Ką M. Saakašvilio valdžia Odesoje reikš santykiams su Maskva?

Naujuoju Odesos srities gubernatoriumi paskirtas Michailas Saakašvilis gali tapti dar viena įtampos tarp Maskvos ir Kijevo priežastimi, rašo „Radio Free Liberty“.

Naujuoju Odesos srities gubernatoriumi paskirtas Michailas Saakašvilis gali tapti dar viena įtampos tarp Maskvos ir Kijevo priežastimi<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Naujuoju Odesos srities gubernatoriumi paskirtas Michailas Saakašvilis gali tapti dar viena įtampos tarp Maskvos ir Kijevo priežastimi<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 1, 2015, 10:37 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 2:30 AM

Šeštadienį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirašė dekretą, kuriuo buvusį Gruzijos prezidentą paskyrė vadovauti Odesos sričiai.

M.Saakašvilis Gruzijai vadovavo 2008 metų karo su Rusija metu, dėl Maskvos remiamo Pietų Osetijos regiono atsiskyrimo.

Vakarų apžvalgininkai Gruzijos konfliktą laiko pirmtaku Kremliaus įvykdytos Krymo aneksijos ir Rytų Ukrainos konflikto, jau nusinešusio daugiau nei 6100 žmonių gyvybę.

1 milijoną gyventojų turinti Odesa yra už šimtų kilometrų nuo fronto linijų, kur kaunasi Ukrainos vyriausybės pajėgos ir Rusijos remiami separatistai.

Tačiau mieste vyko ir vienas kruviniausių praėjusių metų incidentų, kai daugiau nei 30 prorusiškų aktyvistų civilių žuvo, kai neva slėpėsi nuo įtūžusios minios.

Balandžio mėnesį Ukrainos pareigūnai Odesoje sulaikė daugiau nei 40 įtariamų teroristų, kurie esą planavo teroro aktų seriją per stačiatikių Velykas balandžio 12 dieną.

Ukrainos saugumo tarnyba taip pat Odesoje sulaikė ir tris žmones, įtariamus organizavus sprogdinimus, kurie buvo nukreipti prieš organizacijas, susijusias su separatistų pusėje besikaunančiais kariais.

Aršus ir nepailstantis Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas M.Saakašvilis yra neapkenčiamas Maskvos pareigūnų. Dabar jis ir vėl gavo pajuokų Rusijos valstybinėse televizijose dozę.

„M.Saakašvilis yra Odesos regiono vadovas. Cirkas atvažiavo, vargšė Ukraina“, – Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

„M.Saakašvilis, kuris nekart yra kaltintas dėl nusikaltimų prieš Gruzijos žmones, tampa Odesos gubernatoriumi. Tai labai simbolinis Kijevo demokratijos žingsnis“, – neatsiliko ir Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Konstantinas Dolgovas.

M.Saakašvilis gali tapti dar vienu pliūpsniu žibalo į nesantaikos ugnį tarp Ukrainos ir Rusijos.

Per beveik dešimtmetį valdymo nuo 2003 metų Rožių revoliucijos, M.Saakašvilis inicijavo eilę reformų Gruzijoje.

Tačiau jo kadencijos pabaigoje į valdžią atėjusi vyriausybė 2012 metais jam negaili kaltinimų dėl sukčiavimo, užpuolimų organizavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. M.Saakašvilis šiuos kaltinimus neigia.

Nuo vasario mėnesio buvęs prezidentas taip pat vadovauja Ukrainos tarptautinei patarėjų reformų tarybai, prie kurios prisijungti pakviestas ir Andrius Kubilius.

Dabar M.Saakašvilis ruošiasi Odesą padaryti „Juodosios jūros regiono sostine“, tačiau mato ir būtinybę pokyčiams.

„Reikia naujų taisyklių, naujų žmonių ir naujų krypčių, kad į Odesą atvyktų daugiau turistų ir, kas svarbiausia, daugiau investuotojų“, – „Interfax“ citavo M.Saakašvilį.

Naujasis gubernatorius taip pat pabrėžė, kad netikri ir dirbtiniai konfliktai turi būti palikti užnugaryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.