Ukrainą palaikantį čečėną Kremlius apkaltino B. Nemcovo nužudymu

Opozicijos lyderio Boriso Nemcovo nužudymas visiems užminė mįslių. Visų akys krypo į Kremlių ir Vladimirui Putinui reikėjo alibi. Iš pradžių saugumo pareigūnai surado įtariamų kaltininkų, tačiau tai buvo vyrai, pavaldūs Čečėnijos lyderiui Ramzanui Kadyrovui. Pastarajam tai nepatiko, tad netrukus buvo rastas kitas atpirkimo ožys. Tokią istoriją pasakoja naujienų agentūra AP.

Čečėnas A.Osmajevas kaunasi Ukrainos pusėje.<br>AP nuotr.
Čečėnas A.Osmajevas kaunasi Ukrainos pusėje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2015, 3:54 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:12 PM

Blausiai apšviestoje patalpoje savo bazėje Rytų Ukrainoje čečėnų bataliono vadas atrodė sukrėstas, kai žiūrėjo Rusijos televizijų pranešimus apie nužudytą opozicijos lyderį Borisą Nemcovą. Adamas Osmajevas vadino B.Nemcovą „tikru didvyriu“ už tai, kad jis pasmerkė Rusijos karą prieš čečėnų separatistus ir už tai, kad  kritikavo Rusijos intervenciją dabartinio Ukrainos konflikto metu.

„Stebėkite, kaip jie mėgina kaip nors susieti šią žmogžudystę su Ukraina“, – kalbėjo A.Osmajevas.

Tuomet jis juokavo tik iš dalies. Tačiau vos po dviejų savaičių nuo žmogžudystės Kremliui pavaldūs dienraščiai ėmė spausdinti istorijas, kuriose opozicijos lyderio nužudymo organizavimu kaltino Ukrainos vyriausybę ir patį A.Osmajevą. Esą vasario 27 d. įvykdyta žmogžudyste siekta destabilizuoti Rusiją.

Prieš prorusiškus separatistus kovojantis A.Osmajevas neigia savo įsitraukimą, be to, nebuvo pateikta jokių įrodymų, kurie susietų jį ir B.Nemcovo mirtį. Mėginant apkaltinti žmogžudyste Jungtinėje Karalystėje išsilavinimą gavusį čečėnų bataliono lyderį buvo bandoma atitraukti visų dėmesį nuo prezidento Vladimiro Putino ir jo aplinkos žmonių.

Suėmus čečėnus – įtampa su R.Kadyrovu

Kelios dienos po B.Nemcovo nužudymo tyrėjai suėmė penkis čečėnus, įskaitant vyresnįjį pareigūną iš Čečėnijos lyderio R.Kadyrovo policijos pajėgų, ir apkaltino vyrus įvykdžius žmogžudystę. Visi penki asmenys kaltinimus neigė.

Šie kaltinimai sukėlė santykių krizę tarp Kremliaus ir R.Kadyrovo, valdančio Čečėniją kaip savo karalystę. Gaudamas dosnią paramą iš Maskvos jis atstatė dviejų karų išsekintą regioną ir subūrė savo saugumo pajėgas, kurios persekioja ir žudo priešininkus. Jo smogikai laikui bėgant gavo įtakos už Čečėnijos ribų ir ėmė kontroliuoti verslus Maskvoje ir kitur Rusijoje.

Federalinių teisėsaugos agentūrų vadai su nerimu stebėjo didėjančią R.Kadyrovo įtaką ir neslėpė, kad tikisi jį suvaldyti. Kai kurie stebėtojai pateikė spekuliacijų, kad B.Nemcovo nužudymas buvo užsakytas R.Kadyrovo priešų, kad V.Putinas išmestų iš pareigų ar nubaustų Čečėnijos lyderį.

Jei toks planas iš tiesų egzistavo, jo sumanytojai nuvertino V.Putino ir R.Kadyrovo ryšius. Pakankamai stabili situacija Čečėnijoje laikoma kone pagrindiniu V.Putino laimėjimu. Kad šis status quo būtų išlaikytas, prezidentui reikalingas R.Kadyrovas.

