Po sprogimų – pasaulio ir Lietuvos lyderių užuojauta Belgijai

Antradienį Briuselis išgyvena košmarą. Zaventemo oro uoste nugriaudėjo du sprogimai, o miesto centre esančias metro stoteles sudrebino dar keli sprogimai. Pranešama apie dešimtis žuvusių ir sužeistųjų.

Briuselyje rytas prasidėjo košmaru.
Briuselyje rytas prasidėjo košmaru.
Sprogimai pražudė ir sužeidė dešimtis žmonių.<br>AP nuotr.
Sprogimai pražudė ir sužeidė dešimtis žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2016, 11:10 AM, atnaujinta May 31, 2017, 11:54 PM

Visa Briuselio infrastruktūra paralyžiuota: oro uostas evakuotas, neveikia metro, uždaryta traukinių stotis.

Po šių kruvinų įvykių Briuselyje užuojautą Belgijai išreiškė pasaulio lyderiai.

Socialiniame tinkle „Twitter“ solidarumą išreiškė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Algirdas Butkevičius ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Siaubingos žinios iš Briuselio. Jei sprogimai yra teroro aktai, mes griežtai tai smerkiame, nes jokie politiniai tikslai negali būti pasiekti smurtu“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė premjeras A.Butkevičius.

„Siaubingi teroro aktai Briuselyje. Būkime vieningi su tais, kuriuos tai palietė“, – solidarumą išreiškė Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė.

Savo susirūpinimą išreiškė ir Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas.

„Esu šokiruotas ir susirūpinęs dėl įvykių Briuselyje. Mes padarysime viską, ką galime, kad padėtume“, – žadėjo premjeras D.Cameronas.

Susiję su S.Abdeslamo suėmimu?

Išpuoliai Belgijos sostinėje Briuselyje nesustabdys kovos su terorizmu, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. 

„Tai yra toks jėgų patikrinimas, tačiau aš nė kiek neabejoju, kad tai neprivers susvyruoti kovojančių su terorizmu“, – antradienį sakė ministras. 

Jis ragino Belgijoje esančius Lietuvos piliečius išlikti budrius ir sekti Belgijos institucijų rekomendacijas. 

Pasak L.Linkevičiaus, rekomendacijos lietuviams nevykti į Belgiją kol kas nėra ruošiamos, tačiau tai gali būti persvarstoma gavus papildomos informacijos. 

„Stebime, kaip visa tai vertina Belgijos institucijos. (...) Jeigu mes gausime pakankamai argumentų, kuriais vadovaujantis nerekomenduotumėme vykti, mes tą padarysime“, – teigė ministras. 

Jis pridūrė, kad Lietuvos ambasada Belgijoje kol kas neturi žinių apie išpuolių metu nukentėjusius lietuvius. 

L.Linkevičius taip pat sakė, jog šie išpuoliai gali būti susiję su tuo, jog prieš kelias dienas Briuselyje buvo sučiuptas Salahas Abdeslamas, kuris yra pagrindinis lapkritį Paryžiuje įvykdytų atakų įtariamasis. 

„Ataka prieš Europą“

Briuselyje antradienį įvykdyti sprogdinimai yra „ataka prieš demokratinę Europą“, pareiškė Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas. 

„Tai ataka prieš demokratinę Europą. Mes niekada nesutiksime, kad teroristai atakuoja mūsų atviras visuomenes“, – premjero žodžius citavo naujienų agentūra TT. 

Tuo tarpu Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas savo „Twitter“ žinutėje šiuos išpuolius irgi pasmerkė, vadindamas juos „pasibjaurėtina ataka“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?