Teksasas pamišo dėl pratybų

Vieno Teksaso valstijos miestelio sąmokslo teorijų mėgėjai ruošiasi stoti į kovą. Jų priešas – pats JAV prezidentas Barackas Obama ir šalies kariuomenė, kuri netoliese ketina surengti pratybas, rašo „The Washington Post“.

Dalis Bastropo gyventojų įsitikinę, kad B.Obama siekia Teksase įvesti nepaprastąją padėtį ir pradėti pilietinį karą.
Dalis Bastropo gyventojų įsitikinę, kad B.Obama siekia Teksase įvesti nepaprastąją padėtį ir pradėti pilietinį karą.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jul 8, 2015, 7:40 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:45 AM

Bastropo miesto Respublikonų partijos padalinio vadovas Albertas Ellisonas gali parodyti užrašų knygutę, kurios kiekvienas puslapis primargintas priežasčių, kodėl teksasiečiai nepasitiki B.Obama. Viena jų – tai, kad jis „buvo užaugintas komunistų ir apmokytas teroristų“.

Miestiečiai ypač bijo greitai prasidėsiančių JAV kariuomenės pratybų „Nefrito šalmas“ („Jade Helm“), kurias laiko slaptu prezidento administracijos planu šnipinėti teksasiečius, atimti iš jų taip garbinamus ginklus ir įvesti karo padėtį.

Sąmokslo teorijomis įtikėjusių Bastropo gyventojų nepaveikė ir susitikimas su JAV kariuomenės atstovu, kuris bandė juos įtikinti, kad tai – tik įprastos karinės pratybos.

Tačiau susirinkusiems labiau rūpėjo tai, ar kariai į valstiją atvyks kartu su teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojais ir ar jie ketina atimti ginklus iš vietinių šaulių.

„Tokių nesusipratimų kyla dėl to, kad šiuo metu žmonės nepasitiki B.Obama, nes mano, jog jis rūpinasi tik juodaodžiais ar nelegaliais imigrantais“, – teksasiečių baimę aiškino buvęs Bastropo meras Terry Orras.

Visa painiava prasidėjo, kai JAV kariuomenės štabas išplatino „Nefrito šalmo“ operacijų žemėlapį. Jame septynios valstijos, kuriose vyks pratybos, pažymėtos raudona spalva kaip „priešiškos“. Tarp jų atsidūrė ir Teksasas.

Sąmokslo teorijų fanatikams šis žemėlapis tiesiog susuko galvą, nors Bastropo gyventojams ir bandyta paaiškinti, kad šis dokumentas – tik tariamo scenarijaus iliustracija.

Pratybose „Nefrito šalmas“ JAV kariai mokysis padėti kovotojams, įsivaizduojamoje šalyje siekiantiems atkurti demokratiją.

Septyniose pietvakarinėse valstijose vyksiančiose pratybose dalyvaus apie 1,2 tūkst. karių, tačiau šalia Bastropo esančioje karinėje bazėje jų pasirodys ne daugiau kaip 60.

Nors baimintis tikrai nėra ko, vietos respublikonams miestiečių baimė atrodo pateisinama.

„B.Obama nepakankamai rimtai žiūri į nacionalines grėsmes. Jis priešiškas ginklus turintiems amerikiečiams, palankiai vertina nelegalius imigrantus. Be to, jis prisidėjo prie riaušių organizavimo“, – kaltinimus prezidentui žėrė partijos lyderis A.Ellisonas.

Kiti vietos politikai yra įsitikinę, jog B.Obama ruošiasi pradėti pilietinį karą ir taip išvengti 2016 metų prezidento rinkimų, kuriuose dalyvauti jau negalės.

Radikalaus Arbatėlės judėjimo lyderis Bastrope Terry Warehamas mano, jog prezidentas supriešins JAV karius ir teksasiečius, o tada įves karo padėtį.

Tačiau kai kurie net ir prie pat karinės bazės, kurioje vyks pratybos, gyvenantys teksasiečiai į sąmokslo teorijas numoja ranka.

„Jie tikrai pamišę. Labiau bijau ne pratybų, o to, kad tokie žmonės gali būti išrinkti į valstijos valdžią“, – juokėsi menininkė Carol Schumacher.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.