Po to, kai B.Nemcovo nužudymu buvo apkaltinti čečėnai, V.Putinas netruko pareikšti, kad bus R.Kadyrovo pusėje. Tai jis pademonstravo vyrui įteikdamas garbės medalį už „išskirtinę viešąją tarnybą“.

Suimti čečėnus – retas atvejis, kai federalinėms saugumo agentūroms pavyko sugauti R.Kadyrovo pajėgų narį. Tačiau vėliau iš šio tyrimo nieko neišėjo.

Rado atpirkimo ožį

Rusijos žiniasklaida, norėdama sušvelninti įtampą su R.Kadyrovu, netrukus pateikė ir kitų versijų.

Kai kurie Kremliui pavaldūs žiniasklaidos šaltiniai rašė, kad Zauras Dadajevas ir įtariamieji jo bendražygiai galėjo veikti ir savo ruožtu. Vėliau pasirodė Z.Dadajevo prisipažinimas esą jis buvo sumuštas ir priverstas pripažinti tai, ko nepadarė.

„Valstybės kontroliuojama žiniasklaida tuomet paskelbė teoriją, kuri politiškai patenkina Rusijos saugumo tarnybas, Kremlių, R.Kadyrovą ir visas jų priešininkų grupes. Jie tuomet parašė, kad B.Nemcovą nužudė čečėnas A.Osmajevas.

Nekokia 33 m. A.Osmajevo patirtis tiek su R.Kadyrovu, tiek su pačiu V.Putinu. Po to, kai baigė prestižinį Wycliffe'o koledžą ir  Bakingamo universitetą, jis grįžo į Čečėniją. Tuo metu buvo ką tik pasibaigęs antrasis Čečėnijos karas. Jis dirbo kartu su savo tėvu – Čečėnijos valstybinės naftos kompanijos vadovu.

Čečėniją tuo metu valdė R.Kadyrovo tėvas. Kai jį nužudė 2004 m., valdžia atiteko jo sūnui Ramzanui. Netrukus pasidėjo konfliktai su Osmajevų šeima ir Osmajevai buvo priversti trauktis į Ukrainą.

Ėmė kovoti Ukrainos pusėje

Rusijos paliepimu 2012 m. vasarį A.Osmajevas buvo suimtas ir apkaltintas pasikėsinimu surengti V.Putino žmogžudystę. Ukrainoje tuo metu buvo Kremliui palanki valdžia. A.Osmajevas trejus metus praleido nelaisvėje ir buvo išlaisvintas tik 2014 m., kai Ukrainoje įsitvirtino provakarietiška vyriausybė.

Iškart išėjęs į laisvę jis prisijungė prie bataliono, kurį suformavo čečėnų vadas Isa Munajevas, ir pradėjo kautis su prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose. Kai šių metų vasario 1 d. vyras buvo nukautas, batalionui ėmė vadovauti pats A.Osmajevas.

Jo batalione kaunasi kelios dešimtys čečėnų, daugybė jų kovos patirties įgijo separatistinėse kovose Čečėnijoje, kovodami su Rusijos kariais. Batalionas dažnai sulaukdavo prašymo iš Ukrainos armijos atlikti žvalgybinių operacijų ar apgaulingų reidų už priešo linijų.

Šimtai čečėnų taip pat kaunasi ir separatistų pusėje. Jie pirmiausia prisijungė prie sukilėlių praėjusią vasarą, kai konfliktas dar buvo nespėjęs įsisiūbuoti. R.Kadyrovas separatistų gretose besikaunančius čečėnus apibūdino kaip savanorius – taip, kaip Kremlius ten besikaunančius rusus.

A.Osmajevas beveik neabejoja, kad B.Nemcovo žmogžudystės kaltininkai turi ryšių su R.Kadyrovu, tačiau saugumo tarnyboms reikia atpirkimo ožio, kurio kalte lengvai patikėtų Rusijos visuomenė.

„Faktas, kad Federalinė saugumo tarnyba mėgina mane apkaltinti B.Nemcovo žmogžudyste, yra visiškai absurdiškas, – sakė A.Osmajevas. – Tačiau tuo dabar nėra sunku patikėti, nes aš įsitraukęs į veiksmus čia, Ukrainoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.