Svarbiausios V. Putino klausimų maratono mintys

Ketvirtadienį keturias valandas truko Vladimiro Putino konferencija. Rusijos lyderis atsakinėjo į tautos klausimus, kurių pateikė piliečiai iš įvairių šalies kraštų. V.Putinas apie pasauliui labiausiai rūpinčius klausimus kalbėjo mažai, daug daugiau dėmesio lyderis skyrė vidaus problemoms nagrinėti. Toliau pateikiamos svarbiausios konferencijoje išsakytos lyderio mintys.

V.Putinas ketvirtadienį surengė klausimų ir atsakymų maratoną.<br>„Reuters“ nuotr.
V.Putinas ketvirtadienį surengė klausimų ir atsakymų maratoną.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2015, 5:41 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:46 PM

Sankcijų poveikis. Vakarų taikomas sankcijas prezidentas V.Putinas įvertino teigiamai. Jis tvirtino, kad jos privers Rusiją modernizuoti savo industriją ir agrikultūros sektorių, tad net neverta laukti, kada jos bus panaikintos.

Ekonominė padėtis. „Blogiausia – jau praeityje“, – sakė V.Putinas ir siūlė pažiūrėti į JAV ir euro zoną. Esą tai jos turi ekonominių problemų, o JAV padėtis apskritai „tragiška“. Lyderis tikino, kad Rusijos ekonomika auga.

Iranas. V.Putinas kalbėjo, kad iš tiesų svarstoma atnaujinti anksčiau pasirašytą ir vėliau sustabdytą sutartį dėl branduolinių ginklų tiekimo.

„Iranas demonstruoja didelį norą pasirašyti susitarimą dėl savo kontroversiškos branduolinės programos. Štai todėl Rusija nusprendė atnaujinti S-300 raketų tiekimo Iranui susitarimą, kuris buvo įšaldytas 2010 metais“, – sakė Rusijos lyderis.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. V.Putinas pripažino, kad Ukrainos prezidentas niekada nesakė jam frazės „Pasiimk Donbasą“. Prezidentas pasakojo, kad su juo daug kalbėjo apie prastą situaciją regione.

„P.Porošenka turėjo galimybę taikiai išspręsti konfliktą Donbase. Aš jo asmeniškai prašiau nebedidinti aukų. Ne, jie to nepadarė. Tai didžiulė klaida“, – sakė V.Putinas.

Ukrainos konfliktas. Prezidentas teigė, kad Ukrainos rytų regionų ateitis priklausys nuo „Ukrainos valdžios išminties“. Esą Kijevas pats nuo savęs atskiria Ukrainos rytinį Donbaso rajoną, atskirdamas jo gyventojus nuo nacionalinės finansų sistemos.

Kalbėdamas apie rusakalbių padėtį Rytuose jis pareiškė: „Ukraina rusakalbiams taiko apartheido politiką.“

Paklaustas apie Rusijos karinį dalyvavimą Ukrainoje V.Putinas atsakė: „Aš dar kartą kartoju – Rusijos karių ten nėra.“

Karas. Rusijos prezidento taip pat buvo paklausta, ar prasidės karas.

„Ne. Būkite ramūs“, – sakė prezidentas.

B.Nemcovo nužudymas. Prezidentas kalbėjo, kad šio opozicijos lyderio lemtis – tragiška, o iškart po jo nužudymo tyrėjai jau žinojo kaltininkus. Tiesa, V.Putinas pabrėžė nežinantis, kas tiksliai suplanavo nužudymą ir pasamdė žudikus. Jis teigė nesąs tikras, kad kaltininkas apskritai bus rastas.

Sutartis dėl „Mistral“ laivų. Prezidentas teigė, kad rusams negauti šio tipo laivų iš Prancūzijos yra menka netektis.

„Mums, vertinant mūsų gynybines galimybes, tai nereikšminga, – sakė lyderis. – Mes pasirašėme sutartį, kad paremtume savo partnerius, kad jų laivų statyklos turėtų darbo. Mes planavome juos naudoti Tolimuosiuose Rytuose, tad jie mums net nesvarbūs. Mes net neprašysime jų susimokėti baudų. Tik norime, kad mūsų išlaidos būtų grąžintos, jei laivai bus neatgabenti.“

Santykiai su Vakarais. „Mes palaikome gerus santykius su visomis šalimis tiek Rytuose, tiek Vakaruose. Tačiau pagrindinis kriterijus – kitų šalia pagarba Rusijai“, – ketvirtadienį kalbėjo lyderis ir pridūrė, kad jokių priešų neturi.

Plačiau apie V.Putino spaudos konferenciją galite perskaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.