Ekspertai: nėra įrodymų, kad Lenkijoje buvo traukinys su lobiais

Ekspertų teigimu, nėra įrodymų,

„Ten gali būti tunelis, tačiau ten nėra traukinio“, – per konferenciją Valbžyche sakė mokslininkas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
„Ten gali būti tunelis, tačiau ten nėra traukinio“, – per konferenciją Valbžyche sakė mokslininkas.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2015, 3:26 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 5:50 AM

Tyrėjai, pristatę išvadas apie numanomą radinį Lenkijos Valbžycho mieste, nurodė, kad toje vietoje gali būti tunelis, tačiau ten nėra traukinio.

Vis dėlto vienas iš asmenų, neva radusių traukinį, vis dar tiki, kad jis po žeme Pietvakarių Lenkijoje.

Rugpjūtį lenkas Piotras Koperis ir vokietis Andreas Richteris pranešė georadaru aptikę paslėpto Antrojo pasaulinio karo laikų nacių traukinio vietą.

1943 metais nacių režimas Žemutinėje Silezijoje inicijavo projektą „Riese“ – didelio požeminio tinklo statybas. Vieta, kur, kaip įtariama, prieš 70 metų buvo paslėptas nacių traukinys, yra geležinkelio ruože tarp Vroclavo ir Valbžycho. Abi vietovės prieš ir per Antrąjį pasaulinį karą priklausė Vokietijai.

Karo pabaigoje vokiečiai, bėgę nuo besiartinančios Raudonosios armijos, kartu per Vokietiją ir nacių okupuotą Europą gabeno didžiulius turtus.

Rugpjūtį Lenkijos kultūros ministro pavaduotojas Piotras Zuchowskis teigė, kad į žemę įsiskverbiančiu radaru darytos nuotraukos įtikino jį 99 proc., kad vokiečių kariuomenės traukinys buvo užkastas netoli Valbžycho.

Legendomis apipinto traukinio vietą neva aptikę vyriškiai reikalavo valdžios 10 proc. jų tariamo radinio vertės.

Antradienį profesorius Januszas Madejus iš Krokuvos kasybos akademijos nurodė, kad toje vietoje atlikto geologinio tyrimo metu nebuvo rasta jokių įrodymų, liudijančių apie esamą traukinį.

„Ten gali būti tunelis, tačiau ten nėra traukinio“, – per konferenciją Valbžyche sakė mokslininkas.

Vis dėlto per spaudos konferenciją antradienį P. Koperis abejojo ekspertų atlikto tyrimo metodologija ir tikino vis dar tikįs, kad traukinys yra toje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.