks sprendimas buvo primtas po to, kai pasaulio galybės sudarė pagrindų susitarimą dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos apribojimo.

Iranas šį sprendimą pasveikino, bet jis susilaukė griežto Izraelio pasmerkimo, o Vašingtonas dėl jo išsakė susirūpinimą.

Rusijos nacionalinio saugumo sekretorius Nikolajus Patruševas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“, antradienį pažymėjo, kad šalies ginklų gamintojai bus pasirengę raketų pristatymui „mažiausiai per pusmetį“.

Maskva sustabdė raketų S-300 perdavimą Teheranui 2010 metais, kai Jungtinės Tautos paskelbė Iranui sankcijas dėl jo branduolinės programos, kurios apėmė draudimą parduoti šiitiškai respublikai modernią ginkluotę.

Iranas tada dėl 800 mln. sandorio nutraukimo kreipėsi į Ženevos arbitražo teismą su 4 mlrd. ieškiniu dėl patirtos žalos.

A.Shamkhani antradienį Maskvoje pareiškė, kad šis ieškinys bus atšauktas tik tada, kai Teheranas galiausiai gaus raketas.

Sistema S-300 yra šiuolaikinis raketų žemė-oras kompleksas, kuris gali numušti lėktuvus arba valdomas raketas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